استاندارد تاندربولت ۱۰ ساله شد

چهارشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۸:۴۵
مطالعه 3 دقیقه
استاندارد تاندربولت ۱۰ ساله شد. این استاندارد که نخستین‌بار در مک بوک پرو اپل به‌کار برده شد، در دهه‌ی اخیر بسیار سریع‌تر شده و با قیمت کمتر در‌دسترس مردم قرار گرفته است.
تبلیغات

استاندارد تاندربولت (Thunderbolt) امروز ۱۰ ساله شد. بررسی سال‌های اخیر نشان می‌دهد تاندربولت رشد محسوسی تجربه کرده و امروزه در بهترین وضعیت خود قرار دارد. براساس مقاله‌ی ZDNet، نخستین زمزمه‌های تاندربولت در زمان عرضه‌ی مک بوک پرو سال ۲۰۱۱ شنیده شد. سال‌ها قبل، برخی شایعات از درگاه جدیدی برپایه‌ی مفهوم Light Peak اینتل خبر می‌دادند که قرار بود به لپ تاپ مک بوک پرو اپل اضافه شود.

مک بوک پروهای جدید مجهز به تاندربولت فوریه‌ی ۲۰۱۱ (بهمن و اسفند ۱۳۸۹) رونمایی شدند و درگاهی برپایه‌ی مینی دیسپلی پورت (Mini DisplayPort) داشتند که از دو کانال بهره می‌گرفت و سرعت انتقال هریک از این کانال‌ها ۱۰ گیگابیت‌برثانیه بود. چنین سیستمی به کاربر امکان می‌داد شش دستگاه را زنجیره‌وار به‌هم متصل کند. در ابتدا، اپل به‌صورت اولیه نام تجاری تاندربولت را ثبت کرد و چند ماه بعد، این نام تجاری در‌اختیار اینتل قرار گرفت. 

اکنون ۱۰ سال از آن زمان می‌‌گذرد و استاندارد تاندبولت در بالغ‌ترین حالت ممکن به نسخه‌ی چهار ارتقا پیدا کرده است. استاندارد تاندربولت از درگاه مینی دیسپلی پورت به USB-C تبدیل شده که امروزه در همه‌جا یافت می‌شود. امروزه، با درگاهی واحد مواجه هستیم که نه‌تنها از پروتکل تاندربولت، بلکه از USB و DisplayPort و PCIe هم پشتیبانی می‌کند. در سال‌های اخیر، سرعت انتقال تاندربولت افزایش یافته و به ۴۰ گیگا‌بیت‌برثانیه رسیده است. خبرنگار رسانه‌ی ZDNet می‌گوید به‌مناسبت ۱۰ سالگی تاندربولت توانسته است مصاحبه‌ای کوتاه با جیسون زیلر، مدیر بازاریابی تاندربولت در اینتل، ترتیب دهد. 

بسیاری از کاربران قدیمی رایانه آغاز ‌کار تاندربولت را به‌خاطر می‌آورند. در آن دوران، محصولات مجهز به تاندربولت گران‌قیمت بودند و درگاه‌ها و کابل‌های تاندربولت بسیاری از کاربران را سردرگم می‌کردند. بااین‌حال از آن زمان تاکنون، اینتل بسیار تلاش کرده است تا تاندربولت را به‌طورگسترده در صنعت وارد کند و در عین ارتقای عملکرد و ثبات، آن را ساده کند.

تلاش‌های اینتل باعث شده است تاندربولت به محصولات مین‌استریم وارد شود. امروزه، اکوسیستم محصولات مین‌استریم تاندربولت اعضای بسیار زیادی را شامل می‌شود. در دو سال اخیر، تعداد نوت بوک های مجهز به درگاه تاندربولت ۸۰ درصد رشد کرده است و فقط در سال گذشته‌ی میلادی، رشد ۳۴ درصدی تعداد دستگاه‌های مجهز به این استاندارد را شاهد بودیم. 

اکوسیستم محصولات تاندربولت بسیار پیشرفت کرده است که قطعا این اتفاق به‌دلیل تلاش‌های اینتل رخ داده. تیم آبی پشتیبانی از تاندربولت را به پردازند‌ه‌هایش اضافه کرد که به‌‌طورگسترده استفاده می‌شوند. این کار اینتل باعث شد استاندارد تاندربولت به محصولاتی به‌جز اکوسیستم اپل نیز وارد شود.

آمار نشان می‌دهد قیمت دستگاه‌های مجهز به تاندربولت به‌مرورزمان کاهش یافته است. درحال‌حاضر، داک‌های تاندربولت گران‌قیمت‌اند؛‌ بااین‌حال، نگاهی به بازار نشان می‌دهد قیمت این محصولات ۱۵۰ دلار است که بسیار ارزان‌تر از قیمت داک‌‌های تاندربولت در روزهای آغازین است؛ خصوصا با درنظرگرفتن این حقیقت که تمامی دستگاه‌های مجهز به تاندربولت باید روند مشخصی برای تأیید اعتبار بگذرانند. همین فرایند تأیید اعتبار موضوع بسیار مهمی است. یکی از مشخصه‌های مهم در تاندربولت، مطمئن‌بودن آن است که ارتباط مستقیمی به تلاش‌های اینتل دارد. 

همچنین، اینتل سعی کرده است استفاده از تاندربولت را ساده کند. در سال‌های نخست، انتخاب کابل مناسب برای کار با تاندربولت بسیار سخت و کابوس‌وار بود؛ اما امروزه می‌توانید کابل‌هایی دومتری را به‌سادگی بخرید و با آن‌ها سراغ استفاده از تاندربولت بروید. این کابل‌ها صرف‌نظر از دستگاه مقصد، با تاندربولت سازگار هستند. تاندربولت از‌این‌پس وارد دهه‌ی دوم زندگی‌اش می‌شود. از دیدگاه شما کاربران زومیت، دَه سال دیگر وضعیت این استاندارد چگونه خواهد بود؟

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات