چین با تقویت توان داخلی به‌دنبال بی‌اثر کردن تحریم‌های آمریکا است

سه‌شنبه ۱۶ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۲:۴۵
مطالعه 2 دقیقه
شی جین پینگ / Xi Jinping رئیس جمهور چین با کت شلوار
دولت چین با استراتژی «یک‌ملت» در تلاش است تحریم‌های سختی را که آمریکا علیه صنعت تراشه‌ی این کشور اعمال کرده، بی‌اثر کند.
تبلیغات

تنش سیاسی و اقتصادی در بین چین و ایالات متحده باعث شده است فشار زیادی به شرکت‌های چینی صنعت فناوری وارد شود. در همین راستا دولت پکن به دنبال راهکاری جدید است تا تحریم‌های شدید آمریکا را بی‌اثر کند.

لیو هه، معاون نخست‌وزیر دولت چین، هفته‌ی گذشته گفت این کشور برای حل مشکلات صنعت تراشه باید سراغ رویکرد «یک‌ملت» برود و از قدرت دولت و بازار برای رشد استفاده کند. او در ادامه‌ی سخنانش گفت صنعت تراشه، هسته‌ی اصلی سیستم‌های صنعتی مدرن است و برای امنیت ملی و مدرن‌سازی به سبک چینی، اهمیت زیادی دارد.

لیو هه می‌گوید شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین، به‌طور جدی از صنعت تراشه‌ی این کشور حمایت می‌کند و به‌طور مکرر دستورالعمل‌های کتبی و شفاهی در این زمینه ارائه داده است.

معاون نخست‌وزیر چین با تأکید ویژه بر استراتژی یک‌ملت گفت دولت توجه ویژه‌ای به صنعت تراشه دارد و به دنبال تعیین اهداف علمی برای توسعه‌ی هرچه‌بیشتر این صنعت است تا مشکلاتی را که در نتیجه‌ی تحریم ایالات متحده ایجاد شده‌اند، حل کند.

بر اساس گزارش گیزموچاینا، دولت چین قصد دارد از رویکرد یک‌ملت برای حمایت و هدایت صنعت فناوری استفاده کند، «خصوصاً زمانی که مکانیزم بازار شکست می‌خورد.»

چین افزون‌بر کمبود مواد اولیه و دستگاه‌های پیشرفته‌ی تولید تراشه، با کمبود نیروی کار در این حوزه دست‌و‌پنجه نرم می‌کند، چون ایالات متحده اعلام کرده است افرادی که تابعیت آمریکا دارند در صورت ادامه‌ی فعالیت در صنعت تراشه‌ی چین با خطر لغو تابعیت مواجه خواهند بود. چین برای مقابله‌با کمبود نیروی کار سراغ طرح «برخورد ملی برابر» رفته است تا متخصصان خارجی صنعت تراشه را استخدام کند.

لیو هه در سخنرانی‌اش گفت چین همین حالا زنجیره‌ی تأمین قدرتمندی برای صنعت تراشه دارد و دارای یکی از بزرگ‌ترین بازارهای مصرف تراشه است.

رویکرد یک‌ملت، سیاستی دولتی است که چین قبلا در حوزه‌ی اقتصاد از آن استفاده کرده. چین در این رویکرد از طریق فرمان دولتی در بازار دخالت کرد تا منابع موجود در کشور بر اساس نیاز به توسعه اولویت‌بندی شوند، نه تقاضای خالص بازار.

چین در دهه‌ی ۱۹۷۰ میلادی استراتژی یک‌ملت را کنار گذاشت و سراغ اقتصاد بازار آزاد رفت. در این رویکرد، تولید و توزیع کالاها و خدمات از طریق مکانیزم بازارهای آزاد انجام می‌گیرد. رئیس‌جمهور چین از سال ۲۰۱۹ بار دیگر مفهوم یک‌ملت را مطرح کرده است.

رویکرد یک‌ملت جدید که توسط شی جین‌پینگ توصیه شده است، تفاوت‌هایی با سیستم قبلی دارد. در سیستم قبلی، دولت کنترل تمامی منابع را در دست گرفت و آن‌ها را بر اساس نیاز به توسعه‌ی حوزه‌های مختلف، توزیع کرد. بدین ترتیب مکانیزم‌های بازار به‌طور کامل نادیده گرفته شدند. با این‌حال در رویکرد جدید یک‌ملت، دولت قصد دارد به‌عنوان راهنما ظاهر شود و با اتکا بر مکانیزم‌های بازار، منابع را به حوزه‌های مختلف اختصاص دهد.

چین به‌شدت در تلاش است از طریق تقویت توان داخلی، از جنگ اقتصادی با ایالات متحده سربلند بیرون بیاید. این کشور با استراتژی یک‌ملت، خودش را تا حد امکان از منابع خارجی بی‌نیاز می‌کند. چین قصد دارد از سیاست یک‌ملت برای پیشرفت توانایی‌هایش در حوزه‌هایی مثل هوش مصنوعی و علم کوانتوم استفاده کند.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات