نماینده سابق مجلس: بحث ما آیفون نیست، نگرانیم که واردات همه گوشیهای خارجی ممنوع شود
درخواست برداشته شدن ممنوعیت واردات و آزاد شدن رجیستری گوشیهای آیفون از مدل ۱۴ به بعد از حدود دو سال پیش که این ممنوعیت اعمال شد، وجود داشت. حالا در زمانی که دولت تغییر کرده و وزرای جدید و برخی نمایندگان وزارتخانههای صمت و ارتباطات از تلاش برای برداشته شدن این ممنوعیت صحبت میکنند، مطالبهی آزادسازی واردات و رجیستری این گوشیها جدیتر از گذشته مطرح شده است.
حدود ۱۰ روز قبل کارزار «درخواست رجیستری و رفع ممنوعیت واردات گوشیهای آیفون» کلید خورد که تا امروز به بیش از ۶۱ هزار امضا رسیده است. شب گذشته، سهشنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۳، هم نشست ویژه «رجیستری و رفع ممنوعیت واردات گوشی آیفون» با حضور جلال رشیدی کوچی، نماینده سابق مجلس و نویسندهی کارزار، و همچنین جمعی از فعالان حوزهی فناوری و خبرنگاران در کافهرویداد کارزار برگزار شد.
حامد بیدی، مدیرعامل پلتفرم کارزار، در ابتدای این نشست از انتظار برداشته شدن برخی محدودیتها و ممنوعیتها در دولت چهاردهم گفت:
با آمدن دولت جدید با وعدهی گشایش در امور مختلف، برداشته شدن ممنوعیتها و محدودیتهایی از جمله فیلترینگ و رفع ممنوعیت واردات و رجیستری آیفون انتظار میرود. درخواست رفع ممنوعیت واردات آیفون یکی از کارزارهای داغ این روزهای ما در پلتفرم کارزار است. جلال رشیدی کوچی بهعنوان یک نماینده سابق مجلس دغدغهمند، نویسندهی این کارزار بوده و آن را آغاز کرده و درحالحاضر، یکی از کارزارهایی بوده که مردم از آن استقبال کردهاند.- حامد بیدی، مدیرعامل پلتفرم کارزار
جلال رشیدی کوچی، که از نمایندگان دورهی یازدهم مجلس بود و برای شرکت در دورهی دوازدهم رد صلاحیت شد، نویسندهی کارزار «درخواست رجیستری و رفع ممنوعیت واردات آیفون» است که در نشست دیشب پیشینهی اعمال این ممنوعیت را توضیح داد:
خاستگاه ممنوعیت رجیستری و واردات آیفون کمیسیون اصل ۹۰ مجلس است که عموماً از اعضای جبههی پایداری هستند. جمعی از همین نمایندهها خارج از صحن مجلس به محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور وقت، نامه نوشتند و خواستار ممنوع شدن واردات این گوشی شدند. آقای مخبر هم در نامهای به وزارت صمت و وزارت ارتباطات واردات و رجیستری گوشیهای آیفون را ممنوع کرد.- جلال رشیدی کوچی، نماینده سابق مجلس و نویسنده کارزار رفع ممنوعیت آیفون
رشیدی کوچی میگوید «تعداد کسانی که دنبال ممنوعیت بودند کمتر از ۱۰ نفر بود» و به گفتهی او، دلیل این افراد برای دنبال کردن این ممنوعیت «دستور رهبری در سال ۹۸ بود که گفته بودند واردات کالاهای لوکس آمریکایی ممنوع است.» او در توضیح این که آیا دلایل امنیتی در پس این تصمیم وجود دارد؟ گفت: « خیلی بعید میدانم که نهادهای امنیتی بخواهند مانع واردات آیفون شوند. این نهادها دلیلی ندارد که بخواهند بین اندروید و iOS انتخاب کنند و یکی را ممنوع کنند.»
همهی مسائل را امنیتی میکنند تا نتوان سراغ حل کردنشان رفت
او در ادامه به صحبتهای اخیر رضا تقیپور، نمایندهی مجلس و وزیر ارتباطات دولت احمدینژاد هم اشاره کرد که اخیرا پس از انفجار پیجرها در بیروت، اعلام کرده بود «اتفاقی که برای پیجرها در لبنان افتاد، برای آیفونها در ایران میافتد» و با انتقاد از این صحبتهای غیر کارشناسی گفت: «عدهای در کشور همهی مسائل را امنیتی میکنند و هر موضوعی که امنیتی میشود دیگر کسی نمی تواند به سمت آن برود و به دنبال حل آن باشد.»
تا امروز دلایل مختلفی برای اعمال این محدودیت در واردات و رجیستری گوشیهای آیفون ۱۴ و مدلهای بعد از آن ذکر شده است. به گفته رشیدی کوچی عدهای معقدند «واردات آیفون ارزبری دارد و وقتی ارز برای واردات دارو نداریم نباید برای واردات آیفون ارز اختصاص بدهیم. یک دلیل دیگر این است که امنیت مردم را بهخطر میاندازد. بعضی هم روی این مانور میدهند که آیفون لوکس است و درصد بسیار کمی از مردم از آیفون استفاده میکنند.»
اما این نماینده مجلس معتقد است دلیل اصلی همان خواست عدهی اندکی است که مخالف واردات این گوشیها هستند و دلیل نگرانی ما هم این است موضوع ممنوعیت واردات فقط به گوشیهای آیفون ختم نشود:
بحث ما آیفون نیست، بحث ما این است که این ممنوعیتها پلهپله پیش برود. الان موضوع آیفون باشد و چند وقت دیگر گوشیهای بالای ۶۰۰ دلار را ممنوع کنند و بعد هم بگویند کمتر از ۶۰۰ دلار در داخل کشور تولید میشود، پس دیگر هیچ گوشی خارجی وارد کشور نکنیم.- جلال رشیدی کوچی، نماینده سابق مجلس و نویسنده کارزار رفع ممنوعیت آیفون
او در ادامه هم توضیح داد که ۸۰ درصد از مردم کشور گوشیهای کمتر از ۶۰۰ دلار میخرند و بعید نیست با همین استدلال واردات گوشیهای بالای ۶۰۰ دلار را هم ممنوع کنند. رشیدی کوچی میگوید مشابه همین اتفاق برای خودرو هم پیش آمده و درخواست رفع ممنوعیت واردات آیفون برای این است که با همین رویه مقابله کنیم.
مطالبهگریها با پذیرش و همراهی مردم اثربخش میشوند
او درباره نفس مطالبهگری از طریق ابزارهایی مثل پلتفرم کارزار هم گفت: «این نوع از مطالبهگری میتواند اثربخش باشد اما مردم هم باید اثرگذاری این مطالبهها را بپذیرند و با آن موافق باشند.»
این نمایندهی سابق مجلس در ادامه نیز به شکست سیاست اعمال ممنوعیت واردات و رجیستری آیفون پرداخت و توضیح داد:
باید با ایجاد فضای رسانهای این نکته را از مسئولان بپرسیم که آیا اهداف ممنوعیت محقق شده است؟ از سوی دیگر، باید برای مردم تبیین کنیم که هیچیک از اهداف اعمال ممنوعیت محقق نشده و تداوم این تصمیم اشتباه است چون ادامه دادن یک سیاست اشتباه پیامدهای منفی بسیاری دارد.- جلال رشیدی کوچی، نماینده سابق مجلس و نویسنده کارزار رفع ممنوعیت آیفون
رفع فیلترینگ و ممنوعیت آیفون برای دولت میسر است اما میترسند
جلال رشیدی کوچی در ادامه نیز به قدرت و توان دولت برای برداشتن بعضی گامها مثل رفع فیلترینگ یا لغو ممنوعیت واردات آیفون اشاره کرد و گفت: «همانطور که یک قاضی با یک خط تلگرام را فیلتر کرد، آقای پزشکیان بهعنوان رئیسجمهور و رئیس شورای عالی فضای مجازی هم میتواند دستور برداشته شدن فیلترینگ را بدهد. معاون توسعه و تجارت وزارت صمت هم با یک خط میتواند دستور واردات آیفون را بدهد اما ترس از استیضاح شدن در مجلس را دارند و این کار را نمیکنند.»
با وجود این، رشیدی کوچی همچنان راهکار را در مطالبهگری میداند و در خصوص درخواست برداشته شدن ممنوعیت آیفون معتقد است که تعداد امضاهای کارزار باید بیشتر شود و با رسانهایتر کردن این کارزار این درخواست به یک مطالبهی ملی تبدیل شود تا ممنوعیت فعلی یک رویهی مرسوم در همهی زمینهها نشود.
در شرایط کنونی کشور که تنش و درگیری وجود دارد نمیتوانیم از دولت انتظار این را داشته باشیم که وقتی نوپا است و هنوز خودش را پیدا نکرده ممنوعیت واردات را بردارد یا فیلترینگ را رفع کند. باید صبر کنیم فضا آرام شود بعد اگر ادامهدار شود مطالبهگری کنیم.
در این نشست برخی از فعالان حوزه فناوری نیز حضور داشتند که درباره ممنوعیت واردات آیفون نکاتی را ذکر کردند. رضا الفتنسب، عضو هیئتمدیرهی اتحادیهی کشوری کسبوکارهای مجازی، به یکی از پیامدهای کمتر اشارهشده درباره اعمال ممنوعیت واردات آیفون اشاره کرد و گفت:
در میان پیامدهای این ممنوعیت کمتر در مورد توسعهدهندگان سیستم عامل iOS صحبت میشود، این درحالی است که تعداد زیادی از افراد متخصص در این حوزه ورود کردهاند، شرکتهای مختلفی روی حوزه iOS سرمایهگذاری کردهاند؛ اینها هم ذینفعان حوزهی اقتصادی هستند که با اعمال این ممنوعیتها آسیب میبینند. در این شرایط فعالان انگیزهای برای حضور و فعالیت در این حوزه نخواهند داشت و نارضایتیهایی در جامعه ایجاد میشود.- رضا الفتنسب، عضو هیئتمدیره اتحادیه کشوری کسبوکارهای مجازی
اهورا نیازی، فعال حوزهی فناوری در شبکههای اجتماعی، نیز با پذیرش مشکلات موجود در خصوص اعمال ممنوعیت برای رجیستری و واردات گوشیهای آیفون بر این نکته تاکید کرد که « با یک فعالیت جمعی میتوانیم به رشد فکری جامعه کمک کنیم و مطالبهگری انجام دهیم و با استمرار در این مطالبهگری بتوانیم تغییر ایجاد کنیم. ما ناچاریم که امیدوار باشیم در همین سیستم و افراد رانتی میتوانیم برای تغییر وضعیت فعالیت کنیم.»
نظرات