نگاهی به دفترچهی لئوناردو دا وینچی که بیل گیتس با پرداخت ۳۰ میلیون دلار آن را خرید
در سال ۱۹۹۴، بیل گیتس Codex Leicester لئوناردو دا وینچی را خریداری کرد. نسخهای که به قرن ۱۶ میلادی تعلق دارد. او در حراجی مورد نظر برای خرید این نسخهی خطی ۳۰/۸ میلیون دلار پرداخت کرد. مبلغی که این کتاب را تبدیل به گرانترین کتابی کرده است که تابحال بفروش رسیده است.
بیل گیتس تابستان امسال این کتاب را به موزههای منتخب قرض داده است. در حال حاضر این نسخه برای بازدید در Minneapolis Institute of Arts قرار دارد و در ۳۰ آگوست به موزه کارولینای شمالی آمریکا خواهد رفت.
این کتاب بین سالهای ۱۵۰۶ تا ۱۵۱۰ نوشته شده و ۷۲ صفحه دارد که دارای طرحها، نمودارها و ایدههای اولیه است که نیم نگاهی به ذهن دا وینچی را برای ما مهیا می سازد.
این نسخه خطی یکی از ۳۰ نسخهی علمی است که کارشناسان معتقدند به دست دا وینچی نوشته شده است؛ ولی بسیاری این نسخه را مهمترین نسخه به جا مانده از داوینچی میدانند.
متن Codex Leicester به سبک مخصوص دا وینچی نوشته شده؛ یعنی به نظر میرسد که لغات باید از سمت راست به چپ خواند شوند. کلمهها به زبان ایتالیایی قدیم نوشته شدهاند که در نمایشگرهای لمسی که در موزهها وجود دارد ترجمه آنها آمده است.
متن این کتاب در مرحله اول بیشتر به تفکرات دا وینچی در مورد آب - جزر و مد، جریانهای پیچشی و سدها- و ارتباط بین ماه، زمین و خورشید اختصاص دارد.
الکس بورتولت- مسئول نمایش این سند معتقد است:
این یک سند ساده نیست که فرایندهای فکری دا وینچی را ثبت کرده باشد. در واقع سندی مملو از اطلاعات است که در آن دا وینچی ایدههای خود را توسعه داده است.
طبق گزارشها، بیل گیتس از بازدیدکنندگان این اثر تاریخی خواسته است تا درست مثل بازرسیها که در فرودگاهها انجام میشود، بازرسی شوند. او تصمیم دارد تا سالی یکبار این اثر را برای بازدید عمومی به نمایش بگذارد.