سهام گوگل در واکنش به موضعگیری سرسختانه دولت آمریکا ۴ درصد افت کرد
قیمت سهام آلفابت، شرکت مادر گوگل، پنجشنبهی هفتهی گذشته و پساز درخواست وزارت دادگستری ایالات متحده برای جدایی مرورگر کروم از این شرکت، با کاهش ۴ درصدی مواجه شد.
طبق شکایتی که وزارت دادگستری آمریکا تنظیم کرد، جدایی اجباری کروم از گوگل بهطور دائم کنترل این نقطهی دسترسی حیاتی به جستوجو را از گوگل سلب خواهد کرد و به موتورهای جستوجوی رقیب اجازه خواهد داد تا به مرورگری دسترسی داشته باشند که برای بسیاری از کاربران بهعنوان دروازهی ورود به اینترنت شناخته میشود.
جدایی کروم از گوگل، جدیدترین تحول در نبرد چندینساله و دوحزبی علیه سلطهی غول جستوجوی اینترنت محسوب میشود. در ماه آگوست (مرداد و شهریور ۱۴۰۳)، قاضی فدرال حکم داد که این شرکت براساس بند دوم قانون شرمن، انحصار غیرقانونی را هم در بخش جستوجو و هم در تبلیغات متنی در اختیار دارد.
گوگل در سال ۲۰۰۸ کروم را رونمایی کرد. این شرکت از دادههای بهدستآمده از مرورگر محبوب خود برای نمایش تبلیغات هدفمند در فضای اینترنت بهره میبرد. وزارت دادگستری در شکایت خود اشاره کرد که اجبار گوگل به جداکردن کروم زمینهی رقابت عادلانهتر را برای سایر موتورهای جستوجو فراهم خواهد کرد.
در متن ۲۳ صفحهای شکایت وزارت دادگستری از گوگل آمده است: «حکم نهایی پیشنهادی اولیه گوگل را ملزم میکند تا برای جبران این خسارات کروم را واگذار کند؛ مرورگری که بهطور دائم کنترل این نقطهی دسترسی حیاتی به جستوجو را از گوگل سلب خواهد کرد و به موتورهای جستوجوی رقیب اجازه خواهد داد تا به مرورگری دسترسی پیدا کنند که برای بسیاری از کاربران دروازهی ورود به اینترنت است.»
براساس اعلام وزارت دادگستری آمریکا، باید از انعقاد قراردادهای انحصاری گوگل با شرکتهایی مانند اپل و سامسونگ جلوگیری شود. این وزارتخانه توضیح داد که گوگل باید از اولویتدادن به سرویس جستوجوی خود در سایر محصولاتش منع شود.
وزارت دادگستری ایالات متحده خاطرنشان کرد: «راهکارهای پیشنهادی باید گوگل را از حذف تهدیدهای رقابتی نوظهور ازطریق تملیک یا سرمایهگذاریهای اقلیت یا مشارکت بازدارند و این محدودیتها باید به مدت ۱۰ سال اجرا شوند.»
به گزارش CNBC، آلفابت فقط در سهماههی سوم سال مالی جاری خود، ۴۹٫۴ میلیارد دلار درآمد از تبلیغات در موتور جستوجوی گوگل بهدست آورد که معادل سهچهارم کل درآمد تبلیغاتی شرکت مذکور در این دوره است.
وزارت دادگستری آمریکا علاوهبر درخواست خود برای تجزیهی کروم و گوگل، اعلام کرد که اجبار این شرکت برای جدایی از سیستمعامل اندروید نیز به ایجاد رقابت کمک خواهد کرد. ناگفته نماند که شاکیان ادعا میکنند این اقدام میتواند با مخالفت جدی گوگل یا سایر شرکتهای بزرگ مواجه شود.
براساس اعلام گوگل، این شرکت قصد دارد به حکم دادگاه ضدانحصار اعتراض کند و این اقدام هرگونه تصمیم نهایی دربارهی پرونده را بهتعویق خواهد انداخت.