ماهوارههای «هدهد» و «کوثر» با موفقیت پرتاب شدند و به فضا رسیدند
صبح امروز، ۱۵ آبان ماه، ماهوارههای «هدهد» و «کوثر» با مأموریتها و کاربردهای مختلف به مدار پرتاب شدند و به فضا رسیدند. این دو ماهواره توسط شرکتهای بخش خصوصی ساخته شدهاند و ماهوارهبر «سایوز» از پایگاه پرتاب «وستوچنی» روسیه آنها را به فضا پرتاب کرده است.
حسن سالاریه، رئیس سازمان فضایی کشور، در مراسم پرتاب ماهواره هدهد و ماهواره کوثر از آمادگی سازمان فضایی برای خرید محصولات و خدمات بخش خصوصی کشور خبر داد و اعلام کرد که این سازمان مایل است کار در حوزهی ساخت ماهوارهها را به دست بخش خصوصی بسپارد. سالاریه گفت:
سازمان فضایی در همان روزهای نخست این برنامه را داشت که سکان بخش فضایی را به دست بخش خصوصی بدهد و در یک فضای رقابتی با در نظر گرفتن معیارهای بازار و نگاه تجاری به صنعت فضایی ورود کند.- حسن سالاریه، رئیس سازمان فضایی کشور
ماهوارههای هدهد و کوثر ساختهشده توسط شرکت امیدفضا هستند. ماهواره هدهد با استاندارد مکعبی و با مأموریت ایجاد بستر اختصاصی ارائه خدمات «اینترنت اشیا باند باریک» ساخته شده و در بخشهای کشاورزی، حملونقل، تدارکات و محیط زیست کاربرد دارد. وزن این ماهواره حدود ۴ کیلوگرم است و در ارتفاع مداری ۵۰۰ کیلومتر قرار میگیرد.
ماهواره «کوثر» هم با مأموریت کشاورزی و نقشهبرداری بهعنوان اولین ماهواره ایرانی که استاندارد ماهوارههای مکعبی را دارد، ساخته شده است. وزن ماهواره کوثر ۳۰ کیلوگرم است و نرخ تصویربرداری آن ۶ فریم بر ثانیه است. ارتفاع مداری این ماهواره هم مثل ماهواره هدهد ۵۰۰ کیلومتر است.
طراحی ماهواره کوثر از تابستان سال ۱۳۹۸ آغاز شده و مجهز به دوربینهایی در طیف NIR و RGB با وضوح متوسط ۳.۴۵ متر GSD است.
هر دو ماهواره کوثر و هدهد از استاندارد مکعبی بهره میبرند که باعث کاهش زمان و هزینه فرایند ساخت ماهوارهها میشود.
پخش از رسانه
رئیس سازمان فضایی در مراسم صبح امروز در تبیین نقش بخش خصوصی در صنعت فضایی و ساخت ماهواره اعلام کرد که بخشهای دولتی و پژوهشگاههای این سازمان در این زمینه فعالیتهای متعددی انجام دادهاند و همه این اقدامات مقدمهای است برای ورود صنعت فضایی به بخش خصوصی کشور.
سالاریه وظیفه سازمان فضایی در عرصه ساخت ماهواره را در قالب حمایت و پشتیبانی میبیند و تأکید کرد که مسیر حمایت از بخش خصوصی و واگذاری پروزههای فضایی به این بخش به سرعت طی خواهد شد. اهمیت حضور بخش خصوصی در صنعت فضایی از این رو است که او اعتقاد دارد در این صنعت باید نگاه اقتصادمحور حاکم باشد و اگر تکیه بر بودجه دولتی باشد، مانند بسیاری از صنایع دیگر موفقیتی حاصل نمیشود.
او همچنین به سایر برنامههایی که برای پرتاب ماهواره تا پایان سال جاری دارند اشاره کرد و گفت: «پیش بینی ما این است که تا پایان سال ۱۴۰۳، ۵ تا ۷ پرتاب بینالمللی و داخلی داشته باشیم. شهریورماه پرتاب «چمران ۱» با موفقیت صورت گرفت و تستهای آن نیز موفقیت آمیز بود. پرتابهای دیگری هم داریم که توسط پرتابگرهای ایرانی یعنی «سیمرغ» و «قائم» انجام خواهد شد.»