چهارمین «گزارش پایداری» ایرانسل: کاهش ۱۳ درصدی شکاف دیجیتال در روستاها، افزایش ۱۳ درصدی مصرف انرژی

سه‌شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۷:۴۳
مطالعه 10 دقیقه
کاور چهارمین گزارش پایداری ایرانسل در سال ۱۴۰۲
چهارمین گزارش پایداری ایرانسل از کاهش شکاف دیجیتال در شهرها و روستاها در سال ۱۴۰۲ در مقایسه با سال ۱۴۰۱ خبر می‌دهد.
تبلیغات

تازه‌ترین «گزارش پایداری» ایرانسل در چهارمین سال متوالی منتشر شده است، از بهبود ۱۹ درصدی شکاف دیجیتال در شهرها و بهبود ۱۳ درصدی این شاخص در روستاها خبر می‌دهد و در عین حال می‌گوید میزان مصرف انرژی این سازمان در سال ۱۴۰۲ در مقایسه با سال ۱۴۰۱، ۱۳ درصد افزایش یافته است. براساس این گزارش، این اپراتور توانسته است تا پایان سال ۱۴۰۲ تعداد سایت‌های BTS خود را به بیش از ۱۸ هزار برساند.

چهارمین گزارش پایداری ایرانسل که به‌صورت داوطلبانه منتشر شده است، با توجه بر اثرات فعالیت ایرانسل و نحوه‌ی مدیریت این کسب‌وکار بر جامعه، محیط‌زیست و اقتصاد تمرکز دارد و تحریم‌ها، ریسک‌های امنیتی، ریسک دسترسی به شبکه و نوسان‌هایارزی را مهم‌ترین ریسک‌های این اپراتور در سال ۱۴۰۲ معرفی می‌کند.

بیژ‌ن عباسی آرند، مدیرعامل ایرانسل، در یادداشتی در فصل «پایداری ایرانسل» می‌نویسد:

کمبود آب، فرونشست زمین، آلودگی هوا و آب، خشک‌شدن دریاچه‌ها و تالاب‌ها، بحران پسماند، انقراض گونه‌های جانوری و گیاهی در کنار وقایع شدید آب‌وهوایی مانند سیل و خشک‌سالی، در سرزمین ما دیگر از مرز هشدار گذر کرده است. هر‌کدام از این موضوعات به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم، نه‌تنها بر نسل‌های آینده، بلکه بر معیشت و سلامت میلیون‌ها ایرانی امروز، به‌ویژه اقشار محروم و ضعیف، اثرات جبران‌ناپذیری می‌گذارد. این مسائل علاوه‌بر شهروندان و حاکمیت، نیازمند توجه ویژه‌ی بنگاه‌های اقتصادی به پایداری در لایه‌های مختلف مدیریت و چرخه‌‌ی عمر محصولات و خدمات است.

او در ادامه می‌گوید که ایرانسل در جایگاه شهروند شرکتی مسئول، در تلاش است تا ضمن کاهش آثار محیط‌زیستی عملیات خود، از شیوه‌های پایدار در سرمایه‌گذاری و مدیریت برنامه‌های خود حمایت کند.

کپی لینک

۵۲ درصدی درآمد ایرانسل سهم مالیات و عوارض

یکی از موضوعات فصل دوم گزارش پایداری ایرانسل با عنوان «حاکمیت شرکتی»، امنیت داده است. ایرانسل در این بخش با اشاره به اهمیت رعایت الزامات قانونی و حفاظت از اطلاعات شخصی، عنوان می‌کند که برای حفاظت از داده‌های شخصی مشترکان «فعال‌سازی رمزنگاری روی داده‌های ذخیره‌شده» و نیز «ایجاد فرایند کسب رضایت از مشتری در پلتفرم‌هایی که اطلاعات مشتری را دریافت و نگه‌داری می‌کنند» را به‌عنوان دو اقدام اساسی در نظر گرفته است.

در بخش دیگر به برنامه‌ی سالانه‌ی حسابرسی تیم مالی ایرانسل پرداخته شده است. طبق این بررسی در سال ۱۴۰۲ حدود ۵۲ درصد از کل درآمد ایرانسل در قالب مالیات، سهم CRA، عوارض شهرداری، گمرک، بیمه و... به دستگاه‌های دولتی و نهادهای عمومی پرداخت شده است.

مالیات پرداختی ایرانسل در سال ۱۴۰۲
کپی لینک

رسیدگی به ۵۹۹ شکایت درباره‌ی امواج الکترومغناطیسی

ایرانسل با اشاره به درخواست‌های هرروزه برای ایجاد پوشش بیشتر و بهتر شبکه، از نگرانی‌ها درباره‌ی تشعشعات امواج الکترومغناطیسی و شکایت‌ها در این زمینه خبر می‌دهد. این گزارش با اشاره به اینکه بر‌اساس صدها پژوهش بین‌المللی، تشعشعات BTS اثر مضری بر سلامت انسان ندارند، از اقدامات پیشگیرانه برای به‌حداقل‌رساندن این تشعشعات می‌گوید:

  • خرید تجهیزات مخابراتی از تولیدکننده‌های معتبر بین‌المللی دارای استانداردهای مختلف
  • اندازه‌گیری تشعشع ساطع‌شده از دکل‌های مخابراتی در منازل و محل کسب‌وکارهای نزدیک به سایت‌های تلفن‌همراه در صورت درخواست
  • بهینه‌سازی جهت آنتن‌های تلفن‌همراه و حتی‌المقدور تغییر زاویه نسبت به منازل مسکونی
در سه‌هزار تست انجام‌شده در مناطق مختلف کشور، میانگین چگالی توان ۲/۷ و حداکثر ۴/۶۹ میکرووات بر سانتی‌متر مربع بوده که بسیار کمتر از حد استاندارد ۴۴۰ میکرووات بر سانتی‌متر مربع است.
- چهارمین گزارش پایداری ایرانسل

بر این اساس از ۵۹۹ مورد شکایت مربوط به تشعشعات امواج الکترومغناطیسی که در سال ۱۴۰۲ در سامانه‌ی ۱۹۵ ثبت شده، «حدود ۹۰ درصد کاملاً رسیدگی شده و باقی آن‌ها با دقت و سخت‌گیری بسیاری در حال رسیدگی است».

کپی لینک

افزایش تعداد سایت‌های BTS

فصل سوم گزارش پایداری بر «جامعه» متمرکز است و از پوشش شبکه، کاهش هزینه‌ی مالکیت، مقرون‌به‌صرفگی و سهولت در دسترسی به‌عنوان چهار حوزه‌ی عملکردی ایرانسل برای فراگیری شبکه‌ی ارتباطی یاد می‌کند.

این گزارش با اشاره به اطمینان از امکان دسترسی همه‌ی افراد به شبکه‌ی ارتباطی به‌عنوان اولین گام برای تحقق فراگیری دیجیتال به آماری درباره‌ی پوشش شبکه می‌پردازد:

«ایرانسل توانست تا پایان سال ۱۴۰۲ تعداد سایت‌های BTS خود را به ۱۸ هزار و ۱۵۱ مورد برساند که در کنار شبکه‌ی فیبرنوری و همچنین مراکز سوئیچ و داده، بخش زیادی از مردم ایران را به دنیای دیجیتال متصل کرده است.»

طبق این گزارش این اپراتور در سال ۱۴۰۲ با بهره‌برداری از ۵۷۵ سایت BTS جدید در مناطق روستایی، ۱۰۰۴ روستای جدید را زیر پوشش قرار داد تا ۳۱۱ هزار و ۳۴۶ نفر دیگر به جمعیت روستایی زیر پوشش شبکه‌ی ارتباطی ایرانسل اضافه شوند. همچنین تا پایان این سال با بهره‌برداری از ۲۸۴۵ سایت BTS جاده‌ای، ۶۴ هزار و ۸۵۴ کیلومتر جاده را زیر پوشش شبکه‌ی ارتباطی خود قرار داده است. احداث ۴۹۸ سایت در مناطق صنعتی، گردشگری، بنادر و فرودگاه‌ها و... از دیگر اقدامات در این بخش است.

نمودار و آمار پوشش جاده‌ای و جمعیتی ایرانسل در سال ۱۴۰۲
کپی لینک

رشد ۶ درصدی مشترکان فعال

تعداد کل مشترکان فعال دیتای ایرانسل در سال ۱۴۰۲ با افزایشی ۶ درصدی در مقایسه با سال قبل، به ۴۷ میلیون و ۷۴۴ هزار و ۶۹۱ مشترک رسید. میانگین حجم دیتای مصرفی هر مشترک تلفن‌همراه در ماه ۱۲/۱۱ گیگابایت بوده که این رقم نسبت به سال پیش از آن ۱۲ درصد افزایش داشته است. طبق توضیح ایرانسل این حجم از دیتای مصرفی، مجموع ترافیک داخلی و بین‌المللی با احتساب بسته‌های تشویقی و هدایا است و لزوماً منجر به درآمد مستقیم نشده است.

نمودار تعداد مشترکان پهن‌باند سیار ایرانسل در کشور
تعداد کل خطوط فعال ایرانسل

بر این اساس در مقایسه با سال ۱۴۰۱، آمار مشترکان اعتباری ۰.۱ درصد، مشترکان دائمی ۲۲ درصد و اینترنت ثابت نیز ۲۲ درصد رشد داشته است. همچنین رکورد روزانه‌ی مصرف دیتا با ۲۸/۵ پتابایت در روز ۱۳ بهمن سال ۱۴۰۲ شکسته است.

تعداد کل سایت‌های BTS ایرانسل به تفکیک فناوری
  • تعداد کشورهای دارای ارتباط رومینگ با ایرانسل: ۱۲۳ کشور
  • میزان قطعی سرویس داده: ۰/۱۹ درصد
  • میزان برقراری موفقیت‌آمیز سرویس داده: ۹۹/۷۲ درصد
  • برایند سرعت دسترسی کاربران به اینترنت تلفن‌همراه ایرانسل (Mbps): ۱۱/۹۹ تعداد کل خطوط فعال ایرانسل
کپی لینک

فراگیری دیجیتال

طبق آمار گزارش پایداری، ایرانسل بیش از ۶۶ میلیون خط فعال در تمامی استان‌های کشور دارد. در استان‌های پرجمعیتی چون تهران و خراسان‌رضوی و خوزستان جمعیت از تعداد کل خطوط فعال ایرانسل بیشتر است؛ اما در استان‌های کم‌جمعیت‌تر مانند چهارمحال‌و‌بختیاری، ایلام، یزد و کردستان تعداد خطوط فعال ایرانسل تقریباً دو برابر جمعیت استان‌ها است.

تعداد کل خطوط فعال ایرانسل به تفکیک استان در سال ۱۴۰۲

گزارش پایداری در موضوع فراگیری دیجیتال به کاهش هزینه‌ی مالکیت و مقرون‌به‌صرفگی هم اشاره می‌کند؛ چرا‌که «بالابودن هزینه‌ی دسترسی به کالاها و خدمات دیجیتال می‌تواند مانع مهمی برای اتصال مردم به اینترنت باشد.»

آمار مشترکان حقیقی ایرانسل بر اساس ملیت، جنسیت و سن در سال ۱۴۰۲

ایرانسل در بخش دیگری رشد تولیدات داخلی سیم‌کارت و مودم را برجسته کرده است. بر این اساس با تولید ۲۱ میلیون سیم‌کارت در سال ۱۴۰۲، شمار سیم‌کارت‌های تولید داخل تا پایان این سال به بیش از ۴۲ میلیون رسیده است. همچنین با تولید ۱۳۸ هزار مودم، تعداد مودم‌های تولید داخل تا پایان سال ۱۴۰۲ به بیش از ۶۰۰ هزار رسیده است.

همچنین بر‌اساس این گزارش نسبت بیشترین قیمت یک گیگابایت داده‌ی پهن‌باندِ ایرانسل به سرانه‌ی درآمد ناخالص ملی (براساس گزارش بانک جهانی و محاسبه نرخ آزاد دلار) در سال ۱۴۰۲ معادل ۰/۰۰۵ درصد بوده است.

این اپراتور در رابطه با رفتار مسئولانه با مشترکان به پاسخ هوشمند به بیش از سه‌میلیون سؤال متداول مشترکان اشاره می‌کند و آماری از پاسخ‌گویی از‌طریق کانال‌های دیجیتال می‌دهد.

آمار شکایت‌های مشترکان ایرانسل در سال ۱۴۰۲
کپی لینک

سرمایه‌ انسانی و محیط کار

ایرانسل سال ۱۴۰۲ را با ۲,۲۷۲ نیروی تمام‌وقت به پایان رساند که ۹۹/۷ درصد از آن‌ها ملیت ایرانی و ۳۵ درصد از مجموع همکاران را زنان تشکیل داده بودند. میانگین سن کارکنان ۳۸ و جوان‌ترین کارمند ۲۳ ساله است. بر‌اساس این گزارش ۸ درصد نیروها کمتر از ۳۰ سال دارند.

در سال ۱۴۰۲، ۱۶ درصد از مشاغل ایرانسل به‌روزرسانی شده و ۷۶ درصد بدون تغییر مانده و ۳۲ درصد به تعداد مشاغل افزوده شده است. در این سال نسبت تعداد ارتقای سطح شغلی کارکنان به کل تعداد کارکنان به عدد ۱۱ درصد رسید که در‌این‌بین ۴۷ درصد از ارتقاهای سطح شغلی مربوط به ارتقا به مشاغل مدیریتی و ۴۲ درصد به مشاغل تخصصی است. درصد جابه‌جایی افقی کارکنان نیز ۶/۸ درصد است.

موضوع دیگر این گزارش دسترسی‌پذیری کسب‌وکار است. در همین زمینه اشاره شده است که شایا (شبکه ارتباطی یکپارچه ایرانسل) برای بهره‌گیری از توانایی افراد معلول، با فراهم‌کردن شرایط ویژه برای توان‌یابان، ۶ درصد از نیروی کار خود را به جامعه‌ی افراد معلول اختصاص داده است.

بر‌پایه‌ی گزارش پایداری در سالی که گذشت، ۶۱۰ هزار نفر و ۷۵۰ نفر از آثار پروژه‌های سرمایه‌گذاری اجتماعی ایرانسل بهره‌مند شده‌اند. از این پروژه‌ها می‌توان به این‌ها اشاره کرد:

  • احداث نیروگاه خورشیدی کوچک برای مراکز آموزشی در مناطق کم‌برخوردار
  • مشارکت در پروژه‌های ساخت و بازسازی مدارس کشور
  • مشارکت در پویش توزیع کتاب در مناطق محروم
  • سرمایه‌گذاری برای توسعه‌ی ورزش هندبال دختران
کپی لینک

افزایش مصرف انرژی و کاهش رد پای کربن

این گزارش در فصل چهارم به توجه ایرانسل به موضوع بهینه‌سازی مصرف انرژی و کاهش ردپای کربن می‌پردازد. این اپراتور با این توضیح که محدوده یک انتشار گازهای گلخانه‌ای شامل منابع مستقیم انتشار (مصرف مستقیم سوخت بنزین یا گازوئیل) و محدوده دو شامل انتشار غیرمستقیم (مانند مصرف انرژی برق) است، از کاهش ۱۱ درصدی رد پای کربن این شرکت به‌ازای هر ترابایت مصرف داده در سال ۱۴۰۲ خبر داد. تغییرات شاخص‌های مرتبط با انتشار گازهای گلخانه‌ای در مقایسه با سومین گزارش پایداری را می‌توانید در جدول تحلیل شاخص‌ها ببینید.

کاهش رد پای کربن ایرانسل در گزارش پایداری سال ۱۴۰۲

در سال ۱۴۰۲ همراه با افزایش ۶ درصدی تعداد سایت‌های BTS شبکه‌ی ارتباطی، افزایش ۲۷ درصدی مصرف داده و افزایش ۳ درصدی تعداد مشترکان، میزان انرژی برق مصرفی سازمان (محدوده‌ی ۲) به ۳/۰۴ میلیون گیگاژول رسید که این رقم در مقایسه با سال ۱۴۰۱، ۱۳ درصد افزایش یافته است. این در حالی است که میزان انرژی مصرفی در محدوده‌ی یک به ۳۳/۴ هزار گیگاژول رسید که این رقم در مقایسه با سال ۱۴۰۱، ۳۱ درصد کاهش یافته است.

به‌طور کلی با توجه به اینکه محدوده‌ی دو ۹۹ درصد از سبد انرژی مصرفی سازمان را شامل می‌شود، مجموعاً در هر دو محدوده‌ی ۱ و ۲ در سال ۱۴۰۲ در مقایسه با سال ۱۴۰۱ میزان ۱۲ درصد افزایش در مصرف انرژی داشته‌ایم.

نتایج بهینه‌سازی مصرف انرژی سایت‌های bts ایرانسل

چهارمین گزارش پایداری ایرانسل همچنین می‌گوید تعداد سایت‌هایی با منابع انرژی‌های تجدیدپذیر تا پایان سال ۱۴۰۲ به ۱۱ مورد رسیده است.

کپی لینک

آماری از پلتفرم‌های دیجیتال ایرانسل

ایرانسل در فصل «اقتصاد دیجیتال» تعداد کاربران پلتفرم‌های دیجیتال تا پایان سال ۱۴۰۲ را این‌طور مرور می‌کند:

  • میانگین کابران فعال ماهانه‌ی سوپراپ ایرانسل من: ۲۰ میلیون
  • تعداد کاربران دارای کیف پول جیب‌جت: ۲۳ میلیون
  • تعداد کاربران فعال ماهانه‌ی جیب‌جت: ۳۶۰ هزار
  • میانگین کاربران فعال ماهانه‌ی گیمینگ: ۶۴۵ هزار
  • تعداد کاربران «رسانه‌ی غنی»: ۳۳ هزار و ۸۷۹ هزار و ۱۵۸
  • تعداد کاربران پلتفرم آموزشی داناپلاس: یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر
  • تعداد تولیدکنندگان محتوا (آموزشی، موسیقی، فیلم و سریال): ۲ هزار و ۸۰
  • تعداد کاربران لنز: ۶ میلیون و ۳۸ هزار و ۶۱۰
  • تعداد کاربران راویتو: ۶۴۸ هزار و ۵۷
کپی لینک

تلاش‌هایی برای کاهش شکاف دیجیتال

این گزارش نتایج اقدامات خود برای کاهش شکاف دیجیتال در سال ۱۴۰۲ را با این آمار شرح می‌دهد:

آمار کاهش شکاف دیجیتال در گزارش پایداری ایرانسل ۱۴۰۲

چهارمین گزارش پایداری ایرانسل را اینجا بخوانید.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات