آیا تلویزیون‌های 4K قابلیت افزایش کیفیت محتوای HD را دارند؟

چهارشنبه ۳ تیر ۱۳۹۴ - ۲۱:۴۰
مطالعه 5 دقیقه
به دلیل فراگیر نشدن محتوای 4K، یکی از مواردی که سازندگان این تلویزیون‌ها مانور تبلیغاتی زیادی روی آن می‌دهند، قابلیت ارتقاء رزولوشن یا Upscale محتواهای مختلف با رزولوشن‌های کمتر از 4K است. در این مقاله قصد داریم به بررسی این قابلیت تلویزیون‌ها بپردازیم و صحت عملکرد آن را بسنجیم. با زومیت همراه باشید.
تبلیغات

یکی از معایب تلویزون‌های 4K نبود محتوای مناسب برای آن‌ها است که به خصوص این مسأله در کشور ما بیشتر به چشم‌ می‌آید. اما تکنولوژی ارتقاء رزولوشون یا Upscale برای حل این معضل، از زمان معرفی تلویزیون‌های اچ‌دی، معرفی شد که در طول زمان تکامل زیادی نیز یافت. این تکنولوژی یکی از مانور‌های اصلی تبلیغاتی سازندگان تلویزیون نیز است. اگر به منابع 4K دسترسی داشته باشید، از جزییات تصویر شگفت‌زده خواهید شد؛ ولی در صورت نبود این محتوا تکنولوژی نام برده تنها راه‌حل است. آیا واقعاً این روش مفید و کاربردی است؟

تصویر ارتقا داده شده در کنار نمونه اصلی

مقایسه نمونه 4K (بالا) و 1080p ارتقا داده شده (پایین). در این تصویر کمی اغراق صورت گرفته تا به خوبی با تفاوت این دو آشنا شوید.

اگر بخواهیم به صورت خلاصه به سؤال بالا جواب دهیم، بله این تکنولوژی تا حدودی کیفیت تصویر را افزایش می‌دهد؛ ولی توقع معجزه نداشته باشید. تلویزیون‌های 4K به جزییات تصویر اضافه می‌کنند؛ ولی برای پی بردن به میزان این تأثیر باید از فاصله نزدیک و با دقت به تصویر نگاه کنید تا تفاوت آن را با حالت بدون افزایش رزولوشن متوجه شوید. در ادامه به طور مفصل به شرح این مطلب می‌پردازیم.

کپی لینک

ارتقاء رزولوشن

با این که تلویزیون‌های 4K رزولوشنی برابر ۳۸۴۰ در ۲۱۶۰ دارند، اکثر محتوای موجود در حال حاضر از رزولوشن ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ و یا ۱۲۸۰ در ۷۲۰ بهره می‌برند. برای این که تفاوت را بیشتر را بشناسید فرض کنید که در تلویزیون 4K به تماشای محتوای Full HD بدون افزایش رزولوشن نشسته‌اید، در این صورت با تصویر زیر روبرو خواهید شد.

اندازه محتوای اچ‌دی در تلویزیون 4k

مشاهده می‌کنید که تلویزیون‌های 4K حدود ۴ برابر پیکسل بیشتری نسبت به تلویزیون‌های 1080p دارند.

اصول تکنولوژی ارتقاء رزولوشن بدین صورت است: برای افزایش کیفیت تصویر، از گوشه‌های اشیا موجود در تصویر به عنوان مرجع استفاده می‌شود. با استفاده از الگوریتم‌های خاصی لبه‌های اشیا شناسایی شده و با فرضیات خاصی اقدام به ترمیم آن‌ها می‌کند. هرمقدار این لبه‌ها نرم‌تر و یکنواخت‌تر باشند کیفیت تصویر بیشتر است.

این تکنولوژی معجزه نمی‌کند. بدین معنا که همانند فیلم‌های سینمایی که در آن‌ها دوربین‌های امنیتی برای یافتن اثر انگشتی در فیلم ضبط شده زوم می‌کنند، نمی‌تواند اقدام به افزایش کیفیت تصویر کند.

برای روشن‌تر کردن این موضوع به روش زیر عمل می‌کنیم:

ابتدا عکسی با رزولوشن ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ تهیه می‌کنیم. سپس عکس را به رزولوشن ۵۴۰ در ۳۰۴ کاهش سایز می‌دهیم. در نهایت با استفاده از فتوشاپ سعی داریم عکس را دوباره به رزولوشن اصلی خود باز گردانیم. به دلیل اینکه عکس‌های 4K در صفحات نمایش کامپیوترها جای نمی‌گیرند ترجیح دادیم از رزولوشن Full HD استفاده کنیم اما پروسه مورد استفاده برای هر دو حالت مشابه است.

تصویر اصلی

در تصویر بالا تصویر اصلی را مشاهده می‌کنید و در تصویر پایین کاهش رزولوشن به 540p را قرار دادیم.

تصویر کوچک شده

در تصویر زیر عملیات ارتقاء رزولوشن صورت گرفته است. همانطور که مشاهده می‌‌کنید بسیار بهینه تر از حالت قبل است اما هنوز هم به خوبی تصویر اصلی نیست.

نتیجه ارتقا رزولوشن

به سؤال اصلی باز می‌گردیم. آیا محتوای 1080p در تلویزیون‌‌های 4K به خوبی نمایش داده می‌شوند؟ در صورت ارتقا صحیح کیفیت، بله. در بررسی‌های ما فیلم‌های 1080p بر روی تلویزیون‌های 4K بسیار زیبا نمایش داده می‌شوند؛ با این که ممکن است به خوبی نمایش آن‌ها بر روی تلویزیون‌های 1080p نباشد.

هم‌چنین بعضی مواقع این افزایش رزولوشن به طور فوق‌العاده‌ای تأثیر‌گذار است؛ به نحوی که هنگام مشاهده تصاویر 4K در تلویزیون‌هایی با همان رزولوشن و مقایسه با تصاویر 1080p در تلوزیون‌های 4K هیچ‌گونه تفاوتی را حس نکردیم. در اکثر مواقع محتوای 4K موجود به خوبی نمونه‌های نمایش داده شده در فروشگاه‌ها نیستند؛ به همین دلیل معمولاً تفاوت محتوای 4K و 1080p بسیار اندک است و گاهی محتوای 1080p نیز برتر است. اما این موضوع را در نظر داشته باشید که در کیفیت برابر، هیچ‌گاه محتوای 1080p به خوبی 4K نخواهد بود.

کپی لینک

افزایش کیفیت از رزولوشن‌های بسیار کمتر

اما سؤالی که پیش می‌‌آید این است که آیا این پردازش‌های تصویری توانایی افزایش کیفیت رزولوشن‌های SD، DVD و 720p HD را نیز دارند؟

در این حالت پروسه بسیار سخت‌تر می‌شود. به همین دلیل توقع افزایش کیفیت را نداشته باشید و حتی ممکن است با همان کیفیت تلویزیون‌های قدیمی خود مواجه شوید. اما باز هم به تلویزیون شما و توانایی‌های آن بستگی دارد. بعضی از تلویزیون‌ها می‌توانند کیفیت این محتواها را نیز افزایش دهند؛ اما در نظر داشته باشید که تصویر تا حدودی مصنوعی جلوه خواهد کرد.

این اصل را نیز هیچ‌گاه فراموش نکنید که هر چقدر بیشتر اقدام به افزایش کیفیت و رزولوشن کنید، نویز‌های موجود در تصویر نیز بیشتر می‌شوند.

در این زمینه اصل مهمی وجود دارد. بسیاری از تلویزیون‌های ارزان، قابلیت افزایش رزولوشن را به نحو دلپسند ندارند و حتی در مواردی باعث افت کیفیت محتوای 1080p نیز می‌شوند. متأسفانه در مبحث افزایش رزولوشن، هرچقدر بیشتر هزینه کنید نتیجه بهتری را بدست خواهید آورد و تلویزیون‌ خریداری شده از قابلیت بالاتری برای افزایش کیفیت تصویر خروجی بهره می‌برد.

کپی لینک

نتیجه‌گیری

ارتقاء رزولوشن می‌تواند جزییات تصویر را واضح‌تر نمایش دهد. در بعضی تلویزیون‌ها محتوای 1080p به خوبی محتوای 4K نمایش داده می‌شوند که این عمل به دلیل مهارت سازندگان آن‌ها در توسعه این تکنولوژی است. اما نهایت توان این تکنولوژی در همین حد است و توقع نداشته باشید رزولوشن‌های کمتر نیز به خوبی نمایش داده شوند.

برای این که حداکثر استفاده را از تلویزیون 4K خود بکنید، به محتوای 4k نیاز خواهید داشت. ولی در حال حاضر دسترسی به این محتوا محدود است و تا زمانی که به آن دسترسی ندارید، می‌توانید از افزایش رزولوشن ویدیو‌های 1080p خود (در اکثر مواقع) لذت ببرید.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات