گوگل برنده پرونده حقوقی با اوراکل بر سر استفاده از API جاوا در اندروید شد
۱۰ سال پیش اوراکل مدعی شد گوگل با کپی کردن «ساختار، توالی و سازماندهی» ۳۷ رابط برنامهنویسی کاربردی (API) جاوا در اندروید، قانون کپیرایت را نقض کرده است. گوگل در پاسخ گفت API مثل الفبا یا دستورزبان است و نقش مهمی در تولید برنامه ایفا میکند.
اکنون پس از سالها، دادگاه عالی ایالات متحدهی آمریکا چیزی را بهعنوان نتیجهگیری پرونده اعلام کرده که برنامهنویسان مدتها است میدانند: APIها را نمیتوان دقیق شامل قانون کپیرایت کرد؛ بااینحال، استفادهی منصفانه باید رعایت شود.
بهگزارش ZDNet، در دههی ۱۹۹۰ دو شرکت اوراکل و سان، مالک اصلی جاوا، استدلال کرده بودند که APIهای نرمافزاری نباید زیر پوشش قانون کپیرایت قرار بگیرند. این موضوع برای گذشته بود و اکنون سالها از آن زمان میگذرد. در دههی گذشته، اوراکل با ناامیدی در تلاش بوده از خرید شرکت شکستخوردهی سان کسب درآمد کند و بهدلیل استفاده از APIهای جاوا در اندروید، ۹ میلیارد دلار از گوگل بگیرد.
جلسهی استماع پروندهی اوراکل و گوگل مدتها بهتأخیر افتاد و سرانجام در اکتبر ۲۰۲۰ (مهر و آبان ۱۳۹۹) برگزار شد. دادگاه عالی ایالات متحده ۵ آوریل ۲۰۲۱ (۱۶ فروردین ۱۴۰۰) در حکمی اعلام کرد گوگل ازلحاظ قانونی میتوانست هنگام توسعهی اندروید از API جاوای اوراکل استفاده کند. کپی کردن API جاوا بهمنظور پیادهسازی دوبارهی رابط کاربری باعث نقض کپیرایت نمیشود. این حکم با حکم اولیهی فدرال در تضاد است که اعلام کرده بود گوگل قانون کپیرایت اوراکل را نقض کرده است.
مشخصا اوراکل مدعی شده بود گوگل حدودا ۱۱،۵۰۰ خط کد جاوا را غیرقانونی کپی کرده که مجموعا ۳۷ API مختلف را شامل میشده است. طبق گفتهی اوراکل، استفادهی گوگل از API جاوا به این دلیل نقض کپیرایت محسوب میشود که کپیکردن ساختار و توالی و سازماندهی APIهای جاوا را دربر میگرفته است. اکنون بهلطف حکم دادگاه، گوگل آزاد است از APIهای جاوا در اندروید استفاده کند. نکتهی مهمتر برای دیگر اعضای صنعت توسعهی نرمافزار این است که شرکتها نمیتوانند سرسختانه مدعی نقض کپیرایت API شوند.
بسیاری از فعالان صنعت نگران بودند درصورت رأی دادگاه عالی ایالات متحده بهسود اوراکل، ترند جدیدی در صنعت فناوری برای شکایتهای مشابه ایجاد شود. کارشناسان میگویند شکایتهای مربوط به API میتوانست بسیار همهگیرتر از شرکتهای پتنت ترول باشد. بااینهمه،گفته میشود پروندهی بین اوراکل و گوگل هنوز کاملا بسته نشده است. دادگاه عالی ایالات متحده صراحتا اعلام کرد طرف گوگل را میگیرد؛ اما گفته است خطهای کپیشده میتوانند شامل کپیرایت شوند و باید بررسی شود استفادهی گوگل از خطهای جاوا منصفانه بوده یا نه.
در سالهای اخیر، تقریبا هیچکس مدعی نشده است که میتوان API را شامل کپیرایت کرد. کارشناسان میگویند API ارزشمند است؛ اما هیچ نکتهی نوآورانهای دربارهی آن وجود ندارد. یوری سارید، مدیر ارشد فناوری شرکت نرمافزاری MuleSoft، پیشتر API را به دستگاه خودپرداز بانک تشبیه کرده و گفته بود چگونه میتوان چنین محصولی را شامل کپیرایت کرد؟ حتی مایکروسافت، رقیب گوگل، نیز با این شرکت موافق است.
بهطورکلی تصمیم دادگاه عالی آمریکا صراحتا به اضافهکردن API به دامنهی زیر پوشش کپیرایت اشاره نمیکند و میگوید درصورت استفادهی منصفانه، نمیتوانید جلو توسعهدهندگان دیگری را بگیرید که میخواهند از API شما آزادانه استفاده کنند. بهعبارتدیگر، توسعهدهندگان میتوانند مثل دهههای گذشته همچنان به استفاده از API در پروژههایشان ادامه دهند.