«هدهد» و «کوثر» از روسیه به مدار زمین می‌روند؛ آزمایش موفق «چمران-۱» در فضا

دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۸
مطالعه 2 دقیقه
کارشناسان «امید فضا» در حال آماده‌سازی ماهواره هدهد و کوثر
«هدهد» و «کوثر» دو ماهواره‌ی ایرانی بامداد سه‌شنبه از خاک روسیه به مدار زمین پرواز می‌کنند. همزمان «چمران-۱» در فضا در حال آزمایش‌های گوناگون است.
تبلیغات

«هدهد» و «کوثر» دو ماهواره‌ی ایرانی بامداد سه‌شنبه از خاک روسیه به مدار زمین پرواز می‌کنند. این دو ماهواره که در بخش خصوصی تولید شده‌اند، به‌زودی با ماهواره‌بر روسی سایوز در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین قرار خواهند گرفت.

اینطور که کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است، دو ماهواره «کوثر» و «هدهد» در ادامه توسعه همکاری‌های علمی و فناوری ایران و روسیه سه‌شنبه ۱۵ آبان ساعت ۲:۴۸ بامداد به وقت تهران در مدار قرار می‌گیرند.

پرتاب امشب از خاک روسیه، نخستین تلاش بخش خصوصی فضایی ایران برای تولید و پرتاب ماهواره به فضا محسوب می‌شود.

هدهد از ماهواره‌های مکعبی، مجهز به دوربین‌هایی در طیف NIR و RGB و نخستین ماهواره ایرانی با وضوح متوسط ۳.۴۵ متر GSD است. مأموریتش این ماهواره ایجاد بستر اختصاصی ارائه خدمات اینترنت اشیا بین‌المللی باند باریک است؛ به این صورت که پس از دریافت پیام کاربر زمینی، آن را ذخیره کرده و در موقعیت مناسب برای کاربر مورد نظر ارسال می‌کند.

وزن هدهد چهار کیلوگرم، ارتفاع مداری‌اش ۵۰۰ کیلومتر و عمر مداری آن چهار سال است. قرار است این ماهواره برای مقاصد کشاورزی و نقشه‌برداری مورد استفاده قرار بگیرد.

کوثر هم نخستین محصول فضایی شرکت امیدفضا است و طراحی آن در تابستان ۱۳۹۸ آغاز شد. این ماهواره از استاندارد ماهواره‌های مکعبی پیروی می‌کند که باعث کاهش زمان و هزینه فرآیند ساخت می‌شود.

برای ماهواره ۳۰ کیلوگرمی کوثر، عمر مداری بیش از سه سال تخمین زده شده است. این ماهواره برای کاربردهای کشاورزی، نقشه‌‌برداری و حدنگاری مناسب است. محدوده تصویر رنگی آن ۱۵ کیلومتر و نرخ تصویربرداری ۶ فریم بر ثانیه دارد.

نمونه پروازی ماهواره هدهد و کوثر
نمونه‌های پروازی ماهواره هدهد و کوثر
کپی لینک

آخرین آزمایش موفق چمران-۱

در همین حال ماهواره تحقیقاتی «چمران-۱» که از چهل روز پیش در مدار زمین قرار گرفته و در حال گذراندن آزمایش‌های مختلف است، جدیدترین مأموریت خود برای ملاقات مداری با بدنه پرتابگر قائم ۱۰۰ را با موفقیت به انجام رساند.

این ماهواره که با هدف تست تمامی الگوریتم‌های کنترل موقعیت و جهت‌گیری برای مانور مداری، سیستم‌های سخت‌افزاری، پیش‌رانش و طراحی و ساخته شده است، توانست با انجام مانور‌های دقیق، بدنه ماهواره بر قائم ۱۰۰ را که در مدار اولیه تزریق (با اندکی تغییرات نسبت به زمان تزریق ماهواره) قرار داشت، دنبال کرده و خود را به نزدیکی آن برساند.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات