رئیس انجمن واردکنندگان موبایل: احتمال آزادسازی واردات آیفون بسیار زیاد اما تصمیم نهایی با کمیسیون اصل ۹۰ است
روز گذشته با انتشار خبری درباره تصویب میزان سود بازرگانی آیفون احتمال آزادسازی واردات گوشیهای آیفون ۱۴ و آیفون ۱۵ قوت گرفت. سود بازرگانی ۹۶ درصدی که در تصویبنامه هیئت وزیران آمده هرچند بهشدت بالا و سرسامآور است، اما گوشیهای شرکت اپل را از هر زمان دیگری به رفع ممنوعیت واردات به ایران نزدیکتر کرده است.
حالا بیشتر از یک سال و نیم از اعمال ممنوعیت واردات تجاری و مسافری گوشیهای آیفون میگذرد و در این مدت دو خانوادهی جدید از خانواده آیفونها به جهان عرضه شده است اما در ایران این گوشیها امکان واردات و رجیستر شدن قانونی ندارند. البته با وجود این ممنوعیت هم مدلهای مختلف آیفون ۱۴ و ۱۵ با روشهای قاچاقی و غیرقانونی به بازار ایران رسیده و خریداران این گوشیها با توسل به راهکارهای مختلف در حال استفاده از این گوشیها هستند؛ هرچند با دردسرهای کوچک و بزرگ.
- سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا: برای کنترل سبد ارزی کشور واردات آیفون۱۴ و ۱۵ ممنوع شد29 فروردین 03مطالعه '4
- آیفون ۱۵ به ایران رسید؛ استقبال گرم از خانواده جدید گوشیهای اپل1 مهر 02مطالعه '6
آزادسازی واردات به زعم مهدی اسدی، رئیس انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی با سود بازرگانی گزاف ۹۶ درصد، بهتر از وضعیتی است که واردات بهطور کلی ممنوع بود، کالای قاچاق در بازار جولان میداد و خریداران را با دردسرهای فراوان برای استفاده از این گوشیها مواجه کرده بود. اسدی در گفتوگو با زومیت در این خصوص میگوید:
هرچند تعرفه ۹۶ درصدی سنگین است، اما این وضعیت انتخاب بین بد و بدتر است. آزادسازی واردات با این میزان سود بازرگانی بد است اما بهتر از زمانی است که این کالا بهصورت قاچاق وارد کشور میشد، با ۲ میلیون تومان رجیستر میشد و مردم نمیتوانستند از آن استفاده کنند. الان اگر این کالا بتواند بهصورت رسمی و قانونی وارد شود بهتر از شرایط فعلی است.- مهدی اسدی، رئیس انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی
به گفتهی رئیس انجمن واردکنندگان موبایل، موضوع سود بازرگانی ۹۶ درصدی پیش از این مورد مخالفت وزارت صمت قرار گرفته بود؛ حالا اما دولت با آن موافقت کرده است: «تعرفهی ۹۶ درصدی از اواخر سال گذشته مطرح بود و در کمیتهی ماده یک بررسی شد. وزارت صمت و سازمان مبارزه با قاچاق کالا و ارز هم مخالف با این میزان تعرفه بود. سازمان توسعه تجارت هم از موافقین آن بود. در نهایت، این موضوع در دولت بررسی شد و به تصویب رسید.»
وزارت صمت مخالف سود بازرگانی ۹۶ درصدی و سازمان توسعه تجارت موافق آن بوده است
اسدی اعتقاد دارد با رفع ممنوعیت واردات یک خان از هفت خان واردات گوشیهای آیفون شکسته خواهد شد و او امیدوار است که در ادامه میزان سود بازرگانی واردات این کالا هم پایین بیاید. هرچند در ادامه اشاره میکند که «اگر سود بازرگانی ۹۶ درصد تصویب و تبدیل به قانون شود، تغییر دادن آن سخت خواهد بود.»
حالا با اعلام این خبر احتمال لغو ممنوعیت واردات گوشیهای آیفون پررنگتر از گذشته شده است؛ البته همهچیز به مجلس بستگی دارد. رئیس انجمن واردکنندگان میگوید:
احتمال رفع ممنوعیت واردات گوشیهای آیفون بسیار زیاد است اما چون تصمیم برای اعمال این ممنوعیت در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس انجام شده، لغو این ممنوعیت هم منوط به تصمیم کمیسیون اصل ۹۰ است.- مهدی اسدی، رئیس انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی
چه زمانی ممنوعیت واردات آيفون لغو میشود؟
او در ادامه توضیح میدهد که هفتهی گذشته مجلس قرار بود درباره این موضوع تصمیمگیری کند اما با توجه به همزمان شدن این جلسه با سانحهی سقوط هلیکوپتر، این جلسه هم لغو شد. بنابراین، تصمیم برای آزاد کردن واردات آیفون تا زمان تشکیل مجلس جدید و تصویب در کمیسیون اصل ۹۰ به تعویق خواهد افتاد:
«در حال حاضر که مجلس تعطیل است و مجلس جدید باید سر کار بیاید، کمیسیونها تشکیل شوند و این موضوع در دستور جلسه کمیسیون قرار بگیرد. بنابراین شاید یک ماه یا یک ماه و نیم زمان ببرد تا این ممنوعیت لغو شود.»
- آشفتهبازار آیفون؛ وقتی ممنوعیت واردات به سودجویان فرصت جولان میدهد23 آبان 02مطالعه '7
تکلیف گوشیهای آیفون ۱۴ و ۱۵ فعال در کشور چه میشود؟
در حال حاضر در مورد اینکه آیفونهای مدل ۱۴ و ۱۵ که تا امروز به هر طریقی وارد کشور شده و افراد در حال استفاده از آنها هستند هیچی توضیحی داده نشده است. رئیس انجمن واردکنندگان موبایل هم میگوید «گوشیهایی که بهصورت قاچاق یا مسافری وارد شدهاند و به هر شکلی آنتن دارند و در حال استفاده هستند هنوز تکلیفشان مشخص نشده است.» او در ادامه توضیح میدهد:
گوشیهایی که تا الان وارد شده و از آنتن استفاده کردهاند دیگر نمیتوانند بهصورت تجاری رجیستر شوند. برای این گوشیها یا مبلغ دیگری برای رجیستری تعیین میشود یا به همین وضعیتی که تا الان داشتهاند باقی میمانند.- مهدی اسدی، رئیس انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی
تعرفهی ۹۶ درصدی تعیینشده هم صرفاً سود بازرگانی است و طبعاً برای گوشیهایی که به روش تجاری وارد میشوند، اعمال نخواهد شد. برای آیفونهایی که با رویهی مسافری وارد کشور میشوند هنوز تعرفهای در نظر گرفته نشده است.
با توجه به اینکه در حال حاضر حقوق گمرکی گوشیهای بالای ۶۰۰ دلاری که با رویه مسافری وارد شدهاند ۸ درصد و سود بازرگانی این گوشیها که با رویه تجاری وارد شدهاند ۱۵ درصد است، اگر بنا باشد همین فرمول درباره آیفونهای ۱۴ به بعد هم اعمال شود برای آیفونهایی که با رویه مسافری وارد میشوند باید توقع حقوق گمرکی معادل کمی بیش از نیمی از سود بازرگانی ۹۶ درصدی را که اعلام شده است، داشته باشیم.
- ۴ تا ۳۰ درصد؛ تعرفه واردات انواع گوشیهای موبایل9 مرداد 02مطالعه '2
قیمت آیفون در مسیر یک صعود نجومی
همین تعیین سود بازرگانی به میزان ۹۶ درصد باعث میشود قیمت گوشی آیفون سر به فلک بکشد. این گوشیها که تا امروز به بهانهی لوکس بودن، ارزبری بالا و گرانقیمت بودن با ممنوعیت واردات مواجه شده بودند، حالا با سود بازرگانی ۹۶ درصدی، قیمت مدلهای مختلف گوشی آیفون ۱۴ و آیفون ۱۵ دو برابر قیمت جهانیشان میشود. به این ترتیب، خریداران باید برای خرید یک گوشی پول دو گوشی را بپردازند یا همانطور که کاربران در شبکههای اجتماعی نوشتهاند یک گوشی را باید برای خود بخرند و پول یک گوشی را هم به دولت بدهند!
قیمت جهانی روز گوشیهای آيفون در سایت رسمی اپل به این صورت است که آیفون ۱۴، ۶۹۹ دلار و قیمت روز آیفون ۱۴ پلاس ۷۹۹ دلار است. قیمت آیفون ۱۴ پرو و قیمت آيفون ۱۴ پرو مکس هم به دلیل توقف تولید در سایت اپل ذکر نشده است. بنابراین با قیمت امروز دلار (۵۷ هزار و ۷۰۰ تومان) آیفون ۱۴ در ایران حدود ۴۰ میلیون تومان و قیمت آیفون ۱۴ پلاس بیش از ۴۶ میلیون تومان است.
یک آیفون بخر، به اندازه دو آیفون هزینه کن
با فرض اینکه پس از تصویب سود بازرگانی ۹۶ درصدی همچنان دلار قیمت امروز را داشته باشد، خریدار ایرانی باید ۸۰ میلیون تومان برای خرید یک آیفون ۱۴ پایه هزینه کند؛ درحالیکه همین الان قیمت آیفون ۱۳ پرو مکس حدود ۷۰ میلیون تومان است. در حال حاضر، مدلهای آیفون ۱۴ پرو مکس و آیفون ۱۵ پرو مکس را هم با همین حدود قیمت ۷۰ تا ۸۰ میلیون تومان میتوان خریداری کرد؛ البته بدون امکان رجیستری.
قیمت جهانی آیفون ۱۵ نیز ۷۹۹ دلار، آیفون ۱۵ پلاس ۸۹۹ دلار، آیفون ۱۵ پرو ۹۹۹ دلار و آیفون ۱۵ پرومکس ۱۱۹۹ دلار است. اگر این گوشیها با قیمتی دو برابر قیمت دلاری در بازار ایران به فروش برسند خریداران برای مدل پایه آیفون ۱۵ باید بیش از ۹۲ میلیون تومان، برای آيفون ۱۵ پلاس حدود ۱۰۴ میلیون تومان، برای آیفون ۱۵ پرو بیش از ۱۱۵ میلیون تومان و برای آیفون ۱۵ پرو مکس بیش از ۱۳۸ میلیون تومان هزینه کنند.
البته این ارقام با در نظر گرفتن قیمت امروز دلار است و به احتمال زیاد تا زمان تصویب سود بازرگانی ۹۶ درصدی در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، قیمت دلار بیشتر میشود. این نکته را هم باید در نظر داشت که قیمتهای دلاری آیفونهای ۱۴ و ۱۵ برای کانفیگ پایه این گوشیها است و قیمت گوشیهای دارای حافظهی بالاتر قطعاً قیمت نهایی بیش از اعداد گفتهشده خواهد بود.