چرا قیمت ۳۵۰۰ دلاری اپل ویژن پرو منطقیتر از آن چیزی است که فکر میکنید؟
اپل هدست واقعیت ترکیبی ویژن پرو را در رویداد WWDC 2023 رونمایی کرد؛ محصولی که تاکنون سروصدای زیادی به پا کرده است؛ اما برای تجربه کار با این هدست باید ۳۴۹۹ دلار هزینه بپردازید، البته اگر این محصول به ایران برسد، در ابتدا قیمتی فوقالعاده بیشتر خواهد داشت!
چنین قیمتگذاریای برای هر شخصی در هر جای دنیا پول زیادی است که باعث ساخت میمهای توییتری و بلند شدن صدای اعتراضات کاربران در کنفرانس اپل شد.
در پس این شوخیها، نکتهای خاص وجود دارد. طبق دادههای اداره آمار کار ایالات متحده، خرید هدست ویژن پرو اپل با قیمت ۳۴۹۹ دلاری، برای یک فرد آمریکایی با شغل متوسط، چیزی حدود سه هفته زمان خواهد برد.
سختافزار بهشدت گران!
هزینه تهیه قطعات سختافزاری هدست ویژن پرو، بدون در نظر گرفتن هیچ چیز اضافهای حدود ۱۵۰۰ تا ۱۶۰۰ دلار برای اپل آب میخورد که با قیمت فروش ۱۰۰۰ دلاری هدست متا کوئست پرو فاصله نسبتاً زیادی دارد.
گرانترین قطعات بهکاررفته در هدست جدید اپل، دو نمایشگر 4K و اولد آن بوده که با قیمت تقریبی ۳۵۰ دلار برای هر نمایشگر و در مجموع ۷۰۰ دلار، از قیمت تمامشدهی پلی استیشن ویآر ۲ گرانتر هستند. بنابراین اگر ما دستمزد کارگران، مالیات، هزینههای مربوط به حملونقل و طراحی هدست را کنار یکدیگر قرار دهیم، خواهیم دید که قیمت تعریفشده از سوی اپل، آنچنان غیرمنطقی نیست.
تیم کوک، مدیر عامل اپل، در مصاحبه ای با ABC News، در پاسخ به این سؤال که آیا فردی معمولی قادر به خرید این هدست است یا خیر، قیمت بالای این هدست را تأیید کرد. او در ادامه افزود: من فکر میکنم که افراد بسته به وضعیت مالی فعلیشان، انتخابهای متفاوتی خواهند داشت.
قصد ما حمایت از جدیدترین محصول اپل نیست اما هنگامی که از دریچهای بزرگتر و فراتر از شوک اولیه به قمیتگذاری این هدست نگاه میکنیم، همهچیز کمی منطقیتر بهنطر میرسد.
قیمت ویژن پرو در مقابل کامپیوترهای مک
با وجود قیمت بالای ویژن پرو، این دستگاه تا گرانترین کامپیوتری که اپل میفروشد، فاصله زیادی دارد. کامپیوتر دیگری از اپل وجود دارد که تقریباً دو برابر قیمت دارد، مک پرو ۶۹۹۹ دلاری که اولین بار در سال ۲۰۱۹ و باز هم در روز دوشنبه در رویداد WWDC بهروزرسانی شد. این کامپیوتر عظیم و قدرتمند اپل بهجای مورد هدف قرار دادن مصرفکنندگان روزمره برای حرفهایها طراحی شده است.
حتی مکبوک پرو نیز میتواند گرانتر از آن چیزی باشد که بیشتر افراد تصور میکنند؛ البته وقتی که آن را با مشخصات ردهبالا پیکربندی کنید. مانند ویژن پرو، مکبوک پرو ۱۶ اینچی با پردازنده M2 Max اپل، ۳۲ گیگابایت حافظه یکپارچه و ۱ ترابایت فضای ذخیرهسازی، ۳۴۹۹ دلار برای شما هزینه خواهد داشت.
سالها تحقیق و توسعه در قیمت ویژن پرو منعکس شده است. از آنجا که این دستگاه نوعی کامپیوتر کاملاً متفاوت در مقایسه با مک، آیفون یا آیپد به شمار میآید، اپل مجبور شد فناوریهای جدیدی مانند تراشه R1 را در آن توسعه دهد که دادههای ۱۲ دوربین، ۵ سنسور و ۶ میکروفون هدست را پردازش میکند. مایک راکول، معاون گروه توسعه فناوری اپل، حتی در جریان سخنرانی WWDC گفت که این شرکت بیش از ۵۰۰۰ پتنت را در طول توسعه ویژن پرو ثبت کرده است.
کوک همچنین در ادامه مصاحبه خود با «صبح بهخیر آمریکا» گفت: مهندسی و عمق مهندسی در ویژن پرو شگفتانگیز است. شما بیش از یک تجربه 4K در هر چشم دارید که البته، این تجربه بهصورت رایگان ارائه نمیشود و انجام این کار هزینههایی دارد.
با این حال، یک تفاوت کلیدی وجود دارد که میتواند پذیرش قیمت ویژن پرو را در مقایسه با مکبوک پرو یا حتی مک پرو دشوارتر کند. هر دو این محصولات به خوبی تثبیت شدهاند و سودمندی خود را برای متخصصان خلاقی که مایل به پرداخت هزینه برای آنها هستند ثابت کردهاند. با این حال، ویژن پرو محصولی کاملاً جدید است که اکثر مردم هنوز با آن آشنا نیستند، هنوز ارزش خود را ثابت نکرده و اکثر افراد خارج از محوطه اپل از آن استفاده نکردهاند. تنها باید منتظر ماند و دید که فروش این محصول در خارج از آمریکا و در سایر کشورهای دوستدار محصولات اپل چگونه خواهد بود.
هدست هولولنز ۲ مایکروسافت همقیمت با ویژن پرو
مدتها قبل از اینکه هدستی به نام Vision Pro وجود داشته باشد، HoloLens مایکروسافت وجود داشت. هدستی که هدف آن تغییر روش کار ما با دنیای دیجیتال بود. هولولنز اصلی در سال ۲۰۱۵ با قیمت ۵۰۰۰ هزار دلار معرفی شد و نسخه دوم آن نیز در سال ۲۰۱۹ با قیمت ۳۵۰۰ دلار (همان قیمت ویژن پرو اپل) وارد بازار شد و در حال حاضر نیز در دو نسخهی ۳۵۰۰ و ۵۱۰۰ دلاری به فروش میرسد!
مطمئناً شما هم با شناخت هدست مایکروسافت و اطلاع از قیمت آن، تا حد زیادی توانستید با قیمت هدست ویژن پرو کنار بیایید اما تفاوتهای مهمی بین هدستهای این دو شرکت رقیب وجود دارد؛ با نگاهی به وبسایت مایکروسافت، متوجه خواهید شد که هدست هولولنز ۲، بیشتر از این که دستگاهی شخصی باشد، یک دستگاه سازمانی محسوب میشود.
فناوریهای جدید معمولاً با گذشت زمان ارزانتر میشوند
محصولات فناوری نسل اول معمولاً در مقایسه با جانشینان خود گرانتر و محدودتر هستند. زمانی که اولین آیفون در سال ۲۰۰۷ وارد بازار شد، قیمت آن برای مدلی با ۸ گیگابایت فضای ذخیرهسازی ۵۹۹ دلار بود که با احتساب تورم آمریکا، قیمت آن در حال حاضر حدود ۹۰۰ دلار برآورد میشود. تنها یک سال بعد، اپل آیفون 3G را با همان فضای ذخیرهسازی ۳۹۹ دلار قیمتگذاری کرد!
مقایسه مستقیمتر ممکن است نگاهی به مسیر حرکت هدستهای واقعیت مجازی باشد. هنگامی که اولین هدستهای واقعیت مجازی Oculus Rift در سال ۲۰۱۶ راه اندازی شدند، قیمت آنها ۵۹۹ دلار بود و برای کار کردن باید به کامپیوتر قدرتمندی متصل میشدند اما متا کوئست ۲ با قیمتی حدود ۳۰۰ دلار، بدون نیاز به کامپیوتر و بهصورت بیسیم کار میکند.
هدف اپل از ساخت هدست ویژن پرو، به مراتب بزرگتر از فروش میلیونها دستگاه در روز عرضه است. اپل به دنبال ایجاد تغییر و انقلابی در دنیای تکنولوژی بوده، تغییری که مسلماً یکشبه اتفاق نمیافتد.