آیفون برای ایرانیها دستنیافتنیتر میشود
۲۵ درصد افزایش تعرفهی گمرکی واردات بازرگانی گوشیهای آیفون و بهدنبال آن افزایش ۵۰ درصدی تعرفهی واردات به سایر روشها، ازجمله واردات بهشیوهی مسافری، طرحی است که انجمن واردکنندگان موبایل به کمیسیون اقتصادی دولت ارائه کرده است که درصورت پذیرش میتواند موجب افزایش قیمت چشمگیری در بازار موبایل شود.
این پیشنهاد در حالی مطرح شده است که مجلس حداقل تعرفهی واردات گوشیهای بیشتر از ۶۰۰ دلار را ۱۵ درصد اعلام کرده که حالا بهنظر میرسد این قانون برای این دسته از گوشیها به مرحلهی اجراییشدن رسیده است.
دراینمیان، انجمن واردکنندگان موبایل پیشنهاد کرده است که این تعرفه برای واردات آیفون به ۲۵ درصد برسد. دبیر انجمن در توضیح دلیل این اقدام نیز گفته است: «برای اینکه دولت از واردات آیفون منتفع شود.»
مهدی عبقری، دبیر انجمن واردکنندگان، به دیجیاتو گفته است که این پیشنهاد هنوز در دست بررسی قرار دارد و ابلاغ نشده است؛ اما شنیدهها حاکی از این است که هزینهی رجیستری گوشیهای آیفون بیشتر از ۲۵ درصد اعلامشده افزایش پیدا کرده است.
فروشندگان میگویند در چند روز گذشته هزینهی رجیسترکردن گوشیهای آیفونی که بهشیوهی مسافری وارد کردهاند، دو برابر شده است. یکی از فروشندگان موبایل در پاساژ پایتخت تهران به زومیت میگوید: «به تعدادی از فروشندگان موبایل که روزهای گذشته گوشی مسافری ثبت کرده بودند، اعلام شده است بهجای هزینهای درحدود ۱۰ میلیون تومان، باید تقریباً ۱۹ میلیون تومان برای رجیسترکردن پرداخت کنند.»
کاربرانی در توییتر نیز به همین موضوع اشاره کرده و نوشتهاند: «هزینهی گمرکی جدید آیفون ۱۳ پرومکس ۱۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان شده است.»
جلوگیری از واردات قاچاقی آیفون و کاهش میزان تخلفات ناشی از آن نیز دلیل دیگری است که برای افزایش عوارض واردات این گوشیها اعلام شده است. باتوجهبه اینکه فعالان بازار گوشی موبایل میگویند خرید گوشی در سایر کشورها مانند امارات و رجیسترکردن آن در ایران باعث میشود بتوانند با صرف حدوداً ۱۰ میلیون تومان کمتر از قیمتهای موجود در بازار گوشی مدنظرشان را بخرند، مردم این شیوهی خرید را ترجیح میدادند.
حالا با افزایش تعرفهی واردات گمرکی گوشیهای بازرگانی که بهدنبال آن تعرفهی واردات بهشیوهی مسافری هم افزایش پیدا میکند، واردات مسافری بهاندازهی قبل بهصرفه نخواهد بود. بنابراین، از یک سو این افزایش تعرفه بهخودیخود دولت را منتفع میکند و از سوی دیگر با کاهش واردات مسافری و رویآوردن خریداران به گوشیهایی که با رویهی بازرگانی وارد شدهاند، شرکتها و دولت سود بیشتری بهدست میآورند.
دراینمیان، افزایش تعرفهی واردات بر قیمت نهایی گوشیها هم تأثیر میگذارد و خریداران باید گوشی را گرانتر بخرند. میزان افزایش قیمت نهایی گوشیها هنوز پیشبینیکردنی نیست و بستگی به این دارد که کمیسیون اقتصادی دولت با پیشنهاد ۲۵ درصدی تعرفهی واردات تجاری آیفون موافقت میکند و بهدنبال آن، تعرفهی واردات مسافری هم ۵۰ درصد بیشتر خواهد شد یا نه.
قیمت آیفون سر به فلک میکشد
با فرض اینکه دولت پیشنهاد انجمن واردکنندگان را بپذیرد، با ۵۰ درصد افزایش هزینهی رجیستری اگر قیمت گوشیهای آیفون هم ۵۰ درصد افزایش پیدا کند، مشتریان این گوشیها به پرداخت هزینهی بسیار زیادی برای خرید آیفون مجبور خواهند شد.
اگر قیمت امروز گوشیهای آیفون را مبنا قرار دهیم، درصورت افزایش ۲۵ درصدی هزینهی رجیستری گوشی آیفون ۱۳ پرو مکس که امروز ۷۰ میلیون تومان است، باید معادل قیمت یک گوشی میانرده مثل پوکو F5 شیائومی یا ناتینگ فون1 فقط برای رجیسترکردن این گوشی هزینه شود. این افزایش هزینهی رجیستری قیمت نهایی گوشی را برای مصرفکننده افزایش میدهد و به حدود ۸۷ میلیون تومان میرساند.
اگر این مدل از گوشیهای آیفون بهشیوهی مسافری وارد شده باشد، هم نیمی از پول گوشی باید صرف هزینهی رجیسترکردن شود. این یعنی باتوجهبه تعرفهی ۵۰ درصدی واردات مسافری، خریدار برای رجیسترکردن آیفون ۱۳ پرو مکس باید ۳۵ میلیون تومان هزینه کند و این گوشی برای فروش در بازار هم مبلغی بیشتر از ۱۰۰ میلیون تومان خواهد داشت.
همین ۳۵ میلیون تومانی که برای رجیسترکردن گوشی واردشده بهشیوهی مسافری باید هزینه شود، معادل قیمت یک گوشی پیکسل 7a است. اگر هم فقط ۴ میلیون تومان به این هزینه اضافه شود، خریدار میتواند گوشی گلکسی اس ۲۳ سامسونگ بخرد.
این افزایش هزینه قاعدتاً بر قیمت سایر مدلهای گوشی آیفون هم تأثیر خواهد گذاشت؛ بهطوریکه عدهی کمتری امکان خرید گوشیهای خانواده آیفون را خواهند داشت. باتوجهبه رجیسترنشدن گوشیهای آیفون ۱۴، مشتریان گوشیهای آیفون مجبورند چنین هزینهی هنگفتی را برای خرید گوشیهایی صرف کنند که دستکم به یک نسل پیش از نسل حاضر گوشیهای شرکت اپل تعلق دارد.
باتوجهبه اینکه حدود سه ماه تا معرفی و عرضهی نسل جدید گوشیهای این شرکت، یعنی آیفون ۱۵، باقی مانده است، اگر ممنوعیت واردات سری ۱۴ بهبعد خانوادهی آیفون پابرجا بماند، خریداران آیفون در ایران باید هزینههای سنگینی پرداخت کنند تا گوشیهایی را بخرند که در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ و قبلتر از آن به بازار عرضه شدهاند.
رسیدن قیمتها به این مبالغ مشابه افزایش قیمت شدیدی است که برای گوشیهای آیفون در ترکیه رخ داده است. هرچند اخبار روزهای اخیر از افزایش چشمگیر مالیات واردات در این کشور حاکی از آن است که درحالحاضر ترکیه گرانقیمتترین آیفونهای دنیا را میفروشد، اگر تعرفهی گمرکی واردات در ایران افزایش پیدا کند و بهدنبال آن قیمتها هم افزایش یابد، گرانقیمتترین آیفونها در ایران عرضه خواهند شد.
یکی از فروشندگان موبایل میگوید: «این روزها وضعیت بازار گوشی آنقدر خراب است که فروشنده هم برای اینکه بتواند گوشی را بفروشد، به افزایش قیمتها تمایلی ندارد. طبیعتاً اگر این افزایش ۲۵ یا ۵۰ درصدی واردات برای آیفون اتفاق بیفتد، افزایش قیمت زیادی تجربه خواهیم کرد و اوضاع بازار از اوضاع موجود خیلی بدتر میشود.»
اعلام خبر افزایش تعرفهی گمرکی واردات آیفون باعث زمزمههایی دربارهی احتمال برداشتهشدن ممنوعیت واردات آیفون ۱۴ و مدلهای پسازآن شده است. هرچند نمیتوان با قطعیت اعلام کرد که با افزایش تعرفهی گمرکی آیفون ۱۴ به ایران وارد میشود، باتوجهبه اینکه آیفون ۱۴ جدیدترین مدل از گوشیهای شرکت اپل است، قاعدتاً با قیمتی بیشتر از آیفون ۱۳ وارد کشور خواهد شد و بهطبع هزینهی رجیستری آن هم بیشتر خواهد بود. همینحالا هم با وجود رجیسترنشدن آیفون ۱۴ در ایران، مدل پرو مکس این گوشی در بازار ۶۳ تا ۶۵ میلیون تومان و آیفون ۱۴ پرو هم حدود ۶۰ تا ۶۲ میلیون تومان است.
درصورت برطرفشدن مشکل رجیستری، قیمت این مدل قطعاً بیشتر هم خواهد شد. علاوهبراین، اگر ممنوعیتهای اِعمالشده برای آیفون ۱۵ هم برطرف شود، باتوجهبه افزایش قیمت حدوداً ۲۰۰ دلاری مدنظر اپل برای این مدل از گوشیهایش، احتمالاً قیمت این گوشی در ایران و نیز هزینهی رجیستری آن بسیار زیاد خواهد بود.
آیفون ۱۴ هنوزهم بهشیوهی مسافری وارد میشود
یکی از موضوعات مطرحشده در آخرین ماههای سال گذشته، بحث ممنوعیت واردات مسافری گوشیهای آیفون ۱۴ از اول اسفندماه بود. با وجود این ممنوعیت، فروشندهها میگویند هنوزهم واردات این گوشی به کشور ادامه دارد: «هنوزهم آیفون ۱۴ بهشیوهی مسافری وارد کشور و فروخته میشود. تقاضا برای آن زیاد نیست؛ اما هنوزهم واردات به این شیوه وجود دارد.»
باتوجهبه اینکه مشکل رجیسترنشدن آیفون ۱۴ همچنان پابرجا است و دارندگان این گوشی با مشکل قطعی آنتن مواجه هستند، فروشندهها میگویند عدهای هستند که «با برخی ترفندها آنتن آیفون ۱۴ را برمیگردادند و برای این کار از مردم ۲ تا ۱۰ میلیون تومان پول میگیرند.»
یکی از فروشندهها به نکتهی جالبی دربارهی مشکل آنتندهی این گوشیها اشاره میکند و میگوید: «تجربه و مشاهدات ما نشان میدهد گوشیهای آیفون ۱۴ که قبل از واردکردن سیمکارت در فرودگاه ثبت و رجیستر شدهاند، هنوز آنتن دارند. آنتن گوشی من با همین روش از مهرماه تا امروز حتی یک روز هم قطع نشده است؛ اما گوشیهایی که افراد پیش از ثبت سیمکارت انداختهاند، مشکل قطعی آنتن دارند.»