هشدار امنیتی افتا به دستگاههای اجرایی: لایسنس «کسپرسکی» نخرید
موج حملات سایبری سرانجام سبب شد مرکز افتای ریاست جمهوری در یک ابلاغیه به دستگاههای اجرایی کشور درباره خرید یا تمدید لایسنس محصولات کسپرسکی هشدار بدهد. با این هشدار ایران هم به کشورهایی پیوست که درباره امنیت محصولات این شرکت تردید کرده و محدودیتهایی برای استفاده از آن بهویژه در دولت اعمال کردهاند.
در نامهای که اوایل هفته جاری (یکشنبه، ششم خرداد) از طرف مرکز مدیریت راهبردی افتا خطاب به تمامی دستگاههای اجرایی «دارای زیرساخت حیاتی» ابلاغ شده دلیل هشدار و اعمال محدودیت در استفاده از محصولات کسپرسکی (Kaspersky) نداشتن کارکرد و ضعف عملکردی محصولات این شرکت «در تشخیص نفوذ و مقابله با حملات اخیر سایبری به زیرساختهای حیاتی کشور» عنوان شده است.
در این ابلاغیه که رونوشت آن به رئیس مرکز ملی فضای مجازی و رئیس سازمان حراست کل کشور ارسال شده آمده است:
از تاریخ ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ هرگونه خرید و یا تمدید گواهی (لایسنس) از محصولات شرکت کسپرسکی منوط به استعلام کتبی از مرکز مدیریت راهبردی افتا است.
این نامه تأکید کرده است که درصورت انجام ندادن این اقدام از سوی دستگاهها «تبعات حقوقی و امنیتی ناشی از صدمات احتمالی حملات سایبری به زیرساختهای کشور» بر عهدهی دستگاه متبوع است.
این هشدار در حالی به دستگاههای کشور داده شده که اعمال محدودیت درباره محصولات کسپرسکی در انگلیس، کانادا و آمریکا هم خبرساز بوده است. از چندی پیش دولت بایدن در حال تصمیمگیری برای جلوگیری از استفاده از آنتیویروس روسی کسپرسکی به دلیل نگرانیهای امنیت ملی است.
فروردین امسال خبرگزاری سی.ان.ان به نقل از پنج مقام آمریکایی نوشت: «دولت بایدن به دلیل نگرانیهای امنیتی، در حال تصمیمگیری برای صدور دستوری است که شرکتهای خصوصی و شهروندان را از استفاده از نرمافزار ضدویروس شرکت روسی کسپرسکی بازمیدارد.» سابقه این تصمیم به سال ۲۰۱۷ برمیگردد که دولت ترامپ محدودیتی مشابه برای دستگاههای دولتی اعمال کرد. این گزارش تکرار این محدودیت برای شهروندان را بیسابقه خوانده است، هرچند تصمیم اولیه درباره استفاده شهروندان از محصولات شرکت کسپرسکی و بهطور ویژه ویروسیاب آن هنوز نهایی نشده است.
شرکت بزرگ امنیت سایبری «آزمایشگاه کسپرسکی» در سال ۱۹۹۷ میلادی در مسکو تأسیس و خیلی زود به یکی از رقبای اصلی نرمافزارهای موفق ویروسیاب در جهان تبدیل شد. برپایه آمار شرکت کسپرسکی در حال حاضر بیش از ۴۰۰ میلیون نفر و ۲۴۰هزار شرکت در سراسر جهان از محصولات نرمافزاری کسپرسکی استفاده میکنند. با اینکه شمار کاربران آمریکایی این نرمافزار مشخص نیست اما مقامات ایالات متحده معتقدند تهدید این نرمافزار به حدی است که چنین ممنوعیت استفاده از آن را توجیه میکند.