پلاسما یا LCD: کدامیک بهتر است؟

جمعه ۱۹ آذر ۱۳۸۹ - ۲۳:۲۱
مطالعه 6 دقیقه
آیا هنوز تلویزیون‌های پلاسما رنگ مشکی را بهتر نمایش می‌دهند؟ آیا هنوز تلویزیون‌های LCD مشکل تیره و تاری تصویر (Motion Blur) را دارند؟ کدامیک بهتر است LCD یا پلاسما؟
تبلیغات

جنگ و رقابت بین Plasma و LCD در تلویزیون‌های HDTV شبیه جنگ های کلاسیک بین شرکت‌های بزرگی همچون Apple درمقابل Microsoft یا Nintendo درمقابل Sega است. هرجا بحث و تبادل نظر در مورد تلویزیون‌های HDTV به میان می آید بدون شک صحبت Plasma یا LCD نیز مطرح می‌شود و طرفدارن هر کدام در مورد فناوری مورد علاقه خود بحث می‌کنند. در اکثر موارد موضوعات مورد بحث نیز در مورد Refresh Rate و عمق رنگ سیاه است.

قبل از انتخاب و خرید تلویزیون مورد علاقه خود اطلاعات خود را با خواندن این مقاله به روز کنید.

کپی لینک

سیاه، روشنایی و LEDها

قبلا، تلویزیون Plasma کنتراست بسیار بالاتری نسبت به LCD ها داشتند، یعنی رنگ مشکی را مشکی تر و سفید را روشن‌تر نمایش می دادند. این موضوع زمانی خود را نشان می‌دهد که شما به تماشای فیلم یا صحنه های تاریک بپردازید ولی زمانی که به تماشای فوتبال نشسته اید تفاوت چندانی نمی‌کند. البته باید بدانید که صرف نظر از نوع محتویات در حال پخش در تلویزیون، چشم انسان به نور حساس تر است تا رنگ، و این بدین معنا است که هرچه کنتراست تصویر بالاتر باشد تصاویر دل چسب تر به نظر می رسند. همچنین در نظر داشته باشید منظور ما کنتراست تصویر است نه کنتراست داینامیک (برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد کنتراست واقعی تصویر و تفاوت آن با مشخصه بی فایده کنتراست داینامیک تصویر به مقاله حقایق پشت پرده نمایشگرها مراجعه کنید.)

مهم‌ترین عاملی که تلویزیون‌های پلاسما را قادر می‌سازد تا رنگ مشکی بهتری را نمایش دهند این است که پلاسما در مقایسه با رقیب دیرنه خود LCD، کنترل بهتری روی شدت روشنایی نور دارد چون در LCD ها از لامپ های CCFL برای ایجاد نور استفاده می‌شود و LCD نمی تواند تابش نور را به‌طور کامل در صحنه های تیره و تاریک متوقف کند.

اما با ورود LCD ها با نور پس‌زمینه LED (امروزه به تلویزیون LED معروف هستند) که بازار تلویزیون‌های HDTV را به سمت خود جذب کرده است این مشکل وجود ندارد. تلویزیون‌های LED-Backlit نسبت به LCD های CCFL-backlit مزایای بسیار زیادی دارند: باریکترند، کم مصرف ترند و دمای کمتری ایجاد می‌کنند.

هنگام پخش فیلم، مهم ترین خاصیت توانایی تاریک کردن نقطه ای است که در LED ها با خاموش کردن LEDهای قسمت های تاریک صفحه انجام می‌شود، این امکان در تصویر های ترکیبی روش و تاریک باعث می‌شود نقاط تاریک کاملاً تاریک و نقاط روش تصویر کاملاً روشن باشند چون تلویزیون LED به نور تک تک LED ها کنترل دارند.

روشنایی نور اتاق در تصویر تلویزیون‌ها تأثیر بسیار زیادی دارد این موضوع در تلویزیون‌های پلاسما نقش مهمتری نسبت به LCD ها دارد، چون ساختار تلویزیون‌های پلاسما به نحوی است که باید شیشه جلوی تلویزیون حتماً براق باشد که باعث انعکاس نور محیط می‌شود اما تلویزیون‌های پلاسما در محیط های تاریک تصویر بی نظیری را نمایش می‌دهند. همچنین با پیشرفت تکنولوژی این مشکل کمی کمرنگ تر شده است به‌عنوان مثال انعکاس نور محیط در سری v20 پاناسونیک بسیار کمتر شده است ولی انعکاس نور، هنوز یکی از مشکلات تلویزیون‌های Plasma به شمار می آید.

امروزه بعضی از تلویزیون‌های LCD با نور زمینه LED نیز با صفحه های براق ساخته می‌شوند و نور محیط را به‌شدت منعکس می‌کنند پس لازم است هنگام خرید به این نکته نیز توجه داشته باشید که این تلویزیون‌ها در ویترین ها و نمایشگاه ها بسیار خوب و شفاف به نظر می رسند ولی در خانه و در محیط ها پرنور بسیار آزار دهنده خواهند بود.

نتیجه: با پیشرفت تکنولوژی و ورود تلویزیون‌های LED به بازار: رنگ سیاه، نمایش تصویر در شرایط مختلف و کنتراست تصویر تلویزیون‌های Plasma با LCD نور زمینه LED تفاوت محسوسی ندارند فقط مدل‌های مختلف LED و Plasma تفاوت هایی با یکدیگر دارند و در مجموع هیچ کدام از دو تکنولوژی Plasma و LCD LED backlit به دیگری برتری چشم گیری ندارد.

کپی لینک

مشکل Burn-In در Plasma

اولین تلویزیون‌های Plasma مشکلی به نام Burn-In داشتند و زمانی که تلویزیون برای مدت طولانی فقط یک تصویر را نمایش می داد، کیفیت تصویر تغییر می‌کرد و روشنایی خود را از دست می داد دلیل آن نیز تغییر خاصیت فسفر در اثر گرما است که موجب از دست دادن روشنایی و ایجاد سایه در تصویر می‌شد.

اگر می‌خواهید حقیقت را بدانید هنوز Burn-In در تلویزیون‌های مدرن Plasma امروزی نیز وجود دارد اما بندرت اتفاق می‌افتد چون Plasmaهای امروزی مصرف بسیار کمتری نسبت به مدل‌های قدیمی دارند و درنتیجه، گرمای کمتری نیز ایجاد می‌کند و این موضع باعث می‌شود که فسفرها در امان باشند، حتی در تلویزیون‌ها نمایشی فروشگاهی که معمولا مجموعه‌ای از تصاویر را بصورت تکراری و در تمام طول روز به نمایش می گذارند مشکل Burn-In بندرت اتفاق می‌افتد.

در نهایت هم توصیه می‌شود زمانی که از تلویزیون پلاسمای خود استفاده نمی کنید آن را خاموش کنید و باید بدانید که گارانتی تلویزیون‌های Plasma مشکل Burn-in را پشتیبانی نمی کنند.

نتیجه‌گیری: مشکل Burn-In در تلویزیون‌های Plasmaی امروزی اصلا به اندازه مدل‌های قدیمی نیست، پلاسمای خود را زمانی که نیازی به آن ندارید خاموش کنید و به مشکل بر نخواهید خورد یا می‌توانید یک تلویزیون LCD بخرید و هیج وقت نگران بروز این مشکل نباشید.

کپی لینک

Motion Blur و Refresh Rate

«تلویزیون‌های Plasma تصاویر متحرک را بهتر از LCDها نمایش می‌دهند» حتماً این جمله را زیاد شنیده اید، مخصوصا زمانی که به یک فروشنده Plasma هم صحبت می شوید اما واقعا حقیقت چیست؟

تلویزیون‌های LCD قدیمی مشکلی به نام Motion Blur یا تیره و تاری تصویر در تصاویر متحرک را داشتند. تلویزیون‌های LCD قدیمی با نمایش تصاویر سریع متحرک مانند تصاویر ورزشی سریع یا فیلم اکشن سینمایی داشتند. عوامل بسیاری در این زمینه دخیل هستند (برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد Motion Blur به مقاله حقایق پشت پرده نمایشگر ها مراجعه کنید)؛ اما مشکلات اصلی LCD HDTV های قدیمی را می‌توان در این دو مورد دانست: یکی مدت زمان طولانی تغییر رنگ هر پیکسل (Response Time) و دیگری تعداد دفعاتی که تلویزیون در هر ثانیه، تصویر را تغییر می داد (Response Time). اگر Refresh Rate تصویر به اندازه کافی سریع نباشد تلویزیون نمی تواند رنگ هار را به سرعت تغییر دهد و اثراتی از فریم های قبلی تصویر روی صفحه تلویزیون باقی می ماند.

رفرش‌ریت مبحث بسیار مفصلی است که پیش تر به آن پرداخته‌ایم. اما تلویزیون‌های LCD امروزی مشکل Motion Blur را تقریباً حل کرده‌اند و با چشم غیر مسلح نمی‌توان این مشکل را مشاهده کرد، تلویزیون‌های 240 هرتز LCD تصاویر نرم و دل چسبی را نمایش می‌دهند.

نتیجه: امروزه Motion Blur دیگر مشکل به شمار نمی رود. تکنیک های سخت‌افزاری بسیاری برای حل این مشکل در LCD ها بکار رفته است و به سختی می‌توان Motion Blur را در LCD های امروزی مشاهده کرد ولی اگر نمی‌خواهید برای خرید تلویزیون‌های 240 یا 120 هرتز هزینه کنید با Plasma هرگز با Motion Blur مواجه نخواهید شد.

کپی لینک

سه بعدی در Plasma و LCD

برای تماشای تصاویر سه بعدی در تلویزیون‌های LCD یا Plasma نیاز به عینک Active Shutter دارید تا تلویزیون یا اداپتور خارجی بتواند به عینک سیگنال ارسال کند.

برای نمایش تصاویر سه بعدی به روش Active Shutter، تلویزیون باید به اندازه کافی سریع باشد تا تصاویر را برای هر چشم نمایش دهد، در واقع هر تصویر دو بار نمایش داده می‌شود یکی برای چشم راست و بار دیگر برای چشم چپ، به‌همین‌دلیل، تلویزیون باید دو برابر حالت دو بعدی سریع باشد. در غیر اینصورت تصاویر تیره و با سایه نمایش داده می‌شوند و برخی اوقات تصاویر در زمان درست برای چشم ها نمایش داده نمی‌شوند که درنتیجه، تصاویر سه بعدی به خوبی دیده نمی‌شوند.

ممکن است حدس زده باشید که قدرت تلویزیون‌های Plasma در پخش تصاویر سریع و قیمت تلویزیون بسیار مناسب آن‌ها باعث شده، گزینه مناسبی برای استفاده سه بعدی باشند. به‌عنوان مثال مدل TC-P42GT25 پاناسونیک در نمایش تصاویر سه بعدی به خوبی Sony Bravia 40HX800 است ولی قیمت آن تقریباً نصف است. برای نمایش تصاویر سه بعدی با کیفیت در LCD به تلویزیون مدرن و قدرتمند مانند LCD با نور زمینه LED که Refresh Rate حدود 240 هرتز دارد، نیاز خواهید داشت این در حالی است که تلویزیون‌های پلاسما معمولی به خوبی از پس پخش تصاویر سه بعدی بر می آیند.

نتیجه: هر دو تکنولوژی LED و Plasma به خوبی از پس پخش تصاویر سه بعدی برمی آیند اما پخش تصاویر سه بعدی برای پلاسما اصلا مشکل نیست. و اگر بدنبال تلویزیون سه بعدی ارزان هستید بدون شک پلاسما انتخاب شما است.

کپی لینک

جمع بندی نهایی:

برخی مشکلات در Plasma هنوز تغییر چندانی نکرده اند، مصرف انرژی تلویزیون‌های پلاسما به اندازه قابل ملاحظه ای از تلویزیون‌های LCD بیشتر است. در آخرین آزمایش‌ها انجام شده توسط پی‌سی‌ورلد تلویزیون‌های پلاسمای ال جی و پاناسونیک تقریباً 2 برابر اکثر تلویزیون‌های LCD، برق مصرف می‌کنند.

البته برخی از تلویزیون‌های LCD نیز مصرف بالای دارند بعنوان مثال تلویزیون LT46265 میتسوبیشی تغیریبا 8 درصد کمتر از TV-P46G25 پاناسونیک برق مصرف می‌کند. هر دو تلویزیون 46 اینچ هستند.

تلویزیون‌های پلاسما هنوز ارزان‌تر هستند. تلویزیون‌های پلاسما تولیدکننده‌های مطرح دنیا مانند ال‌جی و پاناسونیک یا سامسونگ تقریباً حدود 1000 دلار ارزان‌تر از مدل‌های مشابه LCD با سایز یکسان هستند. ولی تلویزیون‌های LCD در تمام محیط ها چه کم نور و چه پر نور قابل استفاده بوده ولی درعوض در برخی موارد و محیط های پرنور تلویزیون‌های Plasma کمی مشکل ساز خواهند بود.

طراحی تلویزیون‌های LCD مخصوصا آنهایی که نور زمینه LED دارند زیباتر از تلویزیون‌های پلاسما است، بدلیل محدودیت های تکنلوژی Plasma نمی تواند به باریکی LED TVها باشد.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات