وزیر صمت: ممنوعیت واردات لوازم خانگی بیدلیل است
وزیر صنعت، معدن و تجارت محدودیت واردات کالاهای خارجی را بیدلیل دانست و گفت: «محدودیت واردات معمولاً برای فراهم کردن فرصت برای تولیدکنندگان داخلی اعمال میشود، اما به نظر من در حال حاضر نباید محدودیتی برای واردات لوازم خانگی وجود داشته باشد.»
پس از گذشت حدود پنج سال از ممنوعیت واردات لوازم خانگی خارجی و ورود کالاهای قاچاق به کشور، عباس علیآبادی، وزیر صمت (صنعت، معدن و تجارت)، رویکرد دیگری درباره این موضوع داشته است. اعمال محدودیت برای واردات لوازم خانگی از سال ۹۱ آغاز شد و در نهایت در ۱۳۹۷ واردات لوازم خانگی بهکلی ممنوع شد. با پایان مهلت مصوبه شورای هماهنگی سران سه قوه در سال ۱۴۰۰، ممنوعیت واردات هر سال تمدید شد و با اینکه حمایت از تولیدات داخلی از اهداف این تصمیم عنوان شده بود، درنهایت تا آنجا پیش رفت که اکنون بیشتر کالاهای موجود در بازار قاچاق هستند و گارانتیشان چندان اعتباری ندارد.
وزیر صمت که پیش از این نیز در اظهاراتی موضع خود را در این مورد مطرح کرده بود، امروز بار دیگر در حاشیه آئین افتتاحیه دومین نمایشگاه اوراسیا در جمع خبرنگاران گفت: «تولید لوازم خانگی یکی از پتانسیلهای خوب کشور است و ظرفیتهای خوبی در این زمینه وجود دارد. معتقد هستم میتوانیم با مقداری کار کردن به نام ارزشمند و زیبنده مردم در منطقه در حوزه تولید لوازم خانگی بهروز تبدیل شویم. دیری نخواهید پایید که سازندگان لوازم خانگی ایران در چنین جایگاهی قرار بگیرند.»
او افزود: «سرمایهگذاریهای خوبی در این حوزه در حال انجام است. در مجموع وقتی ناترازی در ابعاد کیفی، کمی و تنوع برطرف میشود، دلیلی برای محدودیت واردات وجود ندارد. محدودیت واردات معمولاً برای فراهم کردن فرصت برای تولیدکنندگان داخلی اعمال میشود، اما به نظر من در حال حاضر نباید محدودیتی برای واردات لوازم خانگی وجود داشته باشد. البته این موضوع نیازمند زمینههایی است و باید به سمت بازارسازی و ایجاد بازارهای رقابت کامل حرکت کنیم. در بازار رقابتی کامل نیازی به اعمال محدودیتهای فیزیکی وجود ندارد.»
علیآبادی یک ماه پیش نیز در نمایشگاه لوازم خانگی از احتمال آزادسازی واردات لوازم خانگی خبر داده و گفته بود که برای رقابتپذیر کردن کالاهای ایرانی، با رعایت تعرفههای مناسب، ممکن است مجوز واردات لوازم خانگی صادر شود.
او عنوان کرده بود: «هدف ما از مدیریت عرصه تجارت، حمایت از تولید است. اما حمایت از تولید به این معنا نیست که رقابت را از آنها بگیرد. باید به سمتی حرکت کنیم که در عین رقابتپذیر کردن صنایع، فرصت انتخاب را برای مردم فراهم کنیم. بنابراین فکر میکنم در آینده مسیر ما مسیری نخواهد بود که به لوازم خانگی بهصورت انحصار نگاه کنیم. این فضا برای مردم وجود دارد که انتخاب کنند و برای رقابت پذیر کردن کالاهای ایرانی، با رعایت تعرفههای مناسب، ارائه مجوز برای واردات لوازم خانگی انجام خواهد شد.»
از نگاه علیآبادی صنعت لوازم خانگی به لحاظ کیفی و کمی به جایگاهی رسیده که میتواند با تولیدات خارجی رقابت کند.
این گفتهها در حالی است که مخالفان ممنوعیت واردات کالای خارجی نیز معتقدند این تصمیم در نهایت به هدف اصلی خود یعنی کمک به تولید داخلی نینجامیده و در نهایت با از بین بردن بازار رقابتی به کاهش کیفیت تولیدات داخلی دامن زده است. از نگاه مخالفان این ممنوعیتها بهعلاوه با محدود کردن انتخاب، حقوق مصرفکنندگان را نادیده گرفته است.
در حال حاضر با اینکه وزیر صمت اما و اگرهایی را برای رفع محدودیتها مطرح کرده، زمزمههایی درباره احتمال ریزش قیمت یخچال، ماشین لباس شویی و دیگر لوازم خانگی مطرح شده است.
نظرات