وزیر ارتباطات: نظر تخصصی ما این است که گوگل پلی باز شود
عیسی زارعپور طبق روال هفتههای گذشته این هفته هم در حاشیه جلسه هیئت دولت با سوالات خبرنگاران درباره فیلترینگ روبهرو شده و درباره برداشته شدن محدودیتهای اینترنت گفت: «فیلترینگ بر عهده مراجع امنیتی و کارگروه مصادیق محتوای مجرمانه است.» وزیر ارتباطات درباره دستور ابراهیم رئیسی برای برطرف کردن مشکلات مردم در دسترسی به اینترنت نیز با اشاره به این که این دستور ارتباطی با فیلترینگ ندارد، تصریح کرد: «رئیس جمهور فقط دستور رفع اختلال و کندی اینترنت را صادر کردند.»
زارعپور گفت طبق این دستور وزارت ارتباطات موظف شده است نسبت به تسریع دسترسی مردم به فضای مجازی اقدام کند و افزود: رئیسجمهور یکشنبه همین هفته در جلسه هیئت دولت دستوری صادر کردند که ما مشکلات را بررسی و برطرف کنیم. ما کارگروهی را به شکل ویژه پیشبینی کردیم و دوستان در حال بررسی هستند که ببینیم چه مشکلاتی وجود دارد.»
او برخی از مشکلات را فنی و زیرساختی دانست که از سالهای قبل وجود داشته است؛ به گفته او این مشکلات میتواند با پیشرفت پروژه توسعه فیبر نوری برطرف شود: «بخشی از مشکلات فنی و زیرساختی است که بعضی از آنها ریشه قدیمی دارد، مثل عدم توسعه زیرساختهای ارتباطات ثابت که انشالله با توسعه پروژه فیبر نوری در سال ۱۴۰۲ شاهد اتفاقات خوبی خواهیم بود. همین الان هم کار در ۱۰ استان آغاز شده و بهسرعت در حال پیشروی است.»
لزوم بازنگری درباره محدودیتهای اعمالشده
زارعپور بخش دیگری از مشکلات را به مسائل امنیتی مربوط دانست که خارج از حوزه اختیارات وزارت ارتباطات است. او در ادامه به بازنگری درباره فیلترینگ و اعمال محدودیت برای پلتفرمهایی که از سالها قبل فیلتر شدهاند، اشاره کرد و گفت: «ما داریم تلاش میکنیم بخشی از محدودیتهایی که قابل برطرف کردن است و در طول یک یا دو دهه گذشته به دلایلی محدود شده که شاید الان آن دلایل از بین رفته باشد و بشود درباره آنها بازنگری کرد که نیاز مردم به فیلترشکن را بتوانیم کم کنیم.»
کاهش نیاز و استفاده از فیلترشکن یکی از دغدغههایی بود که وزیر ارتباطات مطرح کرده چراکه به گفته او هم سرعت اینترنت را کاهش داده و باعث تجربه کاربری نامطلوب میشود و هم امنیت کاربران را به خطر میاندازد.
در موضوع فیلترینگ، وزیر ارتباطات به پلتفرم گوگلپلی، که دو روز قبل برای مدت کوتاهی بدون نیاز به استفاده از VPN در دسترس برخی کاربران در اپراتورهای ایرانسل و شاتل قرار گرفته بود، اظهار نظر کرده و با برداشته شدن محدودیتهای آن موافقت کرد: «تلاش ما این است که سرویسهایی که واقعا نیاز هست و مشکل ویژهای ندارند، مثل گوگل پلی که تا شهریورماه باز بود و با توجه به شرایط امنیتی و تصمیم مراجع امنیتی محدودیتهایی برای آن اعمال شد، نظر تخصصی ما این است که باز شود.»
البته موافقت وزارت ارتباطات برای رفع فیلتر این پلتفرم کافی نیست. همانطور که پیش از این هم وزیر ارتباطات بارها اعلام کرده است، در خصوص فیلترینگ تصمیمگیرنده نیست، این بار هم برداشته شدن فیلترینگ را منوط به نظر مرجع دیگری دانست: «منتظریم کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه تصمیم بگیرد و به ما ابلاغ کند.»
استفاده پنج میلیون نفر از سرویس رادار گیم
زارعپور درباره سرویس رادار گیم، بهعنوان راهکار وزارت ارتباطات برای حل مشکلات گیمرها، که شب گذشته در صفحه شخصی او رونمایی شد، نیز توضیحاتی را ارائه کرد. طبق اعلام او، از شب گذشته پنج میلیون نفر از این سامانه استفاده کردهند و ۴۰۰ هزار نفر نیز بهصورت همزمان از این ابزار استفاده کردهاند.
او با اشاره به این که این ارقام نشان میدهد رادار گیم سرویس مورد نیاز کشور بوده است، از ارائه سرویسهایی برای سایر اقشار خبر داد و گفت: «این اولین قدم برای حوزه بازیهای رایانهای بود برای حوزههای دیگر هم داریم تدابیری میاندیشیم که سرعت دسترسی و تجربه کاربری بهبود پیدا کند.»
این سرویس در حالی در کانال شخصی عیسی زارعپور در پیامرسان «بله» منتشر شد که پیش از این وزارت ارتباطات و شخص وزیر از مراسم رونمایی از این سرویس در هفته اول دیماه در یک جلسه با حضور اصحاب رسانه خبر داده بود. حالا سرویس رادار بازی با حدود سه هفته تاخیر بلاخره رونمایی شده و در دسترس گیمرها قرار گرفته تا هدف کاهش پینگ بازیها را محقق کند.
وزیر ارتباطات درباره چگونگی قطعی اینترنت در زمان برگزاری کنکور نیز اعلام کرد: «در زمان برگزاری کنکور از ساعت ۷:۳۰ تا ۱۱:۳۰ اینترنت همراه فقط در محدوده حوزههای امتحانی و با اطلاع قبلی قطع خواهد شد. اینترنت ثابت به هیچ عنوان قطع نخواهد شد.»