سخنگوی دولت: مجوز دسترسی به پلتفرمهای مسدودشده برای برخی مقامات وجود دارد
موضوع استفاده مسئولین و مقامات کشور از شبکههای اجتماعی و پلتفرمهای فیلترشده یکی از مسائلی است که به رفتار تناقضآمیز مسئولان تعبیر میشود. این مسئله که چرا مسئولان باید در پلتفرمهایی که حاکمیت تصمیم به فیلتر شدن آنها گرفته است، حضور داشته باشند جایی مورد انتقادات بیشتر قرار میگیرد که شنیده میشود مسئولان دسترسی آزاد به پلتفرمهایی دارند که برای عموم مردم فیلتر شدهاند.
موضوعی که البته پیش از این هم مطرح شده بود اما حالا در دورانی که ایده ارائه اینترنت طبقاتی به برخی مشاغل جدیتر از همیشه شده، از سوی سخنگوی دولت اعلام شده است. علی بهادری جهرمی در پاسخ به انتقاد دانشجویان دانشگاه تهران در خصوص فعالیت برخی مسئولان در پلتفرمهای مسدود شده، مجوز دسترسی مقامات به پلتفرمهای فیلترشده را به مجوز حمل سلاح برای برخی نهادها تشبیه کرده و گفته است:
«عموم مردم به سلاح دسترسی ندارند، اما پلیس به آن دسترسی دارد یا برای سلاح شکاری نیز میتوان تحت شرایطی مجوز گرفت. درخصوص سکوها و پلتفرمها هم اینگونه است و در عموم کشورها این موضوع وجود دارد. یک پلتفرم اجازه فعالیت ندارد، اما مثلا وزارت امور خارجه برای بیان اظهار نظرهای خود اجازه دسترسی به آن را دارد.»
او همچنین اشاره کرده است که همان مرجع قانونگذاری که تصمیم به فیلتر کردن یک پلتفرم میگیرد، درخصوص مقامات با ایجاد تبصرهای در یک ماده، برخی را استثنا در نظر میگیرد و به آنها اجازه دسترسی به سکوها را میدهد. این صحبتها و اعلام رسمی تبعیض در سطح دسترسی به اینترنت و پلتفرمهای مختلف با انتقاد بسیاری از مردم، بهویژه کاربران شبکههای اجتماعی، همراه شده است. نمونهای از این انتقادات را پیش از این، در اوج دوران محدودیتهای اینترنتی در پاییز ۱۴۰۱، هم شاهد بودیم.
در همان روزهایی که اینستاگرام، واتساپ، گوگلپلی و دیگر پلتفرمها از دسترس خارج شده بودند، اینترنت با کندی و قطعی مواجه بود، VPNها هم اختلال داشتند و مجموع این شرایط امور روزمره و کسبوکار مردم با مشکلات فراوانی مواجه شده بود، حساب کاربری ابراهیم رئیسی در توییتر و اینستاگرام تیک آبی گرفت که نشانه تایید هویت حساب کاربری افراد مشهور و مطرح در این پلتفرمها است.
البته برخی از مسئولان با این توجیه که حضور مقامات کشور در فضای مجازی برای ارتباط با جهان ضروری است، سعی کردهاند به این تناقض پاسخ دهند. سخنگوی دولت هم در ادامه صحبتهای روز گذشته خود به همین نکته اشاره کرده و گفته است:
«صرفنظر از خارجیهایی که میخواهیم برای آنها اعلام موضع کنیم. ما چند میلیون ایرانی خارج از کشور داریم، مقامات رسمی باید بتوانند از طریق پلتفرمها با آنها صحبت و اظهارنظر رسمی کنند.»
البته بهادری جهرمی اعلام کرده است این سطح دسترسی بیشتر صرفا به خود مسئولان محدود میشود و فرزندان این افراد مجوز دسترسی به پلتفرمهای مسدودشده را ندارند و اضافه کرد: «در هر موردی که دیدید، یک نفر فرزند مقام است و دسترسی به سکوها دارد، مصداق فساد است. لذا به بازرس ویژه رئیسجمهور معرفی کنید تا با آن برخورد شود. خود ما هم اگر شناسایی کنیم برخورد میکنیم.»
بنابراین، امکان دسترسی آزاد و بدون محدودیت مقامات و مسئولان کشور به پلتفرمهای فیلترشده تأیید شده اما دسترسی فرزندان این اشخاص از چنین امکانی تکذیب شده است. البته با توجه به بخشی از صحبتهای سخنگوی دولت که اعلام کرده است مجوز حمل سلاح برای برخی نهادها وجود دارد و در ادمه هم اشاره کرده که «برای سلاح شکاری نیز میتوان تحت شرایطی مجوز گرفت» مجوز دسترسی به برخی پلتفرمها مانند سلاح شکاری تحت شرایط خاصی تعبیر نشود که به برخی از افراد غیر مسئول هم امکان دسترسی گستردهتری به اینترنت میدهد.
مجوزی که تا امروز هم در مواردی، برای مثال به خبرنگاران، اعطا شده و در چند ماه گذشته هم اعلام شده است که برخی اقشار و مشاغل دیگر هم میتوانند از آن برخوردار شوند. در تازهترین اخبار درباره این حق دسترسی آزادانهتر به اینترنت، از شرکتهای حوزه فناوری اطلاعات که در پارک فناوری پردیس مستقر هستند نام برده شده که میتوانند برای برخورداری از «اینترنت فناوران» درخواست دهند و همچنین، اعلام شده است که فرایند دسترسی اساتید دانشگاه به «اینترنت باز» هم بهزودی نهایی خواهد شد.
نظرات