کوپایلتپلاس؛ همهچیز درباره هوشمندترین کامپیوترهای ویندوزی
دوشنبه ۷ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۳:۳۰مطالعه 6 دقیقهمایکروسافت ۳۱ اردیبهشت امسال در رویدادی با محوریت هوش مصنوعی و سرفیس، از Copilot+ PC پرده برداشت و در مورد ویژگیهای چشمگیر نسل بعدی AI در پیسیهای هوش مصنوعی صحبت کرد؛ اما کوپایلتپلاس با وجود تشابه اسمی به دستیار فعلی هوش مصنوعی کوپایلت، صرفاً یک سرویس خاص نیست و چندین جنبهی متفاوت را پوشش میدهد.
معرفی سرویسهای جدید هوش مصنوعی مایکروسافت، سؤالات زیادی را در ذهن کاربران ایجاد کرده است که قصد داریم در مقالهی پیش رو به برخی از آنها پاسخ دهیم؛ سؤالاتی مثل +Copilot چیست، آیا برای استفاده از آن باید هزینهی بیشتری پرداخت، از چه ویژگیهایی بهره میبرد و چه تفاوتی با دستیار هوشمصنوعی مایکروسافت دارد.
مایکروسافت +Copilot چیست؟
بهگفتهی مایکروسافت، کوپایلتپلاس قرار است «کلاس جدیدی از کامپیوترهای ویندوزی» را رقم بزند، بهطوری که کامپیوترهای مجهز به این قابلیت «قدرتمندترین کامپیوترهای ویندوزی تولیدشده در تاریخ» خواهند بود. درواقع، کوپایلتپلاس بهلطف تراشههایی با NPU قدرتمند، بیش از ۴۰ مدل زبانی کوچک و رانتایم جدید، چندین قابلیت نسل بعدی هوش مصنوعی را دربرمیگیرد که بهصورت محلی در کامپیوترهای هوش مصنوعی مبتنیبر سیستمعامل ویندوز دردسترس قرار میگیرند.
نخستین موج کامپیوترهای AI با تراشههای اسنپدراگون ایکس عرضه میشوند
برای پردازش محلی و بدون نیاز به اینترنت قابلیتهای هوش مصنوعی جدید، پردازندههایی با واحد NPU بسیار قدرتمند لازم است که بهگفتهی مایکروسافت، درحالحاضر فقط با تراشههای جدید آرم کوالکام، ازجمله اسنپدراگون ایکس الیت و ایکس پلاس ممکن میشود. البته در آینده، شرکتهای ایامدی و اینتل نیز قرار است پردازندههایی تولید کنند تا پیشنیاز کوپایلتپلاس را فراهم کنند.
یکی از ویژگیهای کلیدی ویندوز بر پایهی هوش مصنوعی به قابلیت Recall بازمیگردد. این قابلیت مبتنیبر هوش مصنوعی که در بستر ویندوز پیادهسازی شده است، از هر کاری که در ویندوز ۱۱ انجام میشود، اسکرینشات میگیرد و از مدل زبانی کوچکی برای جستوجو و بازیابی آنها استفاده میکند.
از دیگر قابلیتهای هوش مصنوعی +Copilot میتوان به امکان تولید تصاویر و ویرایشهای پیشرفتهتر نیز در اپلیکیشنهای داخلی ویندوز مانند نوتپد و فوتوز اشاره کرد.
آیا کوپایلت پلاس همان کوپایلت پرو است؟
کوپایلت پلاس و کوپایلت پرو کاملاً با هم متفاوتاند. کوپایلت پرو سرویس پولی دستیار مایکروسافت است که به کاربران اجازه میدهد با پرداخت حق اشتراک، به قابلیتهای بیشتر هوش مصنوعی دسترسی پیدا کنند؛ درحالیکه کوپایلتپلاس اصطلاحی گسترده برای اشاره به قابلیتهای هوش مصنوعی جدید مایکروسافت بهحساب میآید که فقط در پیسیهای AI مبتنیبر سیستمعامل ویندوز ارائه میشود.
هزینه استفاده از مایکروسافت +Copilot چقدر است؟
کاربران برای دسترسی به کوپایلتپلاس نیازی به پرداخت حق اشتراک یا خرید نرمافزار ندارند؛ اما این سرویس جدید فقط روی کامپیوترهای کوپایلتپلاسی دردسترس خواهد بود که از ماه ژوئن ۲۰۲۴ به بازار عرضه میشوند. بنابراین کاربران هزینهی اصلی را زمانی پرداخت میکنند که یکی از این سیستمهای هوش مصنوعی را خریداری میکنند.
کوپایلتپلاس چه قابلیتهایی ارائه میدهد؟
کوپایلتپلاس بهصورت پیشفرض روی پیسیهای هوشمصنوعی نصب میشود
کوپایلتپلاس به نرمافزار خاصی محدود نیست؛ بلکه مجموعهای از امکانات هوش مصنوعی را دربرمیگیرد که در دل اپلیکیشنهای مختلف ارائه میشود؛ ازجمله ویرایش محلی عکس و ویدیو با هوش مصنوعی، قابلیتهای پیشرفتهتر Windows Studio Effects، تولید تصویر محلی هوش مصنوعی، امکان اسکرول در تایملاین چیزهایی که قبلاً به آنها نگاه کردهاید و موارد دیگر. در ادامه به مهمترین ویژگیهای اعلامشدهی کوپایلتپلاس اشاره میکنیم:
- قابلیت Recall به کاربران اجازه میدهد هر چیزی را که قبلاً در پیسی مشاهده کردهاند، از طریق تایملاین مرور کنند.
- ویرایش هوش مصنوعی پیشرفته در برنامههای سازگار با Adobe
- ویدیوها با توضیحات و زیرنویسهای زنده بهصورت ترجمه شده قابل مشاهده خواهند بود.
- ویرایشهای بصری و متنی هوش مصنوعی بر اساس آنچه کاربر روی صفحهنمایش خود میبیند، به او پیشنهاد میشوند.
- قابلیت Cocreator امکان تولید تصاویر و متنهای هوش مصنوعی را خیلی سریعتر و بهصورت محلی و پیشرفته فراهم میکند.
- دسترسی به جلوههای پیشرفته ویندوز استودیو، ازجمله محو پسزمینه، تماس چشمی و قاببندی خودکار
- کاربران میتوانند از هوش مصنوعی مولد بهصورت محلی، ایمنتر و خصوصیتر استفاده کنند.
کوپایلتپلاس چه تفاوتی با کوپایلت دارد؟
مایکروسافت کوپایلت یک دستیار هوش مصنوعی است که کاربران میتوانند با اتصال به سرورهای ابری به آن دسترسی پیدا کنند. بهعنوانمثال اگر از کوپایلت بخواهید طرح کلی یک مقاله را برایتان بنویسد؛ درخواست شما برای پردازش به سرورهای ابری مایکروسافت ارسال میشود و طرح کلی مقاله پیش از آنکه شما آن را در کامپیوتر ببینید، در سروری از راه دور تولید میشود و بعد در اختیارتان قرار میگیرد.
اما امکانات مختلف کوپایلتپلاس بهصورت محلی و در خود دستگاه کاربر پردازش میشوند. هر کاربری که از لپتاپ ویندوزی با واحد NPU قدرتمند استفاده میکند، میتواند به ویژگیهای هوش مصنوعی اضافی در برنامههای Adobe، DaVinci Resolve Studio، CapCut، Windows Studio Effects و دیگر برنامهها دسترسی داشته باشد.
پیسیهای هوش مصنوعی ویندوزی ۵۸ درصد سریعتر از مکبوک Air M3 هستند
ساتیا نادلا در مصاحبهای با والاستریت ژورنال گفت پیسیهای کوپایلتپلاس نهتنها مکهای اپل را شکست میدهند، بلکه رقابتی واقعی بین ویندوز و مک ایجاد میکنند. اما «کوپایلت + پیسی» دقیقاً چگونه عمل میکند؟
به گفتهی مایکروسافت، واحد پردازش عصبی بسیار قدرتمند این مدل کامپیوترها، پردازش سریع و محلی قابلیتهای هوش مصنوعی را ممکن میکند. بهعنوانمثال، مایکروسافت میگوید سرفیسهای جدید این شرکت و سایر پیسیهای هوش مصنوعی ویندوزی ۵۸ درصد سریعتر از قدرتمندترین لپتاپ اپل یعنی مکبوک Air M3 عمل میکنند.
برای استفاده از کوپایلتپلاس به چه سیستم کامپیوتری نیاز داریم؟
فقط پیسیهای مجهز به حداقل رم ۱۶ گیگابایت، فضای ذخیرهسازی ۲۵۶گیگابایت و واحد پردازش عصبی ۴۰ تاپسی (یا بالاتر) با کوپایلتپلاس سازگار خواهند بود. بنابراین، برای بهرهمندی از سرویسهای کوپایلتپلاس باید یکی از سیستمهایی را که مایکروسافت باعنوان «کوپایلتپلاس پیسی» برچسبگذاری کرده، خریداری کنید. درحالحاضر، NPU پردازندههای اینتل و AMD تنها به ۱۰ تاپس محدود است، اما قرار است برای پیوستن به برنامهی کوپایلتپلاس، واحد پردازش عصبی آنها به پای تراشههای جدید آرم کوالکام برسد.
طبق برنامههای اعلامشده شرکتهای ایسوس، ایسر، لنوو، اچپی، دل و سامسونگ سیستمهای کوپایلتپلاس را عرضه خواهند کرد.
برخی از لپتاپهایی که بهزودی با کوپایلتپلاس عرضه خواهند شد عبارتاند از:
- Acer Swift 14
- ASUS Vivobook S 15
- Dell XPS 13
- Dell Inspiron 14 Plus و Dell Inspiron 14
- Dell Latitude 7455 و Dell Latitude 5455
- HP OmniBook X
- HP EliteBook Ultra G1q
- Lenovo Yoga Slim 7x
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 6
- Microsoft Surface Laptop 2024
- Microsoft Surface Pro 2024
- Samsung Galaxy Book4 Edge
چگونه روی کامپیوتر شخصیمان کوپایلتپلاس داشته باشیم؟
متأسفانه اگر پیسی هوش مصنوعی نداشته باشید، نمیتوانید به امکانات و ویژگیهای هوش مصنوعی کوپایلتپلاس دسترسی پیدا کنید. شرط اصلی استفاده از تمامی قابلیتها و امکانات نسل بعدی هوش مصنوعی مایکروسافت، استفاده از پیسیهای هوش مصنوعی ویندوزی است که مایکروسافت اصطلاحا به آنها «Copilot+ PC» میگوید؛ دلیلش هم این است که برای پردازش محلی این قابلیتها، لازم است تراشهی سیستم به واحد پردازش عصبی ۴۰ تاپسی (یا بالاتر) مجهز باشد که درحالحاضر فقط از پس تراشههای آرم کوالکام برمیآید.
از سوی دیگر، مایکروسافت فعلاً برنامهای برای اضافهکردن مدلهای زبانی کوچک در بهروزرسانی 24H2 ویندوز ۱۱ برای پلتفرم x86 ندارد؛ این مدلهای زبانی وظیفهی پردازش محلی قابلیتهای هوش مصنوعی کوپایلتپلاس را بهعهده دارند و بدون آنها، دسترسی به بسیاری از قابلیتهای هوش مصنوعی جدید غیرممکن خواهد بود. البته برخی از کاربران موفق شدهاند قابلیت Recall را بهصورت غیررسمی و با عملکردی نهچندان روان در سیستمهای مجهز به پردازندههای آرم قدیمی و حتی x86 پورت کنند، اما بهنظر نمیرسد مایکروسافت برنامهای برای ارائهی رسمی این قابلیت در سیستمهای قدیمی داشته باشد.
کوپایلتپلاس از چه زمانی در دسترس خواهد بود؟
اولین سری دستگاههای مجهز به کوپایلتپلاس در تاریخ ۱۸ ژوئن ۲۰۲۴ (۲۹ خرداد ۱۴۰۳) در قالب سرفیس پرو و سرفیس لپتاپهای جدید ارائه میشود. پس از آن سایر شرکتهای تولیدکنندهی پیسیهای هوش مصنوعی ویندوزی، سیستمهای جدید خود را مبتنی بر این سرویس وارد بازار خواهند کرد.
در طول چند سال گذشته بسیاری از شرکتهای فناوری برای کنترل بازار هوش مصنوعی با یکدیگر رقابت کردهاند. بهنظر میرسد مایکروسافت با معرفی کوپایلتپلاس قصد دارد نقش خود را بهعنوان رهبر یادگیری ماشینی هوش مصنوعی تثبیت کند. ادغام ویژگیهای نسل بعدی AI، آن هم بهصورت محلی و در کامپیوترهای شخصی، مسلماً تجربهی هیجانانگیزی خواهد بود و احتمالاً رقیبانی مانند اپل را نیز بهزودی وارد میدان خواهد کرد.