پس از یک دهه مخالفت؛ فعالسازی قابلیت تماس تصویری در اپراتورها
تماس تصویری اپراتورهای تلفن همراه بر بستر شبکه نسل چهارم (ViLTE) از اواخر سال گذشته توسط وزیر ارتباطات وعده داده شد. این قابلیت مثل قابیلیت تماس صوتی روی سیمکارت ارائه میشود و استفاده از آن نیاز به اپلیکیشن یا نرمافزار خاصی ندارد.
این روزها موضوع برقراری امکان تماس تصویری توسط اپراتورهای تلفن همراه در حالی مطرح میشود که حدوداً یک دهه قبل اپراتور رایتل قابلیت تماس تصویری را روی سیمکارتهای خود ارائه کرد و هرچند قوانین و تعرفههای آن هم تعیین شده بود اما پس از مدت کوتاهی با مخالفت مراجع طرح رایتل متوقف و این قابلیت غیرفعال شد.
در آن مقطع عدهای از مراجع تقلید اعتقاد داشتند سرویس مکالمه تصویری مفاسد بسیاری به دنبال دارد، عفت عمومی را تهدید میکند و با آموزههای دینی در تضاد است. به همین دلیل این سرویس پیش از این که عمومیت پیدا کند و استفاده گستردهای از آن شود، از دسترس خارج شد.
تماس تصویری؛ ۱۵۰ تومان در دقیقه
حالا حدود ۱۱ سال بعد از آن روزها وزارت ارتباطات برقراری امکان تماس تصویری در اپراتورهای مختلف را دنبال میکند؛ آن هم در زمانی که تماس تصویری سالها است که بهعنوان یک قابلیت پرکاربرد در پیامرسانهای مختلف ارائه شده و توسط مورد استفاده کاربران قرار میگیرد و حتی نسبت به تماس تصویریای که اپراتورها میخواهند ارائه دهند، رایگان است.
بر اساس مصوبه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (مورخ ۲ بهمن ۱۴۰۱) تعرفه مکالمه تصویری در اپراتورهای تلفن همراه برای هر دقیقه حداکثر ۱۵۰ تومان تعیین شده است. هیئت وزیران هم در تاریخ ۲۱/۱۲/۱۴۰۱ تصویب کرد که حقالسهم دولت از درآمد خدمات مکالمات ویدئویی اپراتورها هشت درصد خواهد بود.
چه کسانی میتوانند از سرویس تماس تصویری استفاده کنند؟
گفته میشود که این طرح تا امروز در مرحله آزمایشی قرار داشته و صرفاً برای تعداد محدودی از کاربران فعال شده است. وزیر ارتباطات پیش از این اعلام کرد که تولیدکنندگان و سازندگان تلفن همراه باید این قابلیت را در گوشیهای موبایل فعالشده در ایران فعال کنند تا این طرح امکان عملیاتی شدن داشته باشد. البته ایسنا اعلام کرده که این قابلیت برای برخی از مشترکان همراه اول که گوشیهای شیائومی و هواوی دارند، بهصورت آزمایشی فعال شده است.
استفاده از سرویس مکالمه تصویری در حال حاضر شرایط خاصی دارد. با توجه به اینکه این طرح تا امروز فقط برای مشترکان همراه اول بهصورت آزمایشی اجرا شده است، فقط مشترکان این اپراتور امکان استفاده از آن را دارند. البته قابلیت مکالمه تصویری صرفاً برای درون شبکه همراه اول برقرار است و علاوهبراین، طبق اعلام اپراتور همراه اول، تماسگیرنده و دریافتکننده تماس هر دو باید تحت پوشش شبکه LTE باشند.
بدیهی است که سرویس تماس تصویری باید برای هر دو طرف تماس فعال شده باشد تا مکالمه ویدیویی برقرار شود. شرط دیگر برای استفاده از این قابلیت استفاده از سیمکارت یوسیم است؛ یعنی فقط مشترکانی که از سیمکارتهای یوسیم همراه اول استفاده میکنند این قابلیت ممکن است برایشان فعال شده باشد. البته فقط داشتن این نوع سیمکارت هم کافی نیست و گوشی موبایل شما و کسی که مایل به برقراری تماس تصویری با او هستید هم باید از سرویس ViLTE پشتیبانی کند.
با توجه به تمام این الزامات به نظر میرسد این طرح باید با امکانات سادهتری هم سازگاری پیدا کند تا مورد استقبال و استفاده افراد بیشتری قرار بگیرد. در غیر این صورت احتمالاً کاربران ترجیح میدهند از قابلیت مکالمه تصویری پیامرسانها استفاده کنند که هم رایگان است و صرفاً ترافیک اینترنت کاربر را مصرف میکند و هم استفاده از آن شرایط سادهتری دارد.
با توجه به اینکه استفاده از این قابلیت به فعالسازی از سوی شرکتهای تولیدکننده تلفن همراه دارد، یک شرط دیگر برای استفاده از این سرویس و همهگیر شدن آن هم این است که مکاتبات با این شرکتها به نتیجه برسد و برندهایی مثل سامسونگ و اپل هم چنین قابلیتی را برای گوشیهای فعالشده در ایران فعال کنند.
نظرات