آیا استفاده از فیلترشکن مصرف برق را افزایش میدهد؟
روز گذشته (۲۳ دی ماه) روزنامه ایران در مطلبی به افزایش مصرف برق کشور در نتیجه استفاده از فیلترشکنها پرداخت و مدعی شد فیلترینگی که باعث میشود بیش از ۸۰ درصد کاربران از فیلترشکن استفاده کنند مصرف برق را بالا برده است.
در مطلب مذکور دو کارشناس توضیح دادهاند که استفاده از فیلترشکن «باعث تخلیه سریع باتری وسایل الکترونیکی و تلفنهای همراه میشود» و بنابراین، کاربران مجبورند وسایل الکترونیکیشان را دفعات بیشتری شارژ کنند. براساس تخمینهای ارائهشده در این مطلب «بهصورت تقریبی نزدیک به ۱۶ درصد از مصرف برق کشور در طول روز صرف استفاده از فیلترشکنها میشود» و در مجموع خسارت سالانه برق فیلترشکنها در کشور حدود ۶۰ میلیون دلار است.
اما آیا این مطلب و اظهارات کارشناسها صحت دارد؟
علی شاهمحمدی، مدیرعامل شرکت تجارت انرژی فردا، افزایش ۱۶ درصدی مصرف برق در نتیجه استفاده از فیلترشکن را منطقی نمیداند. او در این خصوص به زومیت میگوید:
۱۶ درصد افزایش مصرف برق به خاطر فیلترشکن چندان معقول و درست به نظر نمیرسد. نمیدانم چه منطقی پشت این اظهار نظر وجود دارد.- علی شاهمحمدی، مدیرعامل شرکت تجارت انرژی فردا
شاهمحمدی در ادامه به میزان مصرف برق خانوار اشاره کرده و این طور توضیح میدهد: «میزان مصرف برق خانوار در فصلهای مختلف سال متفاوت است. برای مثال، در فصل تابستان به دلیل استفاده از وسایل سرمایشی، مصرف بخشی خانگی حولوحوش ۳۰ درصد از کل مصرف شبکه برق کشور را تشکیل میدهد. اما در فصل سرد سال میزان مصرف کمتر میشود و حداکثر ۲۰ درصد مصرف کل به مصارف خانگی مربوط میشود.»
با توجه به اعداد و ارقامی که مدیرعامل شرکت تجارت انرژی فردا ارائه داد، چندان قابل قبول به نظر نمیرسد که میزان مصرف برق فقط به خاطر استفاده از VPN افزایش ۱۶ درصدی پیدا کند:
وقتی کل مصرف خانهها ۲۰ درصد از مصرف شبکه برق کشور است، آیا منطقی است که بگوییم میزان مصرف به خاطر فیلترشکن یا شارژ کردن گوشی ۱۶ درصد بیشتر شده است؟ بهصورت ذهنی و بدون محاسبه کارشناسی به نظرم خیلی خیلی بعید است که این آمار درست باشد.- علی شاهمحمدی، مدیرعامل شرکت تجارت انرژی فردا
خانوارها نه؛ صنایع پرمصرفاند که عمده سهم را در مصرف برق دارند
زهرا عابدی، استاد دانشگاه در حوزه مدیریت محیط زیست و انرژی، نیز در گفتوگو با زومیت با اشاره به این که سهم مصارف خانگی برق کشور بسیار ناچیز است، این اعداد را نادرست دانسته و میگوید:
عمده مصرف شبکه برق کشور برای نیروگاهها، پالایشگاهها و صنایع انرژیبر کشور است. در کنار این موارد یکی از بخشهای فناورانه پرمصرف ماینرها هستند. مصرفکنندهها و خانوارها مصرف خاصی ندارند. استفاده از فیلترشکن هم ارتباطی به برق ندارد که بخواهد مصرف را افزایش بدهد.- زهرا عابدی، استاد دانشگاه در حوزه مدیریت محیط زیست و انرژی
این استاد دانشگاه با بیان این که «این گفتهها پایه علمی ندارد» اضافه میکند: «این تکنولوژیهای بسیار قدیمی پالایشگاهها و نیروگاهها است که عمده مصرف برق کشور را تشکیل میدهد.»
عابدی معتقد است که همین حد از استفاده خانوارها از برق برای تماشای تلویزیون، شستن لباس با ماشین لباسشویی یا ظرفشویی و ... جزو نیازهای حداقلی مردم است.
حال به نظر میرسد به استفاده از فیلترشکن را هم باید به این فهرست اضافه کرد.