هوش مصنوعی در حدواندازه سلاح هستهای جنگها را متحول میکند
هوش مصنوعی به تیتر اول بسیاری از رسانههای حوزهی فناوری تبدیل شده است؛ بههمیندلیل، بسیاری از تحلیلگران سال ۲۰۲۳ را سال جهش هوش مصنوعی میدانند. هوش مصنوعی با وجود تمامی مزایایش در زندگی روزمره، ابزاری تهدیدآمیز است و میتواند روی قدرت نظامی اثر بگذارد. اریک اشمیت، مدیرعامل سابق گوگل، میگوید تأثیر هوش مصنوعی بر جنگ مشابه دورانی است که سلاح هستهای معرفی شد.
اشمیت که سال ۲۰۱۶ به یکی از بنیانگذاران هیئت نوآوری دفاعی دولت آمریکا تبدیل شد، در مصاحبهای با مجلهی وایرد به استفاده از جدیدترین فناوریهای روز در تجهیزات ارتش آمریکا اشاره کرد و گفت ایالات متحده بهلطف هوش مصنوعی، میتواند فاصلهی نظامی خود را با چین افزایش دهد.
اشمیت در مصاحبهی جدیدش به استارتاپی به نام Istari اشاره کرد که از فناوری یادگیری ماشین و متاورس برای مونتاژ و آزمایش مجازی وسایل نقلیهی نظامی مثل تانک استفاده میکند. همچنین، مدیرعامل سابق گوگل از ایدهی شبکهای مشابه اینترنت اشیاء برای پهپادهای کمخرجی میگوید که میتوانند بهطوریکپارچه در قالب دستگاهی واحد عملیات انجام دهند.
بهاعتقاد اریک اشمیت، وزارت دفاع ایالات متحده باید از جنگ بین روسیه و اوکراین درس بگیرد. او میافزاید اوکراین ازطریق بهرهگیری از فناوریهای توسعهدادهشدهی بخش خصوصی توانسته است درمقابل حملهی روسیه مقاومت کند. یکی از راهکارهای اوکراین، تبدیل پهپادهای تجاری به سلاح نظامی و چاپ سهبعدی قطعات کمیاب است: «بیایید تصور کنیم که میخواهیم سیستم جنگافزاری بهتری بسازیم. در این زمینه، صرفاً کافی است شرکت فناوریمحور خلق کنیم.»
از نگاه اریک اشمیت، هوش مصنوعی میتواند قواعد جنگ را تغییر دهد: «اینشتین در دههی ۱۹۳۰ نامهای به روزولت نوشت و گفت فناوری جدیدی با عنوان سلاح هستهای وجود دارد که میتواند جنگ را تغییر دهد و چنین اتفاقی هم افتاد. بهنظر من، سیستمهای خودکار و غیرمتمرکز و توزیعشدهی مبتنیبر هوش مصنوعی به همان اندازه قدرتمند هستند.»
اشمیت که در سال ۲۰۱۹ از تیم هیئتمدیرهی آلفابت (شرکت مادر گوگل) جدا شد، در دههی اخیر تلاش کرده است جنگافزارهای مبتنیبر هوش مصنوعی را وارد هیئت نوآوری دفاعی دولت آمریکا کند. رهبران این آژانس دولتی معتقدند که هوش مصنوعی میتواند تغییری انقلابی برای سختافزار نظامی و جمعآوری اطلاعات و نرمافزارهای بکاند بههمراه بیاورد و به ایالات متحده برای رقابت بهتر با چین کمک کنند.
اشمیت هنگام مقایسهی هوش مصنوعی و سلاح هستهای به قدرت تخریب این فناوری در تجهیزات نظامی اشاره نکرد و صرفاً به نحوهی متحولسازی جنگ پرداخت؛ اما درهرصورت این مقایسه زنگخطر را به صدا درمیآورد.
برخی از بزرگان صنعت فناوری اعتقاد دارند که هوش مصنوعی مزایای مثبت زیادی بههمراه میآورد. برای نمونه، مدیرعامل انویدیا ChatGPT را بهترین اتفاقی میداند که برای صنعت رایانش رخ داده است. بااینحال، باتوجهبه پیشرفتهای نظامی ناشی از هوش مصنوعی، همچنان نگرانی زیادی در این حوزه مطرح میشود. لاکهید مارتین، شرکت صنایع هوافضا و تجهیزات نظامی، اخیراً اعلام کرد که یکی از جتهایش با هوش مصنوعی بهمدت ۱۷ ساعت به پرواز درآمده است.
نظرات