نقطه پایان؛ محصولات و سرویسهایی که در سال ۲۰۲۴ به آخر خط رسیدند
هر سال در دنیای فناوری، محصولاتی به اوج محبوبیت میرسند و نوآوریهایی جهان را متحول میکنند؛ اما در همین مسیر، برخی دیگر از ابزارها، خدمات و پروژهها به پایان راه میرسند و صحنه را ترک میگویند. سال ۲۰۲۴ نیز از این قاعده مستثنا نبود و شاهد خداحافظی با تعدادی از محصولات و خدمات بودیم.
از تصمیم مایکروسافت در کنار گذاشتن چندین محصول سختافزاری و نرمافزاری گرفته تا تغییرات در استراتژی گوگل و اپل و حتی شکست پروژههایی که وعدهی آوردن آینده را به بشریت میدادند، ۲۰۲۴ روایتگر پایانهایی بود که برخی تأثیر خود را بر صنعت فناوری باقی میگذارد و برخی دیگر نیز در گورستان تکنولوژی به فراموشی سپرده خواهند شد. در این مطلب به مرور مهمترین خداحافظیهای دنیای تکنولوژی در ۲۰۲۴ خواهیم پرداخت.
سرفیس دوئو ۲
مایکروسافت پشتیبانی از دومین گوشی اندرویدی دوصفحهای خود یعنی سرفیس دوئو ۲ (Surface Duo 2) را متوقف کرد. این محصول که در سال ۲۰۲۱ عرضه شد، پس از کمشدن محصولات خط سرفیس در سال ۲۰۲۳ بهطور کامل کنار گذاشته و تولیدش متوقف شد. در اکتبر ۲۰۲۴ (مهر و آبان) و با پایان یافتن پشتیبانی نرمافزاری از این محصول، حضور مایکروسافت در بازار گوشیهای هوشمند با دیگر به انتها رسید.
سرفیس استودیو ۲ پلاس
تولید آلاینوان پیشرفتهی مایکروسافت بهنام سرفیس استودیو ۲ پلاس (Surface Studio 2+) متوقف شد. خط تولید سرفیس استودیو که از سال ۲۰۱۶ آغاز شده بود، بهندرت بهروزرسانی میشد و اغلب از مشخصات سختافزاری نسل قبل استفاده میکرد. با عدم معرفی جایگزین، بهنظر میرسد این پایان سرفیس استودیو باشد.
واقعیت ترکیبی ویندوز
مایکروسافت در سال ۲۰۲۴ با بهروزرسانی ویندوز ۱۱ نسخهی 24H2، پشتیبانی از واقعیت ترکیبی ویندوز (Windows Mixed Reality) را متوقف کرد. این تصمیم باعث غیرقابل استفاده شدن هزاران هدست واقعیت ترکیبی شد، زیرا پورتال Windows Mixed Reality و Windows Mixed Reality for SteamVR از ویندوز ۱۱ حذف شدند.
هولولنز ۲
مایکروسافت پایان تولید هدست واقعیت ترکیبی هولولنز ۲ (HoloLens 2) را اعلام کرد. با عدم معرفی جایگزینی برای این محصول، به نظر میرسد تولید هدستهای AR مایکروسافت با پایان رسیده است. پشتیبانی از این دستگاه با بهروزرسانیهای امنیتی و رفع اشکالات تا سال ۲۰۲۸ ادامه خواهد داشت.
وردپد
در بهروزرسانی سال ۲۰۲۴ ویندوز ۱۱، برنامهی وردپد (WordPad) بهطور رسمی کنار گذاشته شد. این پردازشگر متن ساده از زمان ویندوز ۹۵ بهعنوان یکی از ویژگیهای پیشفرض ویندوز حضور داشت. مایکروسافت اکنون استفاده از نوتپد برای فایلهای متنی ساده و ورد برای فایلهای پیچیدهتر را توصیه میکند.
اپلیکیشنهای اندرویدی روی ویندوز ۱۱
ویژگی Windows Subsystem for Android مایکروسافت که امکان اجرای اپلیکیشنهای اندرویدی روی ویندوز ۱۱ را فراهم میکرد، در تاریخ ۵ مارس ۲۰۲۵ (۱۵ اسفند ۱۴۰۳) به پایان راه میرسد. این ویژگی که وابسته به Amazon AppStore بود، نسبت به اجرای اپلیکیشنها روی گوشیهای اندرویدی و حتی دیگر شبیهسازهای اندروید برای ویندوز، عملکرد چندان مناسبی نداشت.
کوتاهکنندهی لینک گوگل (goo.gl)
کوتاهکنندهی لینک گوگل که در سال ۲۰۰۹ راهاندازی شده بود، درسال ۲۰۱۸ بهطور رسمی کنار گذاشته شد و کاربران قادر به ساخت لینکهای جدید نبودند؛ اما لینکهای قبلاً کوتاه شده هنوز کار میکردند. از ۲۳ آگوست ۲۰۲۴ (۱ شهریور ۱۴۰۳) کاربران هنگام باز کردن لینکهای کوتاه شده با هشداری مواجه شدند که خبر از غیرفعال شدن کامل لینکها از ۲۵ آگوست ۲۰۲۵ (۳ شهریور ۱۴۰۴) میداد.
سرویس ویپیان Google One
سرویس ویپیان گوگل که در سال ۲۰۲۰ عرضه شده بود، به دلیل استقبال کم کاربران در ژوئن ۲۰۲۴ (خرداد و تیر) تعطیل شد. گوگل منابع خود را به سمت مجموعهی امنیتی خود هدایت کرد و تنها کاربران پیکسل و Google Fi Wireless از برخی قابلیتهای محدود ویپیان بهرهمند خواهند بود.
گوگل پادکستز
سرویس گوگل پادکستز (Google Podcasts) در ژوئن ۲۰۲۴ (خرداد و تیر) کنار گذاشته شد و پشتیبانی از پادکستها به یوتیوب موزیک منتقل شد. ابزارهایی برای انتقال اشتراکها یا دانلود دادههای کاربران ارائه شد.
اپل کار
برنامهی تولید خودروی الکتریکی اپل که با نام پروژهی تایتان (Project Titan) شناخته میشد، بهطور رسمی لغو شد. با وجود سرمایهگذاری میلیاردی، هیئتمدیرهی شرکت به این پروژه بدبین بود و در نتیجه، تیمهای درگیر به حوزههای دیگری هدایت شدند.
درگاه لایتنینگ
اپل در ۲۰۲۴ پورت اختصاصی لایتنینگ (Lightning) را از بسیاری محصولات خود حذف کرد و به USB-C روی آورد. این تغییر به دلیل قوانین اتحادیهی اروپا که USB-C را بهعنوان استاندارد جهانی اجباری کرده بود انجام شد.
قابهای FineWoven آیفون
اپل تولید قابهای فاینوووِن (FineWoven) آیفون را متوقف کرد. این قابها که بهعنوان جایگزینی سازگار با محیطزیست برای قابهای چرمی همراه با سری آیفون ۱۵ معرفی شده بودند، بهدلیل کیفیت و دوام پایین مورد استقبال کاربران قرار نگرفتند؛ بنابراین اپل از معرفی قابهایی مشابه برای سری آیفون ۱۶ خودداری کرد.
چتباتهای سلبریتی متا
متا قابلیت چتباتهای سلبریتی (Celebrity Chatbots) را در واتساپ، مسنجر و اینستاگرام حذف کرد. این قابلیت که از هوش مصنوعی برای شبیهسازی گفتوگو با سلبریتیها استفاده میکرد، با افزوده شدن صدای واقعی سلبریتیها به دستیار هوش مصنوعی متا جایگزین شد.
پلتفرم Spark AR
متا اعلام کرد که پلتفرم اسپارک ایآر (Spark AR) که به توسعهدهندگان ثالث اجازهی ساخت فیلترهای واقعیت افزوده برای تلفنهای هوشمند را میداد، در تاریخ ۱۴ ژانویه ۲۰۲۵ (۲۵ دی) فعالیتش را متوقف میکند. با این حال، افکتهای اختصاصی متا همچنان در دسترس خواهند بود.
کتابخوان Kindle Oasis
آمازون در سال ۲۰۲۴ تولید کتابخوان الکترونیکی پریمیوم کیندل اوسیس (Kindle Oasis) را متوقف کرد. با اینکه این دستگاه از طراحی ارگونومیک و قابلیت ضد آب بهره میبرد؛ اما در مقایسه با مدلهای جدیدتر کیندل، قیمت کتابخوان ۲۴۵ دلاری این شرکت دیگر مقرونبهصرفه به نظر نمیرسید.
ساعتهای هوشمند Fossil
شرکت Fossil از بازار ساعتهای هوشمند خارج شد و مدل Gen 6 آخرین محصول آن بود. این شرکت قصد دارد برای چند سال این دستگاه را بهروزرسانی کند؛ اما دیگر ساعت هوشمند جدیدی تولید نخواهد کرد.
مجلهی گیماینفورمر
مجلهی قدیمی گیم اینفورمر (Game Informer) پس از ۳۳ سال فعالیت در سال ۲۰۲۴ تعطیل شد. این مجله یکی دیگر از قربانیان شرایط دشوار رسانههای دیجیتال است.
تاکسیهای خودران کروز
۲۰۲۴ سالی چالشبرانگیز برای کروز بود؛ در پی تصادفی شدید با یک عابر و افزایش نگرانیها، نهادهای مربوطه مجوزهای فعالیت این شرکت را باطل کردند. طی آخرین اخبار، شرکت جنرال موتورز تصمیم به قطع کامل بودجهی کروز و ادغام فناوریهای آن را در سرویسهای خود گرفته است. احتمالاً این پایان راه کروز خواهد بود.
Spotify Car Thing
گجت اسپاتیفای برای کنترل پخش موزیک درون خودرو به نام Spotify Car Thing در ۹ دسامبر ۲۰۲۴ (۱۹ آذر) به دلیل تقاضای کم و مشکلات زنجیرهی تأمین از خط تولید خارج شد. این اتفاق بار دیگر چالشهای شرکتهای نرمافزاری در ورود به حوزهی سختافزار را به یاد آورد.
عکسهای پروفایل NFT در توییتر
ایکس (سابقاً توییتر) در سال ۲۰۲۴ امکان ایجاد عکسهای پروفایل NFT را حذف کرد. این ویژگی که در سال ۲۰۲۲ برای کاربران پریمیوم معرفی شده بود، با کاهش علاقه به NFT محبوبیت خود را از دست داد. این اقدام پس از تصمیم متا برای حذف NFT در سال ۲۰۲۳ انجام شد و روند کاهش استقبال از این داراییهای دیجیتال را نشان میدهد.
موارد یادشده تنها بخشی از فناوریها، محصولات و خدماتی بودند که در سال ۲۰۲۴ با آنها خداحافظی کردیم. هرکدام از آنها داستانی منحصربهفرد داشتند؛ برخی قربانی تغییر استراتژی شرکتها شدند، برخی از رقبا جا ماندند و برخی دیگر صرفاً نتوانستند انتظارات کاربران را برآورده کنند.
بااینهمه، دنیای فناوری هیچگاه متوقف نمیشود و جای این محصولات را نوآوریهای جدیدی پر خواهد کرد. نظر شما چیست؟ کدامیک از این خداحافظیها برای شما غافلگیرکننده بود؟ دیدگاههای خود را با ما در میان بگذارید.