وزیر ارتباطات: در موضوع فیلترینگ شتابزده عمل نمیکنیم
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خطر فیلترینگ برای امنیت سایبری، غیرشفاف بودن بازار فیلترشکن، تهدید فرهنگی و تأثیر فیلترشکن بر کیفیت شبکه را از دلایل مخالفت خود با «محدودیتهای اینترنت» دانست و گفت: «باید در این مورد تغییر نگرش ایجاد شود. ما هم به وضع موجود نقد داریم.»
صبح امروز پس از برگزاری جلسه هیات دولت، ستار هاشمی به سؤال خبرنگاران درباره وعده رفع فیلترینگ و کاهش محدودیتهای اینترنت پاسخ داد؛ موضوعی که با توجه به مطالبه مردم و وعده دولت، بیش از همیشه مورد توجه قرار گرفته است.
وزیر ارتباطات با بیان به اینکه «با تمام توان و انرژیمان برای گشایش را بهکار میگیریم تا بتوانیم بهزودی خبرهای خوبی به مردم بدهیم» گفت: «ما هم به وضعیت موجود نقد داریم. به ادله مختلف، باور ما این است که درباره محدودسازی و محدودیتهایی که ایجاد شده باید نگرشها تغییر کند و بهروزآوری شود.»
هاشمی سپس دلایل خود در این مورد را تشریح کرد:
یکی از موضوعات بحثهای مرتبط با امنیت سایبری است. به روایت آمار، پیمایشهای میدانی و گزارشات منتشرشده، بخش قابل توجهی از مردم -به طور متوسط دو سوم مشترکین همراه- از ظرفیت فیلترشکنها استفاده میکنند. آن هم در حالی که خیلی از این فیلترشکنها از مجاری غیررسمی در اختیار قرار میگیرد و باعث میشود که گوشیها یا سیستمها بهعنوان بستری برای حمله به زیرساختها یا سامانههای داخل کشور مورد استفاده قرار بگیرند.- ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات
موضوع دومی که وزیر ارتباطات به آن اشاره کرد، اضافهشدن هزینهی فیلترشکنها به سبد خانوار بود: «گردش مالی فروش فیلترشکن غیرشفاف است و بررسی ما نشان میدهد که بخشی از این اقتصاد غیرشفاف از جیب دولت خارج شده است، در حالی که باید در راستای توسعه زیرساخت استفاده میشد.»
او اضافه کرد: «نکته بعدی هم از باب فرهنگی است. فرزندان ما در معرض انواع و اقسام محتواها قرار گرفتهاند؛ محتواهایی که قبل از ۱۴۰۱ و ایجاد محدودسازی در این فضا شاهد نبودیم.»
به گفته هاشمی از سوی دیگر کیفیت شبکه هم متأثر از فروش فیلترشکن کاهش یافته و و باعث «گلایههای بهحق مردم» در این مورد شده است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان این موارد گفت: «درنهایت باید زیرساختهای ارتباطی را ارتقا دهیم تا در تعامل و وفاق و اجتماعی بتوانیم گشایشهایی در فضای ارتباطی ایجاد کنیم و کیفیت را بهصورت مشخص ارتقا دهیم. اما در موضوع فیلترینگ و گشایشهایی که مطالبه عمومی و وعده دولت است، نباید شتابزده عمل کنیم. چرا که اقدامات شتابزده ممکن است به اهداف مشخص نرسد و دغدغههای مردم را نتوانیم پاسخ دهیم.»
هاشمی در جمع خبرنگاران بار دیگر درباره رفع فیلترینگ گفت: «موضوع فیلترینگ مطالبهای عمومی است و با توجه به وعدههای دولت، این موضوع به صورت جدی در دستور کار وزارت ارتباطات بهعنوان بازوی فنی حوزه فضای مجازی قرار دارد.»
ما با تمام توان و انرژی گشایش موضوع فیلترینگ را دنبال میکنیم. از همان ابتدا کارگروههایی را برای بررسی فنی این موضوع اختصاص دادیم و با برگزاری جلسات متعددی، لایههای مختلف موضوع را بررسی کردیم. به نظر میآید با توجه به طرحی که ارائه دادیم، در آینده نزدیک جمعبندی مناسبی در مرکز ملی فضای مجازی داشته باشیم و بتوانیم خبرهای خوبی به مردم تقدیم کنیم.- ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات
او تأکید کرد: «از باب فنی دلایل متقنی داریم که وضعیت موجود به نفع هیچکس نیست و مردم شرایط خوبی ندارند و بازخوردها هم همین را نشان میدهد. ما پیگیر این موضوع هستیم هستیم چون وزارت ارتباطات کاملاً به وضعیت موجود نقد جدی دارد. پیگیریم تا در اسرع وقت به نتیجه برسد.»
وزیر ارتباطات درباره رویکرد دولت چهاردهم در حوزه صنعت فضایی با اشاره به ابقای حسن سالاریه در سازمان فضایی ایران گفت که توسعه صنعت فضایی و ماهوارهای با نگاهی که در دولت گذشته وجود داشت، دنبال میشود. او با این گفتهها خبر داد که «اولین دستور جدی» برای تأمین منابع در راستای تثبیت جایگاه فضایی در مدار لئو و دسترسی به مدارهای بالاتر را از رئیس جمهور دریافت کرده است.