افزایش ۳۰ درصدی درآمد عملیاتی همراه اول در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰
در گزارش تفسیری مدیریت همراه اول از سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۱ علاوه بر هزینهها، درآمدها و سود این شرکت به چالشها، برنامهها و سرمایهگذاریها هم اشاره شده است.
بر این اساس گفته شده که محدودیتهای بیسابقه روی پلتفرمهای بینالمللی در کشور از شهریور ماه ۱۴۰۱ درآمدهای این شرکت را به شدت متأثر کرده است. همچنین این شرکت در تابستان ۱۴۰۱ هدف حملات سایبری قرار گرفته بود. چالشها و بحرانهای سال گذشته برای این شرکت با سرمایهگذاری در پلتفرمها و سرویسهای دیجیتالی پشت سر گذاشته شده است. در این گزارش آمده که این پلتفرمها توانستند ضمن پر کردن نسبی خلاء ناشی از محدودسازی پلتفرمهای بینالمللی جریانهای درآمدی جدیدی ایجاد کنند و کاهش درآمدهای همراه اول را تا حدی جبران کنند. روبیکا پلتفرم متعلق به همراه اول است که برخی از کاربران را پس از فیلترینگ پلتفرمهای خارجی به سوی خود جذب کرد.
در سال مالی منتهی به ۲۰ اسفند ۱۴۰۱ مجموع داراییهای جاری شرکت ارتباطات سیار ایران بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان بود در حالی که بدهیهای این شرکت بیش از ۴۹ هزار میلیارد تومان برآورد شده است. کمتر بودن داراییهای جاری نسبت به بدهیهای جاری موجب کسری سرمایه در گردش شرکت شده است. این گزارش در توضیح علت پایین بودن مبلغ سرمایه در گردش آورده که درآمد شرکت عمدتا نقد وصول میشود و پایین بودن دوره وصول مطالبات شرکت منابع شرکت برای پوشش فروش عمدتا از محل جریان نقدی حاصل از عملیات است و شرکت به جای نگهداری وجوه به صورت سرمایه در گردش آنها را در داراییهای غیرجاری با بازده بیشتر مثل سرمایهگذاری در تجهیزات مخابراتی و تکنولوژیهای جدید و سهام شرکتها صرف میکند.
دوره وصول مطالبات شرکت در سال گذشته نسبت به سالهای قبل با برنامههایی چون کاهش دوره صدور قبض از دو ماه به یک ماه و سیاستهای تشویقی برای پرداخت به موقع قبوض کاهش پیدا کرده است.
درآمدهای عملیاتی همراه اول در سال مالی ۱۴۰۱ بیش از ۳۸ هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به دوره مشابه قبلی ۳۰ درصد افزایش داشته است. در این گزارش به اقداماتی چون سرمایهگذاری در زمینه تجهیزات جدید ارتباطی و ورود به عرصه تکنولوژیهای روز از جمله نسلهای 3G، LTE و 5G به عنوان عوامل این افزایش درآمد اشاره شده است.
بر اساس نمودار درآمد عملیاتی این شرکت از سال ۱۳۹۶ تقریبا هر سال بین ۲۰ تا حدود ۳۰ درصد افزایش درآمد مشاهده میشود. بیشترین افزایش درآمد عملیاتی در سال ۱۳۹۹ بود که نسبت به ۱۳۹۸ به میزان ۳۸ درصد درآمد افزایش پیدا کرد. تغییرات تکنولوژی و انتقال به نسلهای بالاتر موبایل باند پهن و از سوی دیگر گسترش خدمات مبتنی بر داده و استفاده بیشتر مشترکین از اینترنت پرسرعت به عنوان عوامل عمده افزایش درآمد آمده است. اگرچه به این موضوع هم اشاره شده که هزینههای مرتبط با ارائه خدمات داده مانند هزینههای لینک و سرمایهگذاری در این بخش هم اجتنابناپذیر بوده است.
از کل درآمد عملیاتی در سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۱ بیشترین سهم از درآمد کارکرد مشترکین به میزان بیش از ۳۳ هزار میلیارد تومان به دست آمده است.
درآمد کارکرد مشترکین از مجموع مکالمات، خدمات داده و پیامک، آبونمان و مکالمات بینالملل حاصل میشود. بر این اساس درآمد حاصل از مکالمات بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان، درآمد حاصل از خدمات داده و پیامک بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان، آبونمان مشترکین بیش از ۱۶۴ میلیارد تومان و مکالمات بینالملل بیش از ۵۴۳ میلیارد تومان بوده است. پس از کارکرد مشترکین، درآمد استفاده از امکانات شبکه توسط سایر اپراتورها و سود سرمایهگذاریها بیشترین درآمد را به دنبال داشتند.
کل هزینههای این شرکت در این سال مالی بیش از ۲۷ هزار میلیارد تومان بوده که بیشترین هزینه را در بخش تسهیم درآمد و پس از آن هزینههای استهلاک فنی و نگهداری شبکه انجام داده است. در این گزارش آمده که عملکرد هزینهها مطابق با پیشبینیهای صورت گرفته در بودجه بوده و رشد آن مربوط به رشد هزینههای تابع درآمد، نرخ ارز، هزینههای عملیات شبکه به جهت رشد و توسعه شبکه و تورم است.
همچنین جمع کل هزینههای فروش اداری و عمومی بیش از ۲ هزار و ۴۱۸ میلیارد تومان بوده که افزایش هزینه نسبت به سال ۱۴۰۰ عمدتا ناشی از افزایش هزینههای اطلاعرسانی برای معرفی سرویسها و محصولات جدید، خدمات مشتریان و افزایش حقوق و دستمزد پرسنل بوده است.
صورتهای مالی کدال هم نشان میدهد که در سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۱ مجموع سود ناخالص بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان بوده است. سود عملیاتی بیش از ۶ هزار و ۹۷۳ میلیارد تومان و سود خالص هم نزدیک به ۶ هزار میلیارد تومان بوده است.
همراه اول از زمان شدت گرفتن محدودیتهای اینترنت مانند اپراتورهای دیگر کاهش درآمد زیادی را تجربه کرد به طوری که درآمد مهر ماه آن بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان نسبت به شهریور ماه کم شده بود. در ماههای بعد این درآمد افزایش پیدا کرد تا جایی که درآمد این شرکت در اسفند ۱۴۰۱ به شهریور ماه و پیش از شدت گرفتن محدودیتهای اینترنت بازگشت.
در این گزارش هم اشاره شده که بخشی از این چالشها با سرمایهگذاریهای مختلف این شرکت جبران شدند. شرکت ارتباطات سیار شرکتهای مختلفی را تحت کنترل دارد که هر کدام از آنها در بخشی از سود سهیم بودند.