لابی شرکتهای آمریکایی برای کاهش تحریمهای دولت آمریکا علیه هواوی
براساس اظهارات کارشناسان، برخی شرکتهای آمریکایی نظیر اینتل و کوالکام که وظیفهی تولید تراشههای مورد نیاز هواوی را برعهده دارند، دولت آمریکا را برای کاهش فشار تحریمهای وضعشده علیه هواوی تحت فشار قراردادهاند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، مدیران شرکتهای اینتل و زیلینکس (Xilinx) در اواخر ماه مه با برخی مقامات وزارت خزانهداری آمریکا دیدار کردند و دربارهی تحریمهای وضعشده علیه هواوی و قرار گرفتن این غول تکنولوژی چینی در فهرست سیاه دولت آمریکا به گفتوگو و تبادل نظر پرداختند.
گفتنی است اخیرا و در چارچوب جنگ تجاری میان ایالات متحده و چین، دولت آمریکا بهدلیل نگرانیهای امنیتی، هواوی را که بزرگترین شرکت سازندهی تجهیزات مخابراتی جهان به شمار میرود، در فهرست سیاه خود قرارداده و شرکتهای آمریکایی را از تجارت با این غول فناوری چینی منع کرده است.
در همین راستا، برخی شرکتهای سازندهی تراشه ضمن انتقاد از اقدام اخیر دولت آمریکا معتقدند که قطعات مورداستفاده در تلفنهای هوشمند و سرورهای تولیدشده توسط هواوی ازجمله قطعات مشترک در بسیاری از محصولات دیگر شرکتها بوده و تهدیدی مشابه با ادوات شبکه 5G درمورد آنها مطرح نیست. به باور کارشناسان حوزه فناوری، اطلاعات اقدام اخیر شرکتهای اینتل و کوالکام به هیچ عنوان درحمایت از فعالیتها و سیاستهای شرکت هواوی نبوده و آنها تنها بهدنبال محافظت از تولیدکنندگان آمریکایی هستند. چرا که هواوی سالانه ۷۰ میلیارد دلار برای خرید قطعات مورد نیاز خود هزینه میکند که از این میزان حدود ۱۱ میلیارد دلار سهم خرید از شرکتهای آمریکایی نظیر اینتل، کوالکام و میکرون تکنولوژی است. به همین دلیل است که کوالکام برای ادامهی فروش قطعات موردنیاز برای تولید گوشیها و ساعتهای هوشمند به هواوی، مقامات آمریکایی را تحت فشار قرار داده است.
انجمن صنایع نیمههادی آمریکا چندی پیش تصدیق کرد که این گروه تجاری به نمایندگی از شرکتهای آمریکایی فعال درحوزهی فناوری اطلاعات، برای مذاکره و گفتوگو با مقامات دولت آمریکا جلسهای برگزار کرده و آنان را درجریان اثرات واردکردن شرکت هواوی به فهرست سیاه و عواقب آن برای شرکتهای آمریکایی قرارداده است. در همین رابطه، جیمی گودریچ، معاون این انجمن در حوزه سیاستهای جهانی اظهار کرد: «شرکتهای فعال در حوزه فناوری و آن دسته از تکنولوژیهایی که با موضوعات امنیتی ارتباطی ندارند، نباید شامل ممنوعیتها و تحریمهای وضعشده علیه هواوی شوند و ما این موضوع را به اطلاع مقامات دولتی رساندهایم.»
لازم به ذکر است هواوی، زمانی در فهرست سیاه دولت آمریکا قرارگرفت که مذاکرات میان واشنگتن و پکن پس از ماهها جنگ تجاری به شکست انجامید و ایالات متحده ضمن وارد آوردن اتهاماتی نظیر جاسوسی تجاری، سرقت مالکیت معنوی و انتقال اجباری تکنولوژی به غول فناوری چینی، هواوی را تحریم کرد و شرکتهای آمریکایی را نیز از هرگونه تعامل و تجارت با شرکت چینی منع کرد.
لیانگ هوآ، مدیرعامل هواوی، در ابتدای ماه جاری و درگفتگو باخبرنگاران اعلام کرد که شرکت گوگل همچنان به فروش سختافزار، نرمافزار و خدمات فنی به هواوی ادامه خواهد داد. این درحالی است که گوگل بهعنوان زیرمجموعه شرکت آلفابت اعلام کرده است که با مقامات وزارت خزانهداری آمریکا به منظور عدم نقض تحریمهای وضعشده علیه هواوی همکاری خواهد کرد.
هواوی اخیرا در فهرست سیاه دولت آمریکا قرار گرفته است
درهمین ارتباط، یک مقام وزارت بازرگانی آمریکا به خبرنگاران گفت که ارتباط نزدیکی بین این وزارتخانه با شرکتهای فعال در حوزهی فناوری وجود داشته است و هرگونه مشاورهای که این شرکتها لازم داشته باشند، در اختیار آنان قرار خواهد گرفت. بااینحال، این مقام آمریکایی تأکید کرد که گفتوگو با شرکتهای فعال در حوزهی فناوری و تکنولوژی بهمعنای استثناء قائلشدن در اجرای قانون نخواهد بود.
شایان ذکر است که شرکتهای اینتل، کوالکام و زیلینکس از اظهارنظر دربارهی لابی و اعمال فشار این شرکتها به دولت آمریکا خودداری کرده و هواوی نیز پاسخی به تماس خبرنگاران نداده است. اندرو ویلیامسون، از مدیران روابط عمومی شرکت هواوی، طی مصاحبهای در مکزیک اعلام کرد که شرکت متبوعاش تقاضایی مبنیبر لابی و اعمال فشار بر دولت آمریکا نداشته است. وی در این مصاحبه اظهار کرد: «شرکتهای آمریکایی برای تأمین منافع خودشان اقدام به اعمال فشار و لابی کردهاند چرا که هواوی یکی از مشتریان عمده و اصلی آنان به شمار میرود. شرکتهای آمریکایی فعال درحوزهی تولید تراشهها و قطعات ابزارهای هوشمند بهخوبی میدانند که قطع ارتباط با هواوی چه عواقب وحشتناکی برای آنان بهدنبال دارد.»
تحلیلگران بر این باورند که شرکتهای آمریکایی اصلا تمایلی به حمایت از شرکتی ندارند که به دزدی، جاسوسی و شکستن تحریمها متهم است. بلکه تنها نگرانی آنها، ازدسترفتن یک مشتری عمده و بزرگ است. شرکتهای آمریکایی نگران هستند که مبادا هواوی تأمینکنندگان دیگری را جایگزین آنها کند.
با وجود تلاشهای برخی شرکتهای آمریکایی برای کاستن از فشار دولت این کشور بر هواوی، شرکت چینی از هرگونه اقدام به منظور لابی با دولت آمریکا خودداری کرده است. این در شرایطی است که برخی فعالان حوزهی فناوری اطلاعات میگویند مدیران این شرکت درنظر دارند تا نامهای به وزارت بازرگانی آمریکا ارسال کنند.
درهمین ارتباط، لیانگ هوآ درگفتگو با رسانهها اظهار داشت که این شرکت هیچ کانال ارتباطی با مقامات دولت آمریکا دراختیار نداشته و با وجود گذشت یک ماه از قرارگرفتن نام آن در فهرست سیاه دولت آمریکا، هنوز هیچگونه تماسی میان هواوی و واشنگتن برقرار نشده است.
شرکتهای آمریکایی فعال درحوزهی تولید تراشهها و قطعات ابزارهای هوشمند از عواقب قطع ارتباط با هواوی آگاه هستند
براساس گزارش خبرگزاری رویترز، هواوی سال گذشته و حتی پیش ازقرارگرفتن نام این شرکت در فهرست سیاه دولت آمریکا، فعالیتهای خود در زمینه لابی با مقامات و نهادهای دولتی آمریکا را محدود کرده و بودجهی لابی خود را نیزبه میزان قابلتوجهی کاهش داده بود. اخراج ۵ کارمند دفتر این شرکت ازجمله معاون حوزهی روابط خارجی در واشنگتن نیز از دیگر اقدامات هواوی در زمینهی کاهش هزینههای لابی خود بوده است.
هواوی، آخرین قربانی جنگ تجاری چین و آمریکا
بااینحال، هواوی مبارزهی قانونی گستردهای را علیه دولت آمریکا آغاز کرده و با راهاندازی یک کارزار روابط عمومی سعی در دفاع از خود دربرابر اتهامات دولت آمریکا دارد. همچنین هواوی یک صفحهی کامل از یکی از روزنامههای مشهور آمریکا را با پرداخت هزینهی تبلیغات به انتشار مصاحبهی رن ژنگفی، مدیر اجرایی خود اختصاص داده تا از این طریق بخشی از تبلیغات منفی را که درغرب علیه این غول فناوری چینی به راه افتاده است، خنثی کند.
به عقیدهی تحلیلگران با وجود اقدامات اخیر هواوی در جهت بهبود وجههی خود، پاسخ این شرکت چینی به اقدامات اخیر دولت آمریکا خود بیانگر تأثیر ناچیز آن بر دولت دونالد ترامپ است که کارزاری جهانی را علیه هواوی راهاندازی کرده است.
جیم لوئیز، از فعالان و کارشناسان حوزهی سایبری در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی واشنگتن میگوید: «هواوی برآورد صحیحی از اقدامات بعدی خود دراختیار ندارد.» وی معتقد است که چینیها در شرایط خوبی نبوده و کسی در آمریکا حاضر نیست کاری برای هواوی انجام دهد.
با این حال، ممنوعیت معامله با هواوی، پیامدهای بسیار جدی بههمراه خواهد داشت. شرکت برادکام (Broadcom) که نام آن درمیان شرکتهای لابیکننده آمریکایی دیده نمیشود، پیشبینی کرده است که جنگ تجاری آمریکا و چین و همچنین ممنوعیت معامله با هواوی موجب کاهش دو میلیارد دلاری فروش این شرکت آمریکایی در سال جاری میلادی خواهد شد؛ آماری که صنعت تولید تراشههای ابزارهای هوشمند را در شوک فرو برد.
دراینمیان، وزارت بازرگانی آمریکا تنها چند روز پس از اعمال محدودیتهای جدید علیه هواوی اعلام کرد این وزارتخانه حاضر است تا یک مجوز موقت عمومی صادر کند و به هواوی اجازه دهد تا قطعات آمریکایی موردنیاز خود را برای عمل به تعهدات فعلی خریداری کرده و محصولات تعهدشده را دراختیار مشتریان قرار دهد.