هواوی نسخه چهارم HMS را بهعنوان جایگزین Google Play Services رونمایی کرد
هواوی، شرکتی که گوشیهای هوشمند ردهبالایی همچون میت ۳۰ پرو را روانهی بازار کرده است، بهدلیل کشمکشهای فراوان با دولت آمریکا قادر به استفاده از سرویسهای گوگل نیست. این موضوع سبب شده تا بهترین گوشی هواوی از گزینههای بسیاری از خریداران موبایل حذف شود.
شرکت چینی برای مقابله با سیاستهای آمریکا تصمیمات متعددی اخذ و اجرایی کرده است؛ بهطور مثال، آنها فعالیت خود را در ساخت بسترهای 5G افزایش دادند و بازاریابی برای کالاهایی مانند تلویزیونهای هوشمند و پوشیدنیها که چندان مشمول تحریم نشده بودند را تشدید کردند.
چینیها خیلی قبلتر از آنکه مورد غضب آمریکا قرار بگیرند، در اقدامی هوشمندانه هواوی AppGallery را بهعنوان جایگزینی برای پلی استور معرفی کرد؛ اما داشتن اپ استور اختصاصی تنها بخشی از مشکل چینیها را حل میکرد و بخش بزرگتر آن که وابستگی اپلیکیشنها به Google Mobile Services و Google Play Services است تاکنون حلنشده باقی مانده بود. لازم به ذکر است که هواوی برای استفاده از AOSP یعنی اندروید خالص بهعنوان پروژهای متنباز مشکلی ندارد و صرفا از استفاده از سرویسها گوگل منع شده است. به همین منظور شرکت چینی جدیدترین تمهید خود را برای مقابله با تحریمهای آمریکا با نام Huawei HMS Core رونمایی کرد.
دو روز پیش، در رویداد هواوی دولوپر گروپس (HDP)، نسخهی ۴/۰ از جایگزین اختصاصی خود برای خدمات گوگل را رونمایی کرد؛ جایگزینی که پیشرفتهای چشمگیری داشته و بهزودی قابل بهکارگیری خواهد بود.
در این نسخه، خدمات حساب کاربری هواوی، خدمات پرداخت درونبرنامهای و تبلیغات همگی دستخوش بهبودهایی شدهاند. بهعلاوه در حوزهی امنیت نیز قابلیتهایی نظیر بررسی آلودهنبودن اپلیکیشنها، نشانیهای اینترنتی و... از جمله جذابیتهای جایگزین چینی خدمات گوگل یعنی HMS هستند.
طبق اعلام هواوی متوسط تعداد ماهانهی کاربران اکوسیستم HMS از ۴۲۰میلیون در ژوئیهی ۲۰۱۸ به ۵۳۰میلیون در مدت مشابه امسال رسید و تعداد توسعهدهندگانی که در این پلتفرم ثبت شدهاند از ۴۵۰هزار به ۹۱۰هزار مورد در بازهی زمانی مذکور افزایش پیدا کرده است. ضمن آنکه بهکارگیری HMS Core در اپلیکیشنها از ۲۰هزار مورد به ۴۳هزار مورد رسیده است. البته تمام این آمار امیدوارکننده صرفا در حد آمار خواهند ماند اگر هواوی نتواند نیاز توسعهدهندگان را در حد GMS Core یا بهتر از آن تأمین کند. هواوی میتواند شرکتهای دیگر را نیز متقاعد کند که از HMS بهجای GMS بهره بگیرند؛ اما اگر موفق به این کار نشود هم بهتنهایی میتواند اکوسیستم بزرگی را راهاندازی کند؛ چرا که غول چینی فقط در سال جاری ۲۰۰میلیون گوشی اندرویدی به فروش رسانده است. در ادامه تعدادی از سرویسهای HMS را مرور میکنیم.
کیت حساب کاربری یا اکانت کیت
اکانت کیت در HMS Core جوابی است به گوگل Sign-In در Play Services. این کیت به کاربران هواوی امکان میدهد که با حساب کاربری هواوی خود به اپلیکیشنها لاگین کنند. این ویژگی، فرایند خستهکنندهی ثبتنام در سایتهای مختلف را برای کاربر تسهیل میکند.
اکانت کیت امکانات زیر را ارائه میدهد:
کیت لوکیشن
کیت لوکیشن در HMS Core پاسخی به Fused Location Provider در Play Services است که اساسا دسترسی به موقعیت مکانی دقیق کاربران را برای توسعهدهندگان فراهم میکند. لوکیشن کیت نیز درست مثل همتای گوگلی خود، مکانیابی هیبریدی دارد و میتواند با استفاده از دادههای GPS، وایفای، بلوتوث و شبکهی مکانیابی دقیقی ارائه بدهد.
قابلیتهای لوکیشن کیت
کیت مپ یا Map Kit
مپ کیت معادل گوگل Maps SDK است. این قابلیت به توسعهدهندگان امکان استفاده از قابلیتهای نقشه را در اپلیکیشنها میدهد. در مپ کیت توسعهدهندگان میتوانند از نقشههای اختصاصی و با جزئیات و حالتهای متنوع بهرهمند شوند. مپ کیت دادههای اختصاصی در مورد مکانها و آدرسهای محبوب نیز دارد و بیش از ۱۵۰ کشور و ۴۰ زبان را پشتیبانی میکند و در مجموع امکان دسترسی به ۲۵ API را فراهم میکند.
درایو کیت
درایو کیت قرار است کاری را انجام دهد که گوگل با Google Drive REST API در اپهای اندروید انجام میدهد.
به کمک درایو کیت، توسعهدهندگان میتوانند اپلیکیشنهایی توسعه دهند که دسترسی کامل خواندن، نوشتن و همگامسازی با هواوی کلاد (Huawei Cloud) را داشته باشند.
گیم سرویس
گیم سرویس که معادل Google Play Games است راهی آسان پیش پای کاربران قرار میدهد تا بتوانند بهراحتی به حساب خود وارد شده و دستاوردها و رتبهبندی خود را مشاهده کنند. بهعلاوه توسعهدهندگان نیز میتوانند با استفاده از این API برای بازیهای خود پاداش تعریف کنند تا هنگام بازی به گیمرها جایزه تعلق بگیرد.
هواوی قرار است در آینده ویژگیهایی نظیر بررسی دیتای کاربر، مدتزمان انجام بازی، تعداد دفعات ورود به بازی، تعداد خریدها و... را به API های گیم سرویس اضافه کند.
پوش کیت (Push Kit)
پوش کیت معادل کلاد مسجینگ گوگل است که ماهیت آن دادن دسترسی به توسعهدهندگان برای ارسال ابری پیام به کاربران است. پوش کیت با پشتیبانی بیش از ۲۰۰ کشور خود را پلتفرمی جهانی و قابلاتکا معرفی میکند. توسعهدهندگان با استفاده از پوش کیت میتوانند با میزان دقت بالایی کاربران را هدف قرار داده و برای ایشان با اهدافی همچون بالا بردن بازدید صفحهی اپلیکیشن خود پیام ارسال کنند.
کیت آنالتیکس
کیت آنالتیکس جایگزین گوگل آنالیتیکس است که با هدف ارائهی آمار مختلف به توسعهدهندگان عرضه میشود. بهگفتهی هواوی، توسعهدهندگان به کمک آنالتیکس کیت میتوانند حدود ۵۰۰ رفتار کاربر را دریافت و مورد بررسی قرار دهند که این موضوع پتانسیل عظیمی را در اختیار توسعهدهندگان قرار میدهد تا بتوانند اپلیکیشن خود را مطابق با سلیقهی کاربران بهبود ببخشند.
خریدهای درون برنامهای
خریدهای درون برنامهای HMS با عنوان In-App Purchases در برابر گوگل پلی In-App Billing قرار میگیرد و شاید مهمترین API برای توسعهدهندگان بهشمار بیاید؛ چرا که اگر توسعهدهنده قادر به درآمدزایی از اپلیکیشن خود نباشد، اشتیاق کافی برای توسعهی اپلیکیشن نخواهد داشت. درآمدزایی از طریق اپلیکیشن انواع مختلفی دارد که فروش اشتراک و فروش دسترسیهای اپلیکیشن از انواع پرطرفدار آن هستند.
کیت تبلیغات یا Ads Kit
کیت تبلیغات HMS که معادل گوگل AdMob است، روش دوم درآمدزایی در اکوسیستم هواوی موبایل سرویسز است. در کیت تبلیغات HMS هر دستگاهی که در اکوسیستم HMS ورود کند یک کد شناسایی با عنوان OAID به آن اختصاص پیدا میکند که از این طریق امکان ارسال تبلیغات شخصیسازی شده بدون دسترسی به IMEI گوشی فراهم میشود. کاربران میتوانند هرزمان بخواهند OAID خود را تغییر دهند یا از تماشای تبلیغات متناسب با سلیقه انصراف دهند. بنابراین، میتوان گفت امنیت کاربران در Ads Kit پیشبینی شده است.
نتیجهگیری
در پایان باید تلاش هواوی برای برونرفت از بحران نزاع با دولت آمریکا و پابهپارفتن با اندروید بدون گوگل را شایان تحسین دانست، اتفاقی که تا همین جای کار هم در توان بسیاری از شرکتها نبود. چینیها که در ارائهی سختافزار قوی عمل میکنند، با رونمایی از نسخهی آزمایشی HMS 4.0 در تأمین نیازهای نرمافزاری خود و توسعهدهندگان گام بلندی برداشتهاند و گزارشها نشان میدهد مذاکراتی برای پیوستن توسعهدهندگان مطرح به اکوسیستم خود را با بودجههای کلان آغاز کردهاند. بهگفتهی چینیها اکوسیستم جدید تا پایان سال ۲۰۲۰ قابل بهرهبرداری خواهد بود؛ اتفاقی که باتوجه به میزان فروش گوشیهای هواوی و آنر میتواند برای گوگل زنگ خطر باشد.
نظرات