با وجود اینکه گجتهای پوشیدنی هیچگاه به محبوبیت برابری با گوشیهای هوشمند نرسیدند، اما این موضوع بهمعنای بازار کوچک آنها نیست. تنها با استناد به آمار فروش اپل واچ که رقمی بیشتر از فروش کل صنعت ساعتسازی سوئیس است، میتوان از محبوبیت بالای این گجتها مطلع شد.
رغبت کاربران به استفاده از گجتهای پوشیدنی هوشمند باعث شد تا شاهد حضور برندهای بسیار زیادی در این عرصه باشیم. با نگاهی کوتاه به لیست برندهای ساعت و دستبندهای هوشمند هر یک از فروشگاههای اینترنتی، قطعا از تنوع آنها شگفتزده خواهید شد.
بااینحال گجتهای پوشیدنی داستان متفاوتی نسبت به گوشیهای هوشمند دارند. پس از معرفی اولین نمونههای این دسته از محصولات، شرکتهای نامدار همگی بلافاصله توسعه و عرضهی نمونهی مخصوص به خود را در دستور کار قرار دادند. اما تنها پس از چند سال شاهد تغییر قابل توجهی در شرکتهای فعال و سودده این عرصه هستیم؛ موتورولا، الجی و سونی برخی از برندهای مطرحی هستند که در بازار ساعتهای هوشمند شکست خوردند. آمار فروش سامسونگ و هواوی نیز در این زمینه چندان قابلتوجه نیست و درحالحاضر تنها میتوان اپل واچ را یکی از موفقترین نامهای حوزهی ساعت هوشمند دانست.
در این میان برخی شرکتها بهجای توسعهی ساعتهای هوشمند با قابلیتهای متعدد، بهدنبال کسب بازار دستبندهای هوشمند و سلامتی رفتند؛ جایی که با قیمت کمتر، قابلیتهای محدودتر و البته عمر باتری به مراتب بیشتر، کاربران خاص خود را دارند.
اگر تاکنون به بررسی شرکتهای تولیدکنندهی دستبندهای هوشمند پرداخته باشید، قطعا با نام می بند مواجه شدهاید. دستبند هوشمند شیائومی از همان نسخهی اول در سال ۲۰۱۴، به واسطهی قیمت رقابتی و کیفیت ساخت خوب خود، مورد استقبال زیاد خریداران قرار گرفت. اما عرضهی نسخهی دوم این محصول در سال ۲۰۱۶، باعث شد تا نام شیائومی بهعنوان محبوبترین دستبند هوشمند کمتر از ۱۰۰ دلار شناخته شود. اکنون پس از دو سال، شیائومی نسل سوم دستبند هوشمند خود را با بهبودهای متعدد اعم از نمایشگر بزرگتر و حسگرهای دقیقتر معرفی کرده تا همچنان به سلطه بر این بخش از بازار ادامه دهد. فروش بیش از یک میلیون شیائومی می بند ۳ در کمتر از دو هفته، خبر از استقبال خوب کاربران از جدیدترین محصول پوشیدنی شیائومی میدهد.
طراحی
شیائومی در طراحی نسل سوم دستبند هوشمند خود، از فرمول مشابهی با می بند ۲ بهره برده است. طراحی ساده با بدنهای پلاستیکی، قابلیت تعویض بند به آسانی و بخش لمسی پایین نمایشگر همگی المانهایی بودند که پیشتر در دستبندهای سلامتی شیائومی به کار گرفته شده بود.
طراحی زیباتر با نمایشگری بزرگ
با اینکه می بند ۳ از طراحی لوکس و زیبایی مانند برخی از رقبای گرانقیمتتر خود بهره نمیبرد، اما در این زمینه، تغییرات بزرگی را به خود دیده است که به خوبی قابلیت ترغیب کاربران برای بهروزرسانی به ساعت جدید شیائومی را دارد. این دستگاه با ۲۰ گرم وزن، همانند نسل پیشین خود محصولی بسیار سبک است تا در فعالیتهای مختلف ورزشی موجب آزار کاربر نشود. با اینکه می بند ۳ در ابعاد، افزایش قابل توجهی را تجربه نکرده است، اما اکنون با تجهیز به نمایشگر ۰.۷۸ اینچی اولد سیاه و سفید و رزولوشن ۱۲۸ در ۸۰ پیکسل، تقریبا فضایی دو برابر بزرگتر از می بند ۲ (با نمایشگر ۰.۴۲ اینچ و رزولوشن ۷۲ در ۴۰ پیکسل) را برای نمایش اطلاعات دراختیار دارد.
نمایشگری بزرگتر تنها بهبود دستبند جدید شیائومی نسبت به نسل پیشین آن نیست؛ می بند ۳ اکنون در سرتاسر نمایشگر خود به پنل لمسی مجهز شده است تا کاربران درکنار استفاده از کلید لمسی پایین آن، امکان مرور در منوی ساعت را با سوایپهای افقی و عمودی داشته باشد. بخش لمسی پایین دستگاه نیز اکنون بهعنوان کلید بازگشت (در صورت یک بار لمس) یا فعال کردن عملکرد خاصی (با نگه داشتن انگشت روی آن)، کاربردی به مراتب بیشتر نسبت به بخش لمسی می بند ۲ دارد که تنها وظیفهی نمایش برخی اطلاعات از پیش تعیین شده مانند ساعت، میزان شارژ دستبند، سنجش ضربان قلب یا تعداد قدمها را داشت.
دستبند هوشمند می بند ۲ درکنار طراحی منحنیشکل در کنارههای خود، در بخش نمایشگر از سطح صافی بهره میبرد که یکی از مولفههای کاهش جذابیت بصری آن نیز به شمار میرفت. اما شیائومی در می بند ۳ از سطحی برجسته با زوایای قوسیشکل بهره برده است تا با محصولی زیباتر روبهرو باشیم. اما این زبان طراحی درکنار عدم تجهیز به پوشش ضدخش ساعت، باعث شده است تا می بند ۳ مستعد آسیبدیدگی باشد و پس از مدتی استفاده و به دلیل برخوردهای غیر ارادی دست به محیطهای اطراف، از وجود تعداد زیادی خش و آسیب جسمانی رنج ببرد.
دستبند محبوب شیائومی بهصورت پیشفرض به بند سیلیکونی و در یکی از رنگهای مشکی، آبی یا قرمز مجهز است. بااینحال امکان تعویض آسان بند در می بند ۳ نیز همانند دستبند هوشمند پیشین این شرکت وجود دارد. عملیات تعویض بند بهسادگی و توسط خود کاربر انجام میشود تا امکان انتخاب بند مدنظر با هر سلیقهای برای کاربران دردسترس باشد. پیشتر و به لطف برندهای تولیدکنندهی لوازم جانبی، تنوع گستردهای از بندهایی با جنس و ظاهر مختلف در بازار کشورمان نیز وجود داشت تا در بخش قابلیت شخصیسازی ظاهری، دستبند هوشمند شیائومی یکی از بهترین گزینههای موجود باشد. باتوجهبه محبوبیت بالا و قیمت مناسب می بند ۳ پیشبینی میشود بهزودی بازهی گستردهای از بندهای سازگار با این دستبند هوشمند نیز وارد کشور شود. باید در نظر داشته باشید که به دلیل تغییر در ابعاد بدنهی دستگاه، امکان استفاده از بندهای موجود برای می بند ۲ در می بند ۳ وجود ندارد.
شیائومی برای افزایش کاربرد می بند ۳، با بهبود توانایی آن در برابر نفوذ مایعات و کسب استاندارد IP68 (در برابر استاندارد IP67 می بند ۲)، دستبند هوشمند جدید خود را به گزینهی مناسبی برای سنجش مولفههای مختلف هنگام ورزش شنا تبدیل کرده است. به گفتهی مدیران شیائومی، این دستبند تا عمق ۵۰ متری در برابر نفوذ آب مقاوم خواهد بود.
نرمافزار
می بند ۳ بهصورت پیشفرض (درحالحاضر) از زبان چینی بهره میبرد. برای تغییر زبان این دستبند هوشمند به انگلیسی، باید آخرین نسخهی اپلیکیشن mi Fit را از گوگل پلی یا اپ استور دانلود کرده و پس از اتصال گوشی به آن، جدیدترین نسخهی فریمور دستگاه را نصب کنید تا زبان آن بهصورت خودکار به انگلیسی تغییر کند.
دستبند هوشمند جدید شیائومی به نسخهی ۴.۲ بلوتوث مجهز شده است و با گوشیهای هوشمند مجهز به نسخهی ۴.۴ یا جدیدتر اندروید و آیفونهای دارای نسخهی ۹ یا جدیدتر iOS سازگار است. برای استفاده از این دستبند هوشمند کافی است اپلیکیشن mi Fit را از فروشگاه مربوط به پلتفرم گوشی خود دانلود کرده و در ادامه بهسادگی اقدام به جفتسازی دستگاه خود با می بند ۳ کنید.
اپلیکیشن می فیت قابلیتهای گستردهای را دراختیار کاربران قرار میدهد که به کمک آنها امکان پایش و سنجش فعالیتهای جسمانی خود را خواهند داشت. این اپلیکیشن سه بخش اصلی دارد؛ در تب اصلی (Status)، گزارشی از فعالیتهای جسمانی، تعداد قدمهای طی شده، تاریخچه ضربان قلب و نتایج کیفیت خواب دراختیار کاربران قرار میگیرد.
اپلیکیشنی خوب و کاربردی؛ اما ناقص در برخی بخشها
تب بعدی با نام Activity به فعالیتهای ورزشی اختصاص دارد. جایی که کاربر میتواند با فعال کردن GPS گوشی هوشمند خود و انتخاب یکی از حالتهای پیادهروی، دویدن، دویدن روی تردمیل و دوچرخهسواری، اطلاعات دقیقی از میزان مسافت طی شده، بررسی دقیق ضربان قلب حین ورزش، میزان کالری سوخته شده و سایر مولفههای مهم بدست بیاورد. به گفتهی شیائومی این شرکت در آینده حالتهای ورزشی از پیش تعیین شدهی بیشتری مانند شنا، را به اپلیکیشن می فیت خواهد افزود. البته یکی از نقاط ضعف می بند ۳، به عدم امکان فعالسازی آغاز فعالیت ورزشی ازطریق دستبند باز میگردد و کاربر باید با مراجعه به گوشی هوشمند خود و ازطریق اپلیکیشن، اقدام به این امر کند.
بخش پایانی با نام Profile نیز به اعمال تنظیمات مدنظر کاربر باز میگردد. وارد کردن مشخصات فردی، مشخص کردن اپلیکیشنهای لازم در گوشی برای اطلاعرسانی اعلانیههای آنها ازطریق می بند ۳، تعیین هدف برای طی کردن مسافت خاصی بهصورت روزانه، اضافه کردن دوستهای خود برای مقایسهی فعالیتهای جسمانی روزانهی آنها، افزودن اکانتهای سایر سرویسهای پایش سلامت کاربران مانند گوگل فیت، فعال کردن قابلیت باز شدن گوشی هوشمند بدون نیاز به پسورد هنگام نزدیک بودن می بند ۳، شخصسازی نحوهی نمایش تنظیمات و بخشهای مختلف روی دستبند و تعریف فعالیتهای خاص (مانند رانندگی، بالا رفتن از پلهها یا انجام ورزشهای مختلف مانند شنا، آیروبیک، فوتبال، بسکتبال، پینگپنگ و...) برای اپلیکیشن جهت نظارت دقیقتر بر تمام فعالیتهای روزانهی کاربر، تنها بخشی از امکانات و تنظیمات دردسترس کاربر برای استفادهی بهینهتر از دستبند هوشمند باتوجهبه نیازهای خود، است.
اپلیکیشن می فیت بیشتر به ارایهی آمار از عملکرد شما میپردازد و نتایج و پیشنهاداتی در این خصوص نمیدهد و کاربران باید با علم به دادههای موجود، به بهبود فعالیتهای خود در راستای ارتقای سلامت جسمانی بپردازند. اپلیکیشن می فیت در بسیاری از موارد عملکرد کافی و خوبی دارد؛ اما نمیتوان آن را با برخی از بهترین گزینههای موجود در بازار مقایسه کرد. امید میرود شیائومی بهصورت پیوسته به بهبود و افزودن قابلیتهای بیشتر به این اپلیکیشن بهخصوص در بخش فعالیتهای ورزشی بپردازد.
عملکرد
یکی از بزرگترین چالشهای تولیدکنندگان ساعت و دستبندهای هوشمند، تعریف و بهینهسازی الگوریتمی دقیق جهت محاسبهی تعداد قدم و میزان مسافت طی شدهی کاربران است. می بند ۳ با وجود عدم تجهیز به GPS، دقت خوبی در تشخیص نوع فعالیت کاربر (راه رفتن، دویدن یا ایستادن) دارد. بااینحال اگر اطلاعات بسیار دقیقی در این زمینه نیاز دارید، پیشنهاد میشود بهدنبال دستگاهی مجهز به GPS باشید تا خطای محاسبه فعالیتهای کاربر به حداقل برسد.
شیائومی تمام تلاش خود را برای ارایهی دستگاهی با قابلیتهای بالای سنجش فعالیتهای جسمانی کاربران درکنار قیمتی مقرونبهصرفه به کار برده است. می بند ۳ بااینحال که توانایی تشخیص هوشمند بسیاری از فعالیتها را ندارد، اما کاربران با اختصاص کمی زمان و تعریف فعالیتهای مختلف برای دستبند، نتایج بسیار دقیقتری از میزان کالری مصرفشدهی خود در طول روز خواهند داشت.
می بند ۳ همانند برادر مسنتر خود، قابلیت پایش خواب کاربران را دارد. شتابسنجهای دقیقتر، به افزایش دقت این بخش از دستبند کمک زیادی کردهاند و در صورت فعال کردن سنجش ضربان قلب نیز، کاربران به اطلاعات دقیقی در خصوص کیفیت خواب خود و میزان عمیق یا سبک بودن آن دسترسی خواهند داشت. البته نمیتوان انتظار داشت این دستبند نتایجی دقیقی مانند محصولات حرفهای سنجش کیفیت خواب اعم از نوکیا اسلیپ، ارایه دهد؛ بااینحال اطلاعات ارایهشده از سوی نسل سوم می بند، کمک زیادی به بهبود خواب خواهد کرد.
قابلیتهای کاربردی برای کاربران عادی و البته ورزشکاران
به لطف نمایشگر بزرگتر، می بند ۳ قابلیتهای به مراتب بیشتری را ازطریق خود دستبند دراختیار کاربران میگذارد. نمایش وضعیت هوا، امکان مشاهدهی محتوای پیامهای دریافت شده، برقرار کردن تماس صوتی در حال دریافت، استاپواچ و فعال کردن صدای گوشی هوشمند جهت یافتن آن، برخی از قابلیتهای جدید دستبند هوشمند شیائومی هستند که با سوایپ و ورود به بخش اپلیکیشنها، دردسترس خواهند بود. کلید لمسی بخش پایین نیز در صورت یک بار لمس بهعنوان کلید بازگشت و در صورت نگه داشتن انگشت روی آن، فعالسازی برخی قابلیتهای خاص مانند استاپواچ یا Find My Phone را بر عهده خواهد داشت.
یکی از نقاط ضعف می بند ۳، عدم پشتیبانی از حروف فارسی در زمان نگارش این بررسی است که در صورت دریافت پیام متنی فارسی، تمام کارکترها بهصورت علامت سؤال به نمایش درمیآیند. شیائومی هنوز برنامهای در خصوص افزایش پشتیبانی از سایر زبانها اعلام نکرده است.
از بزرگترین مشکلات می بند ۲، شدت روشنایی اندک نمایشگر آن بود که منجر به بروز مشکلات زیادی برای کاربران در زمینهی خوانایی محتوا تحت تابش آفتاب و محیطهای روشن بود. شیائومی برای حل این مشکل میزان روشنایی نمایشگر را تا حد زیادی افزایش داده که در همان نگاه اول، میزان روشنایی تقریبا دو برابری می بند ۳ نسبت به نسل دوم آن، برای کاربران مشهود است. بااینحال اقدام شیائومی تنها موجب بهبود خوانایی نمایشگر شده است؛ اما همچنان در صورت استفاده از می بند ۳ زیر تابش مستقیم آفتاب، با چالش زیادی برای مشاهدهی محتوای نمایشگر مواجه خواهید شد.
عمر باتری
یکی از دلایل محبوبیت دستبندهای هوشمند، قیمت پایینتر درکنار عمر باتری به مراتب بیشتر آنها در برابر ساعتهای هوشمند است. می بند ۲ با باتری ۷۰ میلیآمپر ساعتی خود، عمر باتری ۲۰ روزه را برای کاربران به ارمغان میآورد. شیائومی برای ارایهی عمر باتری مشابه در می بند ۳ با وجود نمایشگر بزرگتر با رزولوشن بیشتر، از باتری ۱۱۰ میلیآمپر ساعتی بهره برده است.
عمر باتری عالی
در صورتی که از دستبند هوشمند خود تنها برای دریافت اعلانیههای تماس و پیام صوتی استفاده میکنید، می بند ۳ با هر بار شارژ بهراحتی ۲۰ روز دوام خواهد داشت. البته لازمهی این موضوع عدم استفاده از قابلیت سنجش مداوم ضربان قلب و استفادهی مداوم از دستبند هوشمند برای پایش میزان فعالیت ورزشی است. اما اگر تمام قابلیت و حسگرهای دستبند هوشمند خود را فعال کنید و با آن بهصورت روزانه به سنجش فعالیتهای جسمانی خود بپردازید، نسل سوم دستبند هوشمند شیائومی توانایی شارژدهی حداقل ۱۲ روز را خواهد داشت که آماری بسیار خوب است. هیچ یک از دستبندهای هوشمند سایر برندهای مطرح جهانی توانایی چنین حد از شارژدهی را ندارند.
شارژ کردن می بند ۳ یکی دیگر از نقاط ضعف آن است. برای شارژ کردن این دستبند سلامتی، باید هر بار اقدام به خارج کردن بخش اصلی از درون بند کنید و سپس آن را به شارژر مخصوص متصل کنید. شیائومی میتوانست با قرار دادن پینهای شارژ در بخش زیرین دستبند (همانند امیزفیت آرک) تسهیل زیادی به عملیات شارژ ببخشد. متاسفانه هنوز استانداردی برای طراحی و تولید شارژرهای مشابه در دستبند و ساعتهای هوشمند شکل نگرفته است. به همین دلیل از شارژر دستبند خود به خوبی مراقبت کنید؛ زیرا در صورت گم کردن آن و بهعلت عدم امکان شارژ کردن می بند ۳ با سایر شارژرهای موجود در بازار، چارهای جز تهیهی شارژر جدید نخواهید داشت.
کاربران به زمان زیادی برای شارژ دستبند نیاز نخواهند داشت. باتوجهبه باتری کوچک می بند ۳، طبق آزمایشهای زومیت، در مدت زمان یک ساعت دستبند بیش از ۸۰ درصد شارژ میشود.
جمعبندی
می بند ۳ تمام مولفههایی که نسل پیشین آن را به محصولی بسیار محبوب تبدیل کرد، بههمراه دارد. نمایشگری لمسی و بزرگتر با رزولوشن بیشتر، عمر باتری عالی، قیمت مقرونبهصرفه، قابلیتهای بیشتر و امکان استفاده از بندهایی با طراحی و رنگبندی مختلف، تنها بخشی از مولفههایی است که دستبند هوشمند شیائومی را به محصولی با ارزش خرید بسیار بالا تبدیل میکند.
قیمت ۲۵ دلاری می بند ۳ آن را به محصولی تبدیل میکند که حتی در صورت وجود نکات منفی زیاد، به سختی میتوان در برابر پیشنهاد دادن آن به خریداران مقاومت کرد. حال کافی است با لیست بلند بالایی از قابلیتهای این دستبند هوشمند مواجه شوید تا ارزش خرید بالای آن را به خوبی درک کنید.
البته می بند ۳ بینقص نیست؛ نور اندک نمایشگر و خوانایی ضعیف آن زیر نور آفتاب، محل نامناسب پینهای شارژ، فعالیتهای ورزشی محدود اپلیکیشن می فیت و امکان بروز آسیب فیزیکی و افتادن خط و خش به دستگاه به توجه به زبان طراحی آن، برخی از مواردی است که شیائومی میتوانست با بهبود آنها دستبند هوشمند خود را کم نقصتر از گذشته کند.
بااینحال شیائومی می بند ۳ بسیاری از نیازهای کاربران عادی و ورزشکاران را به خوبی پوشش میدهد و بهروزرسانیهای نرمافزاری نیز تواناییهای این دستبند هوشمند را به مرور زمان افزایش خواهند داد. قیمت اندک درکنار نکات مثبتی که به تفصیل در بالا به آنها پرداخته شد، باعث شده است تا شیائومی می بند ۳ همانند نسل پیشین خود در زمان عرضه، به یکی از بهترین دستبندهای هوشمند بازار با قابلیت سنجش فعالیتهای جسمانی و ورزشی کاربران تبدیل شود.
شیائومی می بند ۳ با گارانتی رسمی صدف توسط فروشگاه اینترنتی شهر فافا برای بررسی دراختیار زومیت قرار گرفته است. میتوانید این محصول را با قیمت ۴۱۹٬۰۰۰ تومان از این فروشگاه تهیه کنید.
نکات مثبت
- عملکرد سریع و روان
- طراحی زیباتر نسبت به نسل پیش
- عمر باتری عالی
- قیمت مقرونبهصرفه
- قابلیتهای مناسب پایش سلامت و فعالیت کاربر
- امکان تعویض بند و استفاده از نمونههایی با طرح و رنگ مختلف
نکات منفی
- روشنایی نهچندان زیاد نمایشگر
- فعالیتهای ورزشی پیشفرض اندک
- مستعد دریافت ضربه و خطوخش