برگزاری المپیاد بینالمللی ترکیبیات با حمایت دیوار
چهارمین دوره المپیاد بینالمللی ترکیبیات امسال با حمایت دیوار برگزار شد و روز پنجشنبه ۲۴ آبان با برگزاری مراسم اختتامیه و اهدای جوایز به پایان رسید. دو نفر از مدال آوران ردهبندی آزاد المپیاد امسال از اعضای دیوار بودند.
این رویداد مهم علمی که توسط جمعی از اساتید ترکیبیات کشور به سرپرستی دکتر علیرضا علیپور طراحی و اجرا میشود، امسال با مشارکت بیش از ۴ هزار شرکتکننده از ۶۵ کشور جهان برگزار شد.
ترکیبیات (combinatorics) یکی از شاخههای مهم ریاضیات است که به بررسی ساختارهای متناهی و شمارا میپردازد. المپیاد ترکیبیات نیز یک مسابقه سالیانه با تمرکز بر مسائل با کیفیت ترکیبیاتی است. هدف آن آشنا کردن دانشآموزان با ترکیبیات، به عنوان یک مبحث خلاقانه، گسترده و جذاب به شیوهای سرگرمکننده است به شکلی که بتوانند در طی یک مسابقه با سایر دانشآموزان و دانشجویان علاقهمند به ترکیبیات رقابت کنند.
به زبان دیگر ترکیبیات، ریاضیات مربوط به الگوهاست. ریاضیاتی که به ما کمک می کند شبکههای کامپیوتری را طراحی کنیم، کدهای کامپیوتری و امنیتی را ایجاد یا بازگشایی کنیم، احتمال رخداد پدیده های اجتماعی و اقتصادی را به دست آوریم و آرایش اتمهای مختلف را برای تشکیل یک مولکول مشخص در کنار هم قرار دهیم. دامنه کاربرد این شاخه بسیار گسترده است.
ترکیبیات کاربردهای گستردهای در علوم مختلف از جمله علوم کامپیوتر، فیزیک آماری و زیستشناسی دارد. این شاخه علمی نقش مهمی در توسعه هوشمصنوعی و تئوری علوم کامپیوتر ایفا میکند و باعث تقویت خلاقیت و توانایی استدلال در دانشآموزان و دانشجویان میشود.
چرا دیوار حامی این المپیاد بود؟
سال ۱۴۰۲ این المپیاد به دلیل مسائل مالی و کمبود بودجههای مرتبط برگزار نشده بود. دیوار به خاطر اهمیت این رویداد و مسئولیت اجتماعی خود تصمیم به حمایت از برگزاری آن در سال جاری گرفت.
دیوار با حمایت از این رویداد مهم علمی، نه تنها به شناسایی و پرورش استعدادهای جوان کمک میکند، بلکه زمینه را برای ارتقای جایگاه علمی ایران در سطح بینالمللی فراهم میآورد.
پویا رضایی، مدیر ارشد فنی دیوار (CTO) در گفتوگو با اتاق خبر دیوار درباره دلایل حمایت دیوار از برگزاری این رویداد گفت: عمده هدف ما در بحث حمایت از این المپیاد مسئله مسئولیت اجتماعی دیوار بود. از آنجایی که دانش ترکیبیات، پایهای برای علوم کامپیوتر و هوشمصنوعی به حساب میآید ما این مسئولیت را برای گسترش بیشتر این دانش در کشور روی دوش خود احساس میکردیم.
او با تاکید بر اینکه برگزاری خوب این رویداد، کمکی به تقویت دانش پایه به صورت گستردهتر و با فرصت برابر در کشور به جای محدود بودن به چند دانشگاه خاص است میگوید: ما میخواستیم تماسی نزدیکتر با جمعیت جوان ریاضیدوست و المپیادیها داشته باشیم و آنها هم با فعالیتهای دیوار آشنا شوند.
از دورههای آموزشی تا کارآموزی در دیوار
مدیر ارشد فنی دیوار همچنین با اشاره به سطح بالای رویداد امسال گفت: به دنبال آن هستیم که از میان شرکتکنندگان گروهی را برای گذراندن دورههای کارآموزی در دیوار انتخاب کنیم و در صورت نتیجه مثبت، این افراد میتوانند برای فعالیت در دیوار جذب شوند.
به گفته پویا رضایی، علاوه بر این قرار است کلاسهایی به صورت ضبط شده و آنلاین برای گسترش دانش ترکیبیات به ویژه برای افرادی که امکانات کافی در شهرهای کوچک ندارند برگزار شود.
مدیر ارشد فنی دیوار تاکید کرد: این کار ما با همکاری کمیته علمی المپیاد پس از مراسم اختتامیه رویداد شروع شده و تا پایان سال ادامه خواهد داشت. تلاش میکنیم همه محتواها به صورت آنلاین در اختیار عموم هم قرار بگیرد. در واقع این محتواهای آموزشی مکملی است که در سالهای آینده المپیاد ترکیبیات بتواند به صورت گستردهتر با حضور شرکتکنندگان از سراسر کشور برگزار شود.
ویژگیهای المپیاد ترکیبیات
المپیاد ترکیبیات ایران اولین مسابقه در زمینه ترکیبیات است که شامل نمرهدهی و رتبهبندی آنلاین میشود.
سیدرضا حسینی، رئیس باشگاه دانش پژوهان جوان هم با تاکید بر اهمیت برگزاری این المپیاد میگوید: المپیاد ترکیبیات حوزه تئوری علوم کامپیوتر و ریاضی است. این المپیاد نقش مهم و پر رنگی در المپیاد ریاضی، کامپیوتر و هوش مصنوعی دارد.
این رویداد علمی که ایران مبدع و میزبان آن است، فرصتی بینظیر برای دانشآموزان، دانشجویان و علاقهمندان به ریاضیات و علوم کامپیوتر فراهم میکند تا تواناییهای خود را در سطح بینالمللی محک بزنند. المپیاد امسال ویژگیهای مهمی داشت:
بیش از ۴ هزار شرکتکننده از ۶۵ کشور جهان
برگزاری به صورت آنلاین با امکان مشاهده نتایج در لحظه
برگزار شدن در سه سطح مقدماتی، پیشرفته و آزاد
تصحیح آنی توسط ۶۰ نفر از مدالآوران سابق المپیادهای ایران
امکان مشارکت از تمام نقاط ایران؛ از مدارس مطرح تا مناطق محروم
طراحی سوالات توسط تیمی متشکل از ۱۵ متخصص در کمیته علمی