وزارت ارتباطات اقدام گوگل درباره روبیکا را غیر مسئولانه خواند
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت ارتباطات، این وزارتخانه درباره دو موضوع استاندارد دوگانه پلتفرمهای آمریکایی و حذف برنامههای ایرانی از پلی استور گوگل اطلاعیه صادر کرد. در متن این اطلاعیه چنین آمده است:
در روزهای اخیر شاهد موج جدیدی از اعمال محدودیتهای خارج از عرف پلتفرمهای آمریکایی در مواجهه با رویدادهای اجتماعی و برنامههای بومی ایران عزیز هستیم. حذف مطالب و هشتگهای مرتبط با شهدای مظلوم حادثه تروریستی حرم مطهر شاه چراغ(ع) در پلتفرمهای آمریکایی و بهطور مشخص حذف مطالب مربوط به کودکان مظلوم، آرتین و آرشام و از سوی دیگر اجازه انتشار و حتی ترویج ویدئوهای تحریکآمیز حاوی خشونت عیان، سطح تازهای از استاندارد دوگانه این پلتفرمها را در تفسیر آزادی بیان و حقوق بشر آشکار کرده است.
در ادامه متن این اطلاعیه نیز به موضوع اعمال محدودیت برای برخی از اپلیکیشنهای ایرانی از پلتفرمهای آمریکایی اشاره شده و این موضوع اقدامی غیر مسئولانه از سوی شرکت گوگل خوانده شده است. این بخش از اطلاعیه بهطور مشخص موضوع اخطار امنیتی گوگل درباره اپلیکیشن روبیکا را مد نظر داشته و در این باره نوشته است:
همچنین پلتفرم گوگل پلی متعلق به شرکت گوگل، با استفاده از موقعیت انحصاری خود در گوشیهای اندروید و بدون اطلاع قبلی در اقدامی خارج از عرف، فرایند محدودسازی برخی از برنامهها و پلتفرمهای پرکاربرد ایرانی را به بهانه حمایت از حریم خصوصی کاربران آغاز کرده است. این اقدام غیر مسئولانه در مورد برنامههای پرمخاطب ایرانی که عمدتاً حاصل تلاش جوانان نخبه این مرز و بوماند و مورد استقبال میلیونی کاربران قرار گرفتهاند، در حالی صورت پذیرفته است که طبق بررسیهای این وزارتخانه، برنامههای فوق هیچ هشدار پیشینی از سوی گوگل دریافت نکرده بودند و با وجود اینکه بلافاصله اعتراض خود را نسبت به این رفتار غیر مسئولانه اعلام کردهاند، تاکنون هیچ پاسخی از گوگل دریافت نکردهاند. لازم به توضیح است که اقدامات مذکور محدود به یک یا دو برنامه خبرساز نیست و طی دو هفته گذشته در خصوص چند برنامهی کاربردی ایرانی دیگر نیز اعمال شده است.علی ای حال، با وجود پیشینه سیاسی اقدامات یکجانبه شرکتهای آمریکایی و همچنین تأکید توسعهدهندگان این پلتفرمها بر رعایت اصول حرفهای مطابق استانداردهای بینالمللی، شائبه سیاسی بودن این اقدام گوگل بسیار پر رنگ است، اما بهدلیل اهمیت موضوع و حفاظت حداکثری از حقوق کاربران ایرانی دربرابر هرگونه قصور یا تقصیر احتمالی، وزیر ارتباطات دستور دادهاند درصورت دریافت مستندات مورد ادعای شرکت گوگل در خصوص پلتفرمهای ایرانی، کمیتهای شامل کارشناسان فنی خبره و مستقل برای بررسی دقیق این ادعاها تشکیل شود و نتیجه بررسیها را به اطلاع عموم و بهخصوص دستگاههای ذیربط از جمله مرکز ملی فضای مجازی برساند.
در بخش پایانی این اطلاعیه وزارت ارتباطات از پلتفرمهای بومی حمایت همه جانبه کرده و اعلام کرده است: «وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با توجه به تکالیف و رسالت قانونی خود در حمایت از زیستبوم فناوری اطلاعات کشور، تمام قد پشت سر پلتفرمها و شرکتهای ایرانی توسعهدهنده خدمات حوزه اقتصاد دیجیتال ایستاده است و ضمن اینکه اجازه نخواهد داد که تصمیمات ضد ایرانی و استانداردهای دوگانه شرکتهای آمریکایی تلاشهای جوانان این مرز و بوم برای تأمین نیازهای فناورانه مردم را به حاشیه ببرد، از تمام ظرفیتهای فنی و قانونی خود برای حفاظت از حقوق کاربران ایرانی استفاده خواهد نمود.»
اخطار گوگل پلی درباره روبیکا خلاف رویه این شرکت است
پیش از انتشار این اطلاعیه نیز واکنشهایی نسبت به اعمال محدودیت سپر امنیتی گوگل برای روبیکا از جانب برخی مسئولان صورت گرفته بود. شب گذشته، ابوالحسن فیروزآبادی، رئیس مرکز ملی فضای مجازی، در گفتوگویی تلویزیونی به این موضوع اشاره داشته و رفتار گوگل در مورد روبیکا را تکرار سیاستهای گذشته این شرکت دانست. در گزارشی که پیوست از این گفتوگو منتشر کرده به اظهار نظرات فیروزآبادی درباره اخطار امنیتی گوگل پلی اشاره شده است.
در این گفتوگو رئیس مرکز ملی فضای مجازی با بیان این که گوگل با مداخله در مورد برنامههایی که میتوانند تأثیر فرهنگی و سیاسی داشته باشند فضای مجازی کشور را تهدید میکند، گفت: «ما در حوزههای مختلف اقتصادی مانند، پرداخت، خرید و فروش، تبلیغات و بسیاری موارد دیگر برنامههایی با ۳۰ میلیون کاربر داریم. متأسفانه در چند روز اخیر شاهد حذف فیزیکی حداقل دو اپلیکیشن ایرانی روی گوشیهای اندروید توسط گوگل بودیم. این برنامه پنج سال است که در فضای مجازی کشور فعالیت میکند و اکنون ماهانه ۳۵ میلیون کاربر دارد. اوج ترافیک این برنامه حدود ۱۱۰ گیگابیتبرثانیه است که استقبال وسیع مردم ایران از این برنامه را نشان میدهد.»
فیروزآبادی همچنین اقدام اخیر شرکت گوگل درباره اپلیکیشن روبیکا را خلاف رویههای این شرکت دانسته و اظهار داشت: «هنگام نصب برنامههایی که مشکلات امنیتی بر آنها مترتب است، به بهرهبردار پیامی نشان داده میشود که این اپلیکیشن از نظر ما مورد تأیید نیست. نمایش این پیام فقط در همین حد است ولی در رابطه با روبیکا شاهد هستیم که بهطور مکرر نه فقط در هنگام نصب بلکه حین استفاده هم این پیام برای کاربران ایرانی نشان داده میشود.»
او این اقدام را دخالت در اقتصاد و رسانه ایران و استفاده شهروندان از فضای مجازی کشور دانست چراکه به گفته او در تمام برنامههای پیامرسان و پلتفرمهای مشابه روبیکا، این اجازه اخذ میشود و در مورد این پلتفرم داخلی نیز همین مجوز استفاده شده و بدون آن امکان ارسال عکس و پیام مقدور نیست. با این توضیح، فیروزآبادی ادعای دسترسی روبیکا به عکسها و میکروفون کاربران را اقدامی برای گمراهسازی کاربران خوانده و معتقد است این پیام با همین منظور نمایش داده میشود.
رئیس مرکز ملی فضای محازی در این خصوص گفت: «پیدا است که گوگل تعمد دارد. اپلیکیشنهایی که بیش از یک میلیون کاربر داشته باشند توسط اپاستورهای ایرانی و همچنین توسط سازمان فناوری اطلاعات مورد ارزیابی امنیتی قرار میگیرند تا دسترسی بیش از حد نداشته باشند. ما در این موارد دستورالعمل مشخصی در کشور داریم و بهشدت کنترل میشوند.»